Terrorért ítélték el, de már megértőbb a Fidesszel

reggel 4
2023 május 16., 03:00

Jó reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli (azaz nem az egyetlen) hírlevele, benne az elmúlt nap (azaz 24 óra) legfontosabb híreivel. Előtte itt van négy kiemelt anyagunk:

MAGYARORSZÁG

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Miklósi Gábor interjúzott Budaházy Györggyel, aki a nemzeti radikálisok mitikus hőseként szabadult a börtönből, és bár még évekre el van tiltva a közügyektől, nem zárja ki, hogy egyszer induljon választáson. Elismeri, hogy politikai megfontolások is állhattak a kiengedése mögött. A nemzeti oldalt egységesnek látja, és van, amiben nem a Mi Hazánkkal ért egyet, például megértőbb a Fidesszel, mint Toroczkaiék.

Közel 10 százalékos visszaesés az építőiparban, és nem csak éves szinten romlik a helyzet, hanem az előző hónaphoz képest is.

Egy doboz szart küldtek a varsói magyar nagykövetségre: alaposan megromlott a két ország viszonya, a Direkt36 szerint a magyar nagykövet haza akar jönni, és Novák Katalint is kioktatta a lengyel miniszterelnök.

Karácsony Gergely zöldítéssel érvel amellett, hogy maradjon a „szelíd” közlekedés a Lánchídon: a főváros tervei szerint ha a felújítás után sem térnek vissza az autók a hídra, eltűnhet a Széchenyi István téri óriás körforgalom, és a híd budai lába körül is több lenne a zöldfelület.

Szijjártó Péter közölte, hogy még 3 milliárd eurót ruháznak be kínai autóipari cégek Magyarországon: a Pekingben tárgyaló külügyminiszter nem ért egyet azzal, hogy Kínát kockázatként vagy fenyegetésként kellene kezelni.

AGRESSZIÓ

Az Országos Mentőszolgálat szerint gyűlöletcunami zúdul a mentőkre Gálvölgyi János esete miatt. A színész már lekerült a lélegeztetőgépről.

Elaludhatott a kamionnak ütköző magyar busz sofőrje, egy 56 éves férfi vesztette életét a szlovákiai balesetben, több sérültet kritikus állapotban szállítottak kórházba.

photo_camera Fotó: Polícia Slovenskej republiky

HÁBORÚ

A Pentagon-iratok szerint Prigozsin elárulta volna az ukránoknak, hol vannak egyes orosz csapatok, cserébe azt kérte, vonuljanak vissza Bahmutnál. De nem fogadták el az ajánlatot, mert nem bíznak benne.

A szankciók ellenére áramlik az USA-ban gyártott technológia az orosz légitársaságokhoz, de persze az orosz repülőgép- és repülőgép-alkatrész-import az invázió előtti évi 3,45 milliárd dollárról így is kb. 286 millió dollárra eshetett vissza.

Rácz András szerint az, hogy a Barátság-vezeték még működik, azt mutatja, hogy az ukrán vezetésnek nem ment el az esze. Egy háborúban néha egészen extrém tervek megfogalmazódnak - írja Rácz arról, hogy Zelenszkij dühében a Barátság-vezeték felrobbantását javasolta, de az eset azt is mutatja, hogy az ukrán vezetésnek elege lehet a magyar kormány politikájából.

photo_camera Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Zelenszkij elutazott Rishi Sunakhoz Angliába. A britek több száz rakétát és harci drónt küldenek Ukrajnának.

KÜLFÖLD

A második fordulóban dől el a török elnökválasztás, de mivel a parlamentben nem szerzett többséget a Kılıçdaroğlu vezette ellenzék, nehéz helyzetből kell visszajönnie Erdoğannal szemben.

Erdogan győzelmi hangulatú beszédet tartott a választás éjszakáján Ankarában
photo_camera Erdoğan győzelmi hangulatú beszédet tartott a választás éjszakáján Ankarában. Fotó: ADEM ALTAN/AFP

A szlovák államfő kinevezte Ódor Lajost Szlovákia miniszterelnökévé. „A közös ambíciónk az, hogy nyugalmat, stabilitást, toleranciát és nem utolsósorban kulturált diskurzust hozzunk. Hogy megmutassuk, hogy másképp is lehet” – mondta a szakértői kormány vezetője.

Egy amerikai professzor 74 napja él a víz alatt: Joseph Dituri március 1-én merült le egy 9 méter mély lagúna alján lévő szállásra. Ez rekord, de ő 100 napra tervez.

ÁLLAT

Máshogy keletkezhetett az élet a Földön, mint eddig gondoltuk: egy új tanulmány szerint az élet első építőkövei az aktív, fiatal Nap kitöréseinek segítségével alakulhattak ki.

photo_camera Illusztráció: SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

SPORT

Élete első mestertornáját játssza Rómában, Marozsán Fábián máris megverte a világranglista-második Carlos Alcarazt.

Marozsán Fábián
photo_camera Marozsán Fábián Forrás: ilovetennis / Facebook