Tanévkezdés és a falatnyi, vadítóan szexi propaganda

reggel 4
2023 szeptember 01., 05:30

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele 2023 első szeptemberi napjának reggelén. Szokás szerint négy cikket külön is ajánlunk:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: ROBERT SULLIVAN/AFP

Pénteken tanévnyitás, ami az elmúlt, meglehetősen viharos időszak után persze nem egy szokványos évkezdést jelent. Ehhez kapcsolódott csütörtökön megjelent interjúnk Pócsné Berkesi Zsuzsannával, aki az Óbudai Gimnáziumban francia szakos tanár, évek óta tüntetéseket szervez, de úgy döntött, hogy a státusztörvény ellenére sem fog felmondani. Emiatt sokan bírálták, gyávának és árulónak nevezték. Ő viszont nem érzi úgy, hogy megalkudott, csak szeret tanítani.

A nap folyamán derült ki, hogy felmondott viszont a vasalódeszkás videójával ismerté vált pedagógus a státusztörvény miatt, a Qubit arról írt, hogy meghekkelték az iskolaigazgatók a Belügyminisztérium mestertervét, a Lakmusz megnézte, hogy mi a helyzet a tanárhiánnyal, míg a kormány ismét megüzente a tanároknak, hogy Brüsszelen múlik a fizetésemelésük. Kapcsolódó hír volt, hogy Magyarország az utolsó pillanatban mégiscsak kért 1500 milliárd forintnyi hitelt az EU-tól. Az oktatás helyzetéhez pedig a

Persze nemcsak tanárok hiányoznak: "ideiglenes szakemberhiány" miatt kell hétvégenként Békéscsabáról Gyulára szállítani a beteg gyerekeket, és kiderült, hogy kirúgták a pszichiátriai otthon vezetőjét, ahol öt éve küzdenek az ágyipoloska-invázióval.

A szakemberhiány persze egyenesen összefügg azzal, hogy fogy a magyar: a népszámlálási adatok szerint az 1970 óta eltelt ötven év alatt 697 ezerrel, az 1980-as csúcs óta 1,1 millióval csökkent a magyarok száma. Budapest minden hatodik lakosát elvesztette, Pest megye viszont másfélszeresére nőtt ötven év alatt. Térképre raktuk a vidék elnéptelenedését.

Ismét visszaütött az is, hogy a magyar kormány megmagyarázhatatlanul korán készíti el a költségvetéseket: máris módosítani kellett a 2024-est, és ki tudja, hány átírásra lesz még szükség, mire ténylegesen hatályba is lép. A háztartási költségvetések is változhatnak mától, ugyanis péntektől 100 forinttal drágább a BKV-jegy. Emellett Lázár János most épp a MÁV vezetésével vív nyilatkozatháborút, Navracsics elismerte, hogy „létezhet kormányzati diszkrimináció, de az nem rendszerszintű”. Valószínűleg nem a kormányzati diszkrimináció áldozata Bánki Erik, aki a félmilliárdos tartozása mellé valahogy még kapott 200 millió hitelt földvásárlásra.

És hír volt még a NER-ből, hogy

Történt más is itthon, például

A háború és a régió

A 60 éves Tatjana Szkrjepnyikova, aki maga is könnyű repeszsérüléseket szenvedett, a szomszédja házának törmelékei között áll. A ház egy ágyúzást követően megsemmisült. Zaoszkij falu Kupjanszk mellett.
photo_camera A 60 éves Tatjana Szkrjepnyikova, aki maga is könnyű repeszsérüléseket szenvedett, a szomszédja házának törmelékei között áll. A ház egy ágyúzást követően megsemmisült. Zaoszkij falu Kupjanszk mellett. Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Csütörtökön a háborúval kapcsolatos hír volt, hogy az oroszok fegyverszállításokról tárgyalnak az észak-koreaiakkal, az amerikaiak szerint ez jól mutatja kétségbeesésüket, hogy Németország újabb Leopard harckocsikat küldött Ukrajnának, és hogy nem tetszett az orosz vezetésnek a Barbie. Kiderült az is, hogy Prigozsin a halála előtt nem sokkal videón jelentkezett be Afrikából, hogy minden oké, péntekre virradóra pedig ukrán drónok támadtak egy orosz atomvárost, és kiderült, hogy újra meghívták Oroszországot, Fehéroroszországot és Iránt a Nobel-díj átadóra.

Regionális hír volt, hogy hiába minden tiltakozás, a kormányoldal megválasztotta az orosz befolyást vizsgáló bizottság tagjait Lengyelországban, hogy a volt szlovák külügyminiszter szerint Fico odaadná Dunaszerdahelyt és környékét Magyarországnak, a Mehr Licht! pedig azt nézte meg, hogy hogyan alakulnak a félvezető-gyártáshoz szükséges beruházások a környéken.

Sportnemzet

photo_camera Fotó: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

A kormány célja, hogy sportoló nemzet is legyen a katonanemzet magyar. A Magyar Olimpiai Bizottság tanulmánya ugyanakkor rendszerszintű hibákat tárt fel. Az utánpótlás korban a fiatalokat túledzik és túlversenyeztetik, ezért felnőtt korukra kiégnek. Az egyetemeken nagyon minimális a sportélet, így a gimnázium után sokan felhagynak a mozgással.

Falatnyi propaganda

Csak szájtátva lehet bámulni a szuperszexi Gábor László vadítóan dögös testét.

És a világ

photo_camera Fotó: MIHAI BARBU/AFP

Fontos hír volt csütörtökön az Egyesült Államokból, hogy tizenhét év börtönt kapott a Proud Boys vezetője a Capitolium ostroma miatt. Beszámoltunk arról is, hogy BBC szerint bizonyítékokat találtak arra, hogy Andrew Tate és „követői” több tucatnyi nőt hálózhattak be, hogy online szexmunkára vegyék rá őket.

Hír volt még ezek mellé, hogy