Bezsúfolták egy kisszobába Soros maradék ellenzékét

Média
2023 február 23., 05:15
comments 57

Rövid időn belül két egykor hangos ambíciókkal indult fideszes lap is bezárt. Karácsony előtt a Kontra online magazin főszerkesztője és ügyvezetője, Megadja Gábor és Halkó Petra jelentették be, hogy elhagyják az újságot, amit aztán le is kapcsoltak. Most februárban, néhány nappal ezelőtt G. Fodor Gábor és a 888 csapata adott hírt arról, hogy megszűnnek önálló lapként működni, ehelyett Origo-rovatként folytatják.

Az új kormány felállása óta egymás után szűnnek meg a fideszes média kisebb elérésű csatornái: vége a (nyomatott) Figyelőnek, a Világgazdaságnak és a Lokálnak, nem nyomják ki többet a Ripostot és a Magyar Hírlapot, leépítések zajlanak a megyei lapoknál, de nem álmodoznak többé kecskedugásról a Pesti TV-ben sem.

A 888-nál azért érdemes röviden elidőzni, mert a története szépen keretbe foglalja a Simicska-affér utáni kormányzati médiapolitika átalakulását. Orbán Viktor 2015 után éveken át pártolta, hogy több kézben alakuljon minél nagyobb számú baráti csatorna, és ne fordulhasson elő még egyszer az, ami a belviszály után: hogy hang nélkül marad a párt.

Az azóta eltelt nyolc évben két fontos dolog változott: Simicska Lajossal leszámoltak, a Fidesz pedig megszállta az összes nagyobb online kiadóvállalatot. Kis szatellitcsatornái megszolgálták a magukét, nincs többé rájuk szükség. G. Fodort és lapját – ahogy hirdették magukat, „Soros ellenzékét” – az Origo szerkesztőségének* egyik emeleti kisszobájába zsúfolták be.

A Simicska-háborúval kezdődött

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.