Zugló eldőlt

reggel 4
2021 szeptember 28., 06:22

a Jó reggelt! Kevésbé esős, őszies idő lesz ma.

4 legfontosabb hírünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

ELŐVÁLASZTÁS

photo_camera Fotó: Szász Zsófi/444

Ennyi volt, elég volt, Tóth Csaba, az MSZP zuglói képviselőjelöltje bejelentette: visszalép a jelöltségtől, miután a hétvége alatt összes korábbi támogatója kihátrált mögüle. Előbb Karácsony Gergely jelentette be a miniszterelnök-jelölti vitán, hogy nem támogatja, majd egy napon belül a DK, a Jobbik és a Párbeszéd is elengedte a kezét. Tóth szerint a pártok politikai számításból hátráltak ki mögüle. A bejelentés miatt tartott hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, úgy érzi, lejárató kampány indult ellene, és a nevét „besározták”. Kijelentette, parlamenti mandátuma hátralévő idejét kitölti, mert a zuglóiaknak „képviseletre van szükségük”. Ő viszont ilyen körülmények között már nem tudná tovább képviselni Zuglót.

Ezzel az előválasztás egyik szimbolikus csatája dőlt el a Momentum jelöltjeként induló Hadházy Ákos javára, de a szavazás utolsó napjaiban egy másik párharc is éleződik. Karácsony Gergely és Dobrev Klára az utóbbi napokban egyre nyíltabban mentek egymásnak, és egyre inkább úgy néz ki: az ő párharcukba fordul az előválasztás. Egyik konfliktusuk, az offshore üzleteléssel vádolt fehérvári DK-s jelölt ügyében Dobrev Klára hajthatatlan: azt mondta, kitart Ráczné Földi Judit mellett, mert beszélt vele, hisz neki, hogy nincs köze hozzá.

Egy másik előválasztási botrány is készülődik: Kecskeméten a Momentum képviselő-jelöltje azt állítja, a helyi MSZP 2-4 ezer forintot kínáltak az előválasztási sátrakhoz buszoztatott embereknek, hogy szavazzanak az MSZP-s Király Józsefre és Karácsony Gergelyre. Az állításukat szerintük bizonyító felvételeket eljuttatták az Országos Előválasztási Bizottságnak - mondta, az MSZP viszont rögtön tagadott: alaptalannak nevezték a szavazatvásárlásról szóló állításokat, és közölték, rágalmazás miatt feljelentik a Momentum kecskeméti jelöltjét.

A kezdeti leállás miatt két nappal meghosszabbított, és így is nagy érdeklődésnek örvendő előválasztás még ma estig tart, aki este nyolcig beáll a sorba, az még le tudja adni a szavazatát. A hosszabbítás miatt viszont lehet, hogy az ellenzéki pártok október 4. helyett október 11-re tolják ki a második forduló kezdetét, ahol már csak miniszterelnök-jelöltre lehet majd szavazni, az első forduló első három helyezettjére - amennyiben egyik jelölt sem kapott 50 százalék + 1 szavazatot a mostani körben.

További választási híreink:

COVID-21

Egy idős nő megkapja a koronavírus elleni harmadik oltást egy székesfehérvári kórházban.
photo_camera Egy idős nő megkapja a koronavírus elleni harmadik oltást egy székesfehérvári kórházban. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A koronavírus-járvány negyedik hullámát nem lehet eléggé komolyan venni: az elmúlt hétvége alatt is húsz koronavírus-fertőzött hunyt el a járványban. Még mindig több százezer 60 év feletti ember van az országban, akiket semmilyen oltás nem véd a gyorsan terjedő delta variánstól. Az pedig még aggasztóbb, hogy az őket megcélzó augusztusi oltási akció sem volt igazán sikeres, még Kásler Miklós illetékes miniszter sem tudta annak nevezni.

Az országgyűlés újra meghosszabbította a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetről szóló törvény hatályát.

