Ha Borkai és Szájer gépe a felcsúti reptéren szállna le, az sem lenne elég jó

reggel 4
2021 március 25., 06:43

Legalább az idő legyen jó! 10-15 fok is lehet délután. Jó reggelt!

Küldd tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

SEX AND THE FIDESZ

A tegnapi nap mozgóképe vitathatatlanul a Szájer József elfogásakor készült dokumentumfilm-részlet, amelyet Szily László értő műelemzésében tártunk olvasóink elé. Az alaptörvény szerzőjét, a magyar jobboldal egyik legismertebb alakját a brüsszeli éjszakában nyomják neki a falnak a rendőrök, miután megpróbált elmenekülni a meleg szexpartiról.

Pár órával később Szájer közleményt rakott fel a nagyon furcsa honlapjára, amely szerint „gyülekezési tilalomsértési és drogbirtoklási ügyét” a hatóságok jogkövetkezmény nélkül lezárták, mindössze 250 eurót kellett fizetnie a korlátozások megszegése miatt. Egyúttal magánembernek nyilvánította magát, aki „elvárja” a jogai tiszteletben tartását.

A másik legendás videószereplő, Borkai Zsolt felől is érkezett hír szerda este: Polt Péter parlamenti válaszai szerint még mindig nyomoznak több kapcsolódó ügyben, de a gyanúsítottak természetesen nem a győri polgármester és üzletfelei, hanem azok, akiknek a videók nyilvánosságra kerüléséhez lehetett köze. Őket kihallgatták, ellentétben Borkaival, akivel kapcsolatban van egy másik, vagyon elleni és hivatali bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozás. Az adriai drogozás és az Audinak eladott földek ügyében tett feljelentések lepattantak a hatóságokról.

REPTÉR A STADION MELLÉ

Nagy-Magyarország kaszálással kialakított sziluettje Felcsút, Szár, Bicske és Bodmér között. Itt épülne a tervezett repülőtér a Magyar Hang szerint
photo_camera Nagy-Magyarország kaszálással kialakított sziluett Felcsút, Szár, Bicske és Bodmér között. Itt épülne a tervezett repülőtér a Magyar Hang szerint Fotó: Facebook/Tessely Zoltán

A Felcsút felvirágoztatásáért és felpántlikázásáért felelős kormánybiztos egy kis szerénykedés után, némi himi-humizás közepette elrebegte, hogy igen, repülőtér épülhet a két híres magánrepülőző, Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc otthona mellé. Arra sajnos nem válaszolt Tessely Zoltán, hogy mikorra valósulhat meg a projekt, mekkora gépeket fogadnának, és kik volnának a célcsoport. A környékbeliek felháborodása érthető, az ötletet azonban ennek ellenére feltétlenül támogatnunk kell. Mert hiszen hogyan is foszthatnánk meg a világot attól az élménytől, hogy egy európai ország miniszterelnöke nem csak stadiont épít a háza mellé, de repteret is a falu határába?

Hogy is írta tegnap reggel Uj Péter? Sosem leszünk gazdag ország, amíg az államból élnek a hazai vállalkozások. De addig is Mészáros cégei a Közgéppel együtt építhetik fel a kőbányai sportkomplexumot, Keszthelyen pedig egy összetiborczozott szállodára költ 3,9 milliárdot a kormány.

444 EZER OLTÁS

Húzom az időt, hogy minél később kelljen rátérni a számokra, de a feketeleves előtt szerencsére lefőttek jó hírek is.

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Szurovecz Illés a megszokott alapossággal és látványos grafikonokkal elemzi az elmúlt hét nap oltási adatait, amelyek más országokhoz képest igen jók. Keddtől keddig 444 ezer oltást adtak be (véletlen?), 349 ezren kaptak első oltást, 95 ezren másodikat. Összesen 1,7 millió ember már legalább egyet kapott, így átoltottságban továbbra is nagyon jól állunk, az Európai Unióban csak Málta előz minket, és közelítjük Szerbiát.

Müller Cecília közölte, hogy elkezdik a kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatók, így például a BKK és MÁV dolgozóinak oltását is.

MIÉRT?

Nehéz azzal mit kezdeni, hogy hétfőn és kedden is világszintű rekordokat döntött a magyarországi covidos halálozás és a kórházban kezeltek száma, de elemi érdekünk magyarázatokat keresni.

A Financial Times a közép-európai járványkezelés kudarcáról ír, és az átgondolatlan kormányzati intézkedéseket teszi felelőssé. A Válasz Online hét okot sorol fel, elsőként a tesztelés hiányát, amin a kormány csak nevetett korábban. „Pedig dehogynem ment a tesztelés életet! A fel nem ismert fertőzés a legveszélyesebb, mert leginkább azok terjesztik a betegséget, akik nem tudják, hogy hordozzák a vírust. Teszt nélkül nem lehet karantént elrendelni, a vesztegzár pedig elvágja a vírus terjedési útját, és ezzel életet ment. Magyarország az egymillió főre eső tesztek számában nincs benne a világ első ötven államában, ami súlyos járványkezelési hiányosságokat jelez.”

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatója koronavírus-teszthez vesz mintát a Karancsaljai Napfény Óvoda dolgozójától a nógrádi település községházában 2020. december 4-én.
photo_camera A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatója koronavírus-teszthez vesz mintát a Karancsaljai Napfény Óvoda dolgozójától a nógrádi település községházában 2020. december 4-én. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser a Róbert Károly Magánkórház korábbi operatív igazgatója, továbbá egy ideje az Új Világ Néppárt elnökségi tagja. A 444-en közölt véleménycikke szerint, ha „az Orbán-kormány tovább folytatja az elmúlt félév gyakorlatát, tehát azt, hogy a járvány spontán terjedésével engedi immunizálódni a magyar polgárok milliót, annak 30 000-40 000 áldozata lesz.” Lantos szerint ez „egy nemzeti konzultáció nélkül folyó társadalmi méretű emberkísérlet. Ezért kell vállalnia a felelősséget Orbán Viktornak.”

TÁMPONTOK NÉLKÜL

Miközben már a háziorvosokat is berendelhetik, a legfontosabb kórházi információkat nem adják ki nekünk. A kormány legjobb szakértői pedig hiába ülnek le nyilvánosan beszélgetni, nem esik szó a kapacitások határán küzdő egészségügyről. Vagy arról, hogyan lehetett volna legalább részben megelőzni ezt a helyzetet, és mit lehetne most tenni a kármentésért.

A központi kommunikáció vagy annak hiánya bizonyosan felelős azért, hogy a telefonos adatok alapján egyelőre nem nagyon maradnak otthon az emberek. Közben persze sokaknak kivannak az idegei, jellemző hír tegnapról, hogy két férfi összeveszett egy boltban a távolságtartás megszegése miatt, rendőrt kellett hívni.

További járványhírek speciális hírlevelünkben.

ÉS VALAMI MÁS