Ahol még a dinókat is kiszorítják

reggel 4
2023 június 22., 04:59

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az év eddigi legmelegebb napjának reggelén. Hőségriadó van, és a következő két napra marad is, talán majd a hétvégére érkezhet némi enyhülés (az első komolyabb zivatarlánc már szerda este befutott). Ilyen időjárási viszonyok mellé ajánljuk cikkeinket, például ezt a négyet:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Baleset

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Szerdán lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, a balesetnek két áldozata van, egy katonát pedig még mindig keresnek. A körülményekről még nem tudni sokat, de annyi biztos, hogy tavaly állította a honvédség hadrendbe a helikoptert, és hogy a horvátok szerint jelölték a térképen azt a huzalt, ami a magyar helikopter balesetét okozhatta.

Az élet a NER-ben

Csak a szokásos, különösebb kommentár nélkül lehet egybefűzni azokat a szerdai híreket, melyek szerint miközben Szijjártó újabb kínai akkugyár érkezését jelentette be, aközben üzenetrögzítőn tartanak közmeghallgatást a gödi akkumulátorgyár bővítéséről, kiderült, hogy 460 ezer forintért bérel lakást az Országgyűlés Toroczkai Lászlónak Wáberer György feleségétől, akadt fideszes képviselő, aki maga is elismerte, hogy több sebből vérzik a költségvetés, a Karinthy Gimnáziumban külön tablót kaptak a kirúgott és a felmondott tanárok, és tovább szigorítana a pedagógusok életpályájáról szóló törvényen egy fideszes képviselő. Ezekhez képest már szinte semmi, hogy a Közszolgálati Egyetem kitúrta a dinóparkot, vagy hogy teljesen váratlanul koronavírus-adatokat osztott meg a Koronavírus Sajtóközpont. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a pápai gyámság alá helyezett ciszterci rend jogásza és a hozzá jó közel álló Rétvári miniszterhelyettes hálójába pár év alatt 8,7 milliárd közpénz vagy vagyonelem akadt bele.

A háború

A 68. önálló hegyivadász dandár katonája a felszabadított Blahodatne egyik házára kitűzött ukrán lobogóval 2023. június 17-én.
photo_camera A 68. önálló hegyivadász dandár katonája a felszabadított Blahodatne egyik házára kitűzött ukrán lobogóval 2023. június 17-én. Fotó: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS

Az Európai Unió 50 milliárd eurós segélycsomagot nyújt Ukrajnának a 2024–2027-es ciklusban. A hírt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be Londonban, és kiderült az is, hogy az uniós tagállamok vezetői dönthetik el, mihez kezdjenek az orosz jegybank zárolt vagyonával. Ugyanezen a napon a magyar kormány természetesen ismét megszavazta az Oroszországgal szembeni legújabb szankciókat, pedig nemrég még vétóval fenyegetőztek, ha az OTP nem kerül le az ukránok által a háború szponzorainak tartott feketelistáról, márpedig a magyar bank nem került le.

A Deutsche Welle riportban mutatta be a fiatal ukrán katonának a történetét, aki aknára lépett, elveszítette a bal lábát, de visszament a frontra, és hír volt a nap folyamán, hogy kitiltották Oroszországból a WWF-et, és hogy „terrorista összeesküvésért" ítélték el a 2020-as fehérorosz tüntetés résztvevőit

A keresés

Napok óta a Titanic roncsa környékén eltűnt mini-tengeralattjáró tartja lázban a világsajtót, szerda reggeli hír volt, hogy órákon keresztül dörömbölésre emlékeztető hangokat észleltek a keresés közben. A keresés amúgy egy dunántúlnyi területen zajlik, és írtunk arról is, hogy soha nem tesztelték vagy hitelesítették a járművet, pedig öt éve az iparág szereplői közös levélben figyelmeztették a tulajt, hogy ennek rossz vége lesz.

Közel kilenc hónapja van börtönben két iráni újságírónő, Niloufar Hamedi és Elaheh Mohammadi, akik elsőként tudósítottak Mahsza Amini haláláról és arról, milyen kegyetlenségekre képes a nőkkel a szélsőséges iszlamista iráni rezsim. A tárgyalásuk június elején kezdődött zárt ajtók mögött, az ügyvédeiket sem engedik felszólalni. Forrásunk ismeri az ügyeket, a helyi médiaviszonyokat, és az egyik iráni újságírót is.

Írtunk részletesen arról is, hogy amerikai földön próbálták eltenni láb alól árulóvá lett ügynöküket az oroszok, továbbá hír volt még a világból, hogy

Sportok

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Rettenthetetlen, olykor ellentmondásos vezéralakja volt a magyar futballnak: a visszavonuló Szalai Ádám teremtett átmenetet az egykor gyötrődő és az önbizalomtól duzzadó új generáció között.

Sporthír volt még, hogy Marco Rossi a válogatott nyertes meccse után arról beszélt, olyan, mintha minden alkalommal záróvizsgáznia kellene, ha pedig nem nyernek, akkor egy idióta, valamint hogy saját bevallása szerint nagyon mély hullámvölgybe került Milák Kristóf, ezért kihagyja az úszó világbajnokságot, és hogy budapesti produkciója miatt 4 meccsre eltiltották Mourinhót.

A Qubit pedig arról írt, hogy a kormány szándékai ellenére nincsenek tele az újonnan épített stadionok, és két közgazdász az NB I-es futballcsapatoknak otthont adó városok lakóit kérdezte arról, hogy miért nem járnak meccsre, és meglepő eredményre jutott.