Kihelyezett kormány és felfordulások sokfelé

reggel 4
2023 október 13., 05:32

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, szokás szerint az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Kihelyezett kormány

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Két napra a teljes magyar kormány Grúziába utazott, és Orbán ott arról beszélt, hogy odáig tolná ki az EU keleti határát. Arról is részletesen írtunk, hogy honnan jött ez a nagy barátkozás a grúz kormánnyal, és hogy kétséges, hogy az „orbanizálódó” kaukázusi állam épp orbáni segítséggel kerülhet közelebb Európához.

Csütörtöki hír volt, hogy akkora az adóssága, hogy már csak készpénzért kap gyógyszert, élelmiszert a legnagyobb hazai rehabilitációs intézmény, miközben Karikó Katalin Szegeden beszélt arról, hogy nincs jachtja, és nem is lesz, oktatásra és kutatásra szánja a Nobellel járó összeget. Belföldi hír volt még, hogy

Háború

photo_camera Fotó: MOHAMED ZAANOUN/Middle East Images via AFP

Csütörtökön is folyamatosan frissülő tudósításban követtük a nap legfontosabb történéseit a gázai háborúról, és külön beszámoltunk arról, hogy nyilatkozott egy Hamasz vezér és azt mondta, Gáza lesz „az izraeli hadsereg temetője", hogy izraeli légicsapások miatt leállt a damaszkuszi és az aleppói repülőtér, valamint hogy Harari Netanjahút és a populista kormányzást okolja a hétvégi katasztrófáért. Emellett hosszabban írtunk arról, hogy hogyan alakult ki a Hamász, és hogy miért támogatja a világon annyi szélsőbaloldali a civileket és gyerekeket lemészárló iszlamista terroristákat.

Kisebb és tágabb világunk

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Írtunk arról is csütörtökön, hogy immár szabad az út Fico előtt, súlyos tárcákkal fizette ki Pellegrinit: alakul a kormányalakítás Szlovákiában, és úgy fest, hogy a két legnagyobb bulvárlap már az új hatalom kezében van, a korrupciós- és maffiaügyek vizsgálatát leállítják.

Részletesen foglalkoztunk a hétvégi lengyel választással is, ahol egykori miniszterelnök váltaná le az importált orbáni politikával nyolc éve sikeres kormányt, és ahol a mérleg nyelve lehet a szélsőjobboldali Konföderáció nevű pártszövetség, a kormánypárt potenciális koalíciós partnereként. És írtunk arról is, hogy

A Qubit pedig arról írt, hogy Norvégia az első ország, ahol az elektromos autók teljesen átvették a hatalmat az utakon.

Podcast

Elindult új irodalmi podcastunk, melyben Ott Annával beszélgetünk majd kéthetente új megjelenésekről, jó meg nem annyira jó könyvekről. A tervek szerint a jövőben majd vendégekkel, de az első adásban még vendég nélkül beszélgettünk, a számunkra meghatározó, kedvenc könyveinket bemutatva.

Színház

photo_camera Fotó: Horváth Judit/Örkény Színház

Lidércek, Shaxpeare, Delírium: Bodó Viktor új rendezése keserédes LSD-trip egy vidéki rehabra. Felvonul széltében-hosszában a magyar társadalom és a függőségeink.