További covid-hírek:

GÁZ FROM GAZPROM

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Tizenöt éves szerződést kötött a magyar állam a Gazprommal a lakossági gáz szállításáról. A megállapodást augusztus végén jelentették be, amiről már akkor közölték, hogy 10+5 évre szól, vagyis tíz év után módosíthatnak a szerződésben szereplő 4,5 milliárd köbméternyi gázmennyiségen. A Gazprom 3,5 milliárd köbmétert Szerbia felől, az októbertől üzembe álló vezetéken keresztül, 1 milliárdot pedig Ausztria felől szállít Magyarországra, vagyis megszűnik a közvetlen szállítás Ukrajnából. A magyar és az orosz kormány éveken keresztül alkudozott az új szerződésről: az oroszok a déli csövet akarták előbb, a magyarok pedig a szerződést.

A lépés természetesen nem tetszik Ukrajnának, az ország külügyminisztériuma rögtön az Európai Bizottsághoz fordult, azt kérve, állapítsa meg, megfelel-e a szerződés az európai energiaügyi szabályoknak. Szerintük a magyar-orosz gázszerződés negatívan befolyásolja Ukrajna és Európa energiabiztonságát.

VILÁG

Az afgán rendőrség egy ellenőrzőpontja Kandahár tartományban 2016 májusában. Az afgán biztonsági erőknek ilyen, a világtól elzárt aprócska, nehezen ellátható bázisokat kellett volna megtartaniuk az ostromló tálibokkal szemben.
photo_camera Az afgán rendőrség egy ellenőrzőpontja Kandahár tartományban 2016 májusában. Az afgán biztonsági erőknek ilyen, a világtól elzárt aprócska, nehezen ellátható bázisokat kellett volna megtartaniuk az ostromló tálibokkal szemben. Fotó: RATEB NOORI/AFP

Az amerikaiak több milliárd dollárt költöttek az afgán hadsereg kiképzésére és felfegyverzésére, de a kormányerők közvetlen amerikai harctámogatás hiányában így is pillanatok alatt összeomlottak. A Washington Post riportjából kiderült, Kandahar ostromakor végül már csak a metamfetamin-függők voltak képesek bírni az arcvonalban a tálibok rajtaütéseit.

photo_camera Fotó: ZHANNA MANUKYAN/Sputnik via AFP

Készenlétbe helyezték a hadsereget a benzinhiány miatt az Egyesült Királyságban. Negyedik napja hosszú sorokban kígyóznak a tankolni akaró emberek, és egymás után zárják be a benzinkutakat. A benzinhiány az elmúlt napok pániktankolása miatt alakult ki, de az alapvető problémát az okozza, hogy nincs elég teherautó- és kamionsofőr az országban. Ehhez hozzájárult a Brexit, a járvány, a bérszínvonal, és az is, hogy a munkaerő elöregedett.

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Jamaika oder Ampel? Ez itt a kérdés. Nehéz koalíciós tárgyalások jönnek Németországban. A német választást megnyerték a szociáldemokraták, de a kormányzáshoz koalícióra lesz szükség. Bár az SPD (szociáldemokraták) és a CDU/CSU szövetség (kereszténydemokraták) képesek lennének együtt folytatni nyolc éve tartó nagykoalíciós kormányzásukat, de ehhez egyik pártnak sincs kedve a vezetőik eddigi nyilatkozatai alapján. Amennyiben tényleg új felállás jönne, akkor reálisan két lehetőség van a kormánytöbbség biztosításához, a szocdem - zöld - liberális Ampel (jelzőlámpa) és a kereszténydemokrata - zöld - liberális Jamaika becenevű koalíciók. Mindkettőre van példa tartományi szinten.

A német parlamenti választásokkal egy időben népszavazást is tartottak Berlinben: megszavazták, hogy vegyenek el több százezer lakást a nagy ingatlancégektől. Az elképzelés szerint legalább 240 ezer lakást sajátítanának ki és vennének közösségi tulajdonba a háromezer lakásnál többet birtokló cégektől, akik a piaci árnál jóval alacsonyabb kompenzációt kapnának ezért. A törvényhozókon múlik, hogy lesz-e ebből valami.

További külföldi híreink:

L&A

Nem fékeződik a habzás Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea hétvégi álomesküvője körül. Minden napra jut valami: „kiszivárgott” ünnepi menü, Instagramra posztolt esküvői képek, kulisszatitkok az ara ruhájáról.

A legegészségesebb, ha hátralépünk, és belegondolunk, mit árul el korunkról és a kortárs politikai-gazdasági elitről Várkonyi és Mészáros alcsúti lagzija, és a menüje: a homár-mangó krémfresch és a hirtelen kisütött Hermes táska.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.