Láncfűrész vér nélkül, őrjöngés vég nélkül

reggel 4
2023 november 20., 23:58

Jó reggelt, ez megint a 444 napindító – és továbbra sem az egyetlen – hírlevele, benne az elmúlt 24 óra fontosabb anyagaival.

BELFÖLD

Amikor szóba kerültek Mészáros Lőrinc koncessziói, Lázár János rácáfolt Rogán Antal eddigi magyarázatára. Lázár a miniszteri meghallgatásán azzal próbálta „sokkolni” a bizottságot, hogy „nem föltétlenül kell nekünk Volán vagy MÁV”. Megígérte, hogy nem lehet többé annyit kaszálni az állami beruházásokon, mint eddig, a kiemelt státuszú épületek nagy részét pedig vállalhatatlannak tartja.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Egyre súlyosabb a központból irányított szellemi futballhuliganizmus: Bohár Dániel már hamisítvánnyal akarja bizonyítani, hogy az ellenzék a magyar válogatott ellen szurkol.

Ursula von der Leyen „a szemöldökét sem húzta fel” az új plakátkampány láttán – állítja az Európai Bizottság szóvivője, aki szerint semmiféle kapcsolat nincs a Bizottság elnöke és Alex Soros között.

GAZDASÁG

Úgy tűnik, Tiborcz István jár majd a legjobban a gazdasági bevándorlókkal, mert a letelepedési kötvények helyett itt a „vendégbefektetői jogviszony”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Bejelentették, hogy 350 milliót osztottak szét vallásos könnyűzenészek között, pedig a pénz komoly részét templomi orgonák javítására adták: egy Bolyki Brother kapott 3 milliót a négy fiával együtt, ám egy rakás adatot név nélkül tettek közzé, így nem tudni, kaptak-e állami pénzt a híres csókosok.

Kiszabadult a luxusbörtönből Kocsis István, aki egy kecskeméti panellakás megvásárlása révén kerülhetett be oda, és az MVM és a Paksi Atomerőmű egykori vezérigazgatója már akkor is ki-be járkálhatott, amikor elvileg ült.

„Amikor azt mondjuk, hogy Magyarország minden környezetvédelmi jogszabályt teljesít, ez már a tervezési szinten sem igaz” – állítja az akkumulátorgyártásról a WWF környezetpolitikai szakértője.

OROSZORSZÁG

Váratlanul Kijevbe utazott az amerikai védelmi miniszter, hogy megerősítse „az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna szabadságharca iránt”.

photo_camera Fotó: UNITED STATES SECRETARY OF DEFEN/via REUTERS

Jens Stoltenberget nagyon aggasztja Orbán boszniai szerb barátja: a NATO főtitkárát a boszniai szerbek elszakadást pártoló retorikája, de az országban tapasztalható jelentős külföldi, főként orosz befolyás is nyugtalanítja.

Oroszország több moldovai tisztviselőt tiltott ki, miután Moldovában orosz lapokat tiltottak be, de amúgy sem voltak túl jóban, a moldovai elnök a háború kitörésének napján azzal vádolta a moszkvai vezetést, hogy meg akarták puccsolni.

IZRAEL

A hútik lefoglaltak egy japán óriáshajót a Vörös-tengeren, mert szerintük az valójában izraeli: a japán üzemeltetésű Galaxy Leader nevű hajó tulajdonosa egy Man-szigeti székhelyű Ray Car Carriers nevű cég, amely a Tel-Avivban bejegyzett Ray Shipping egyik leányvállalata.

A Galaxy Leader 2018. november 27-én.
photo_camera A Galaxy Leader 2018. november 27-én. Fotó: Owen Foley/Reuters

28, veszélyeztetett gázai koraszülöttet vittek át Egyiptomba: az észak-gázai Al-Sifa kórházban több csecsemő is meghalt, miután az inkubátoraik leálltak az egészségügyi szolgáltatások összeomlása közben.

KÜLFÖLD

Javier Milei, a színes latin-amerikai politikai színtér legszínesebb jelöltje simán megnyerte az argentin elnökválasztás második fordulóját, így már csak az a kérdés, hogy mihez kezd hatalmon az ember, aki a szervkereskedelem legalizálását is megígérte a kampányban.

Javier Milei egy rajongója ünnepli az anarcho-libertariánus jelölt győzelmét Buenos Airesben
photo_camera Javier Milei egy rajongója ünnepli az anarcho-libertariánus jelölt győzelmét Buenos Airesben Fotó: LUIS ROBAYO/AFP

Robert Fico nem hajlandó szóba állni négy szlovák médiummal, mert szerinte nem tájékoztatják valósághűen a nyilvánosságot.

Több mint 200 maffiózót ítéltek el az egyik legnagyobb olasz maffiaperben: a 3 éves nyomozás európai helyszínekre is kiterjedt, az ítéletet pedig az egyik legerősebb csapásként tartják számon a 'ndrangheta ellen.

TECHNOLÓGIA

A Microsoftnál folytatja Sam Altman, megtalálták az OpenAI új vezérigazgatóját: a Twitch korábbi vezetője veszi át a mesterséges intelligenciával foglalkozó céget, aminek az alkalmazottainak több mint fele követeli az igazgatóság lemondását.

Sam Altman vallomást tesz a szenátusi bizottság előtt Washingtonban 2023. május 16-án.
photo_camera Sam Altman vallomást tesz a szenátusi bizottság előtt Washingtonban 2023. május 16-án. Fotó: Elizabeth Frantz/Reuters

TV

„Bocs, haver, ott voltál? Nem? Akkor fogd be a pofád!” – üzente Ridley Scott az új filmjét, a Napóleont kritizáló történészeknek.

Joaquin Phoenix mint Napóleon Ridley Scott új filmjében.
photo_camera Joaquin Phoenix mint Napóleon Ridley Scott új filmjében. Fotó: SCOTT FREE PRODUCTIONS - APPLE S/Collection ChristopheL via AFP

Az RTL gazdás társkeresőjének egyik utolsó randija hátborzongatóbb volt, mint amikor József gazda kimondta, hogy punci: előkerült egy nejlonzacskó, egy üveg száraz bor, egy kevés cukor és egy kisujj.

A csatorna egy taktikai-pszichológiai-bűnügyi realitynek álcázott élőszereplős társasjátékot is készített, ebben Szijjártó rajongója együtt szerepel Vajna Tímea sógorával, és a TASZ kampányának arcával.