Mit gondol az önalkotó, a számelmélő és az elektroelme Minden Idők Leghosszabb Metrófelújításáról?

reggel 4
2023 május 23., 03:52

Jó reggelt! Érdemes vigyázni, mert ma nagyon erős UV-B sugárzás várható.

Ez a Reggel 4, a 444 reggeli (és nem az egyetlen) hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb anyagaival.

BELFÖLD

Sok-sok tenyér és egy dürrögő fideszes fajdkakas: átadták a Nagyvárad téri megállót, ezzel véget ért a 3-as metró 5,5 évig tartó felújítása – írta meg Szily László, aki beszámolt életünk leghosszabb metrófelújításáról.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Szijjártó Péter szerint nem irányul egyetlen ország ellen sem az, hogy Magyarország kiengedi az embercsempészeket, legalábbis így reagált a külügyminiszter arra, hogy az osztrák kormány válaszokat követel a lépés miatt.

Ledarálhatták a gyanús lélegeztetőbiznisz iratainak egy részét, legalábbis a KKM erre hivatkozva nem adta ki az iratokat. Az adatokat kiperlő Transparency International kamugyanúsnak tartja az érvelést, ahogy azt is, hogy az ügyletet javarészt szóban bonyolították, feljegyzések nélkül.

Medvék közti konfliktusra figyelmeztetnek a nógrádi medvefigyelők: két medvét is láttak csámborogni Ságújfalu és Etes közelében, annak pedig nem biztos, hogy jó vége lesz, ha összetalálkoznak.

1965 óta nem volt ilyen: új ember vezeti Veresegyházat. 58 év után mondott le az előző polgármester, egyetlen jelölt indult az időközin.

INTERNET

Nyelvújítás: azt javasolják, hogy a mesterséges intelligenciát AI helyett MŰÉSZ-nek hívjuk magyarul.

photo_camera Fotó: Meta

Amerikai chipgyártón állt bosszút Kína: ugyanazon az alapon tiltották be a Micron Technology memóriachipjeit, ami miatt az amerikaiak a Huaweit támadták.

HÁBORÚ

Orosz területre lépett és több falut elfoglalhatott az ukrán hadsereg különleges osztaga, de szinte biztos, hogy ez maximum zavarórepülés, és nem akarnak frontális támadást indítani. Eleve egy olyan egységről van szó, ami nem is biztos, hogy létezik.

A Wall Street Journal arról írt, hogy – mivel a NATO-tagság most éppen nem aktuális – a Nyugat izraeli mintájú biztonsági garanciákkal segítené Ukrajnát.

A magyar kormány megint Oroszország érdekében kavar az EU-ban, most éppen a kirakatperben elítélt Vlagyimir Kara-Murza érdekében hozott szankciókat vétózta meg a magyar EU-képviselet. Szalay-Bobrovniczky egyszerre ítélte el a háborúpártiakat és dicsérte meg Ukrajna fegyveres támogatását.

KATASZTRÓFA

2030-ra 2 milliárd ember élhet olyan helyen, ahol az éves átlaghőmérséklet meghaladja a 29 fokot: a múltban nagyon kevés közösség élt ilyen feltételek között, most viszont emberek milliárdjainak lakhelye válhat élhetetlenné.

Iskolás inuitok olvadó jéggel játszanak Alaszkában 2019. április 18-án.
photo_camera Iskolás inuitok olvadó jéggel játszanak Alaszkában 2019. április 18-án. Fotó: Mark Ralston/AFP

A T. Rexek többen voltak, mint a kínaiak: még a legújabb, a korábbinál visszafogottabb becslés szerint is akár 1,7 milliárd óriási ragadozó bóklászhatott a Földön az aszteroidával történt végzetes találkozás előtt.

KÜLFÖLD

Harry herceg és Meghan Markle hosszú évek munkájával elérte, hogy ők legyenek a farkast kiáltó fiú: a fotósok szerint Harry hercegék állítólagos New York-i autós üldözését egyszerűen „megrendezték vagy túlreagálták”.

photo_camera Fotó: SELCUK ACAR/Anadolu Agency via AFP

India Kasmírban tart G20-konferenciát, amitől már érik a diplomáciai botrány: Kína és Szaúd-Arábia már bejelentette, hogy nem mennek el a területre, amit India önhatalmúlag vont teljes irányítása alá 2019-ben.

Jeffrey Epstein zsarolni próbálta Bill Gatest: azzal fenyegette, hogy nyilvánosságra hozza a szoftvermágnás viszonyát egy orosz bridge-játékossal, Mila Antonovával.

SPORT

A Serie A-ban 10 pontot levontak a Juventustól, így a csapat a 7. helyre csúszott vissza, ezért könnyen lehet, hogy lemarad a BL-szereplésről.

photo_camera Fotó: Vörös Dávid/MJSZ