Magyar motorosok Finnországban, indonéz buszsofőrök Budapesten

reggel 4
2023 október 06., 06:00

Jó reggelt! Miután sikeresen feliratkoztak az összes hírlevelünkre, forduljunk is rögvest négy kiemelt cikkünk felé:

Mert itten az ígéretnek földje van

Mahinda, a Srí Lanka-i vendégmunkás dolgozik a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án.
photo_camera Mahinda, a Srí Lanka-i vendégmunkás dolgozik a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Nyáron Bede Márton nagyon szépen levezette, hogy egyre többen vélik úgy Kínától Európán át Amerikáig, hogy a bevándorlás az egyetlen megoldás a demográfiai gondokra és a gazdasági fejlődés garantálására, és hamarosan az országok egymásra licitálva igyekeznek majd magukhoz csábítani a bevándorló munkaerőt. Azóta sorra érkeznek ilyen hírek itthonról is: Indiából és a Fülöp-szigetekről tömegesen toboroznak munkavállalókat, és egy friss hír szerint jönnének az indonéz buszsofőrök is - ezt a főváros gyorsan igyekezett cáfolni. Tegnap délután aztán a kormány közölte, hogy visszavonja azt a törvényt, amely pont a külföldiek munkavállalását segítette volna egy kicsit, és egy teljesen új, még szigorúbb szabályozást dolgoz ki.

  • Strasbourgi bíróság: A magyar rendőrök megvertek egy pakisztáni menedékkérőt

A jognak asztalánál mind egyaránt foglal helyet

Rendőr és katona járőrözik a budapesti Jászai Mari téren 2020. november 16-án. Az osztrák és francia kutatók vizsgálatának eredményei szerint az ilyen rendvédelmi intézkedések a legkevésbé hatékonyak közé tartoznak a járvány elleni védekezésben.
photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Újabb fél év rendeleti kormányzás jöhet, amelynek végére már 3000 napja fogunk veszélyhelyzetben vagy válsághelyzetben élni. Jövő nyárra biztos kitalálnak valami új rendkívülit a migrációs, járványos és háborús után. Könnyed nyári trécselések témája lesz: neked melyik a kedvenc veszélyhelyzeted?

  • Nem szegett törvényt, de kirúgták az orosházi kórház igazgatóját
  • Nyáry Krisztián: Míg a nyáron alig, most legalább tizenöt üzletünkben ellenőrizték a fóliázást

A bőség kosarából mindenki egyaránt vehet

photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Szintén hátraarcot jelent, hogy szegregációellenes törvényjavaslatot nyújtott be Pintér Sándor. Ez az egyelőre csak papíron létező intézkedés valószínűleg az uniós pénzek lehívásához kellhet, mert eddig az Orbán-kormányok kifejezetten sokat tettek a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek elkülönítéséért, és így közvetve a további leszakadásáért.

Átok reá, ki gyávaságból, vagy lomhaságból elmarad

Kínai mérnökök munka közben
photo_camera Kínai mérnökök munka közben Fotó: STR/AFP

A kínai gazdaság növekedési lendülete megtört, és mivel gigantikus gazdaságról van szó, ez az egész világon érezteti a hatását. De a kép nem fekete vagy fehér, nagyon sok múlik azon, hogy milyen döntéseket hoznak Pekingben. A Qubit arról ír, hogy Donald Trump és Joe Biden elnökségében közös pont a Kínával szembeni fellépés. De miről szól a chipháború, és meg lehet-e állítani Kína fejlődését a szankciókkal?Mellékszál: kínai cégekre vetett ki szankciókat az USA, hogy blokkolja a fentanil ellátási láncát.

Hazugság, szemtelen hazugság

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A volt Jobbik-elnök felkészült arra, hogy megint jöhetnek ahhoz hasonló esetek, amikor ő volt Terry Black muszlim szeretője. Békéscsabán indította országjárását Vona Gábor új pártja, amit a Medián 20 nappal a megalakulása után 2 százalékra mért.

De a halál majd szemeinket szelíd, lágy csókkal zárja be

Orosz rakéta csapódott be a harkivi falu központjába, legalább 50-en meghaltak - nyugati kormányok szerint pont az ilyen akciók miatt kell támogatni Ukrajnát. Közben Zelenszkij arról beszélt az európai vezetők találkozóján - ahol Orbánnal is pacsizott -, hogy Európának egységesnek kell maradnia. Putyin meg már ott tart, hogy Oroszország nem elkezdte, hanem befejezni igyekszik az ukrajnai háborút; Prigozsinék gépe pedig szerinte azért zuhant le, mert a Wagner vezetői berúgva-betépve kézigránátot dobáltak a fedélzeten. Eltelik még pár hét, és kiderül, hogy ejtőernyőzés közben lőtték hátba magukat, négyszer.

Előre hát mind

A KymiRing
photo_camera A KymiRing Fotó: JUSSI NUKARI/AFP

Szijjártó Sarolta és férje, Őry Tamás közös cége korábban közvetlenül a külügyminisztériumtól is kapott pénzt, de az állami Szerencsejáték Zrt. is támogatta. A külügyminiszter sógorának már olyan jól megy, hogy társaival együtt vett egy 150 ezer négyzetméteres területet Finnországban, rajta egy minden igényt kielégítő versenypályával. Ezek után merje azt mondani bárki, hogy alacsony a magyar versenyképesség!

S azért a szent fát félretedd

photo_camera Fotó: Olvasónk

A 444 házi versenyében is újabb és újabb nevezők indulnak a legtovább megmaradt karácsonyfák futamán. De tegnap sokkal több hírünk volt Faunáról, mint Flóráról:

  • Pert nyert Lady Gaga a nő ellen, akinek nem fizette ki a nyomravezetői díjat, miután visszakapta tőle ellopott kutyáit
  • Joe Biden újabb harapós kutyáját paterolták ki a Fehér Házból
  • A veszprémi körgyűrűnél látták Kampót, az Almádiból elszökött okos disznót a három kismalaccal
  • Kecskével vonultak az Agrárminisztérium elé a Zöld Gerillák

(A közcímekért köszönet Sándornak!)