Eddig ezekről a kerületi polgármesterekről lehet tudni, hogy újraindulnának jövőre

választás
2023 szeptember 07., 04:07
  • 2024 tavaszán EP- és önkormányzati választások lesznek Magyarországon.
  • A 2022-es óriási fideszes tarolás után jó kérdés, hogy az ellenzék hol milyen taktikával indulhat neki annak, hogy a 2019-es részsikereket Budapesten és a nagyobb városokban megpróbálja megismételni.
  • A fővárosban Karácsony Gergely főpolgármester már tavasszal bejelentette, hogy újraindulna.
  • De mi a helyzet az egyes kerületi polgármesterekkel, adott esetben a fideszesekkel?
  • Írásban kérdeztük meg az összes kerületi vezetőt, közel felük vallott már arról, hogy mi a tervük jövőre.
photo_camera Fotó: Gardel Bertrand/Hemis via AFP

Az 1. kerületben az ellenzéki V. Naszályi Márta 2019-ben elképesztően szoros versenyben győzte le a kerületet 1998 óta irányító, fideszes Nagy Gábor Tamást. V. Naszályi most kisebbségben vezeti a kerületet. A Párbeszéd politikusa a kérdésünkre elárulta, hogy jövőre újraindul.

A 2. kerületben négy éve az MSZP-s Őrsi Gergely a kerületet 2006 óta vezető Láng Zsoltot győzte le. A kérdésünkre elárulta, hogy jövőre újraindul a polgármesterségért.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere
photo_camera Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere Fotó: botost/444.hu

A 3. kerületben négy éve az azóta az MSZP-ből a DK-ba átigazolt Kiss László azt a fideszes Bús Balázst győzte le, aki 2006 óta vezette a kerületet. Az óbudai polgármester júniusban a Jelennek beszélt arról, hogy jövőre újraindul.

A 4. kerületet egyelőre a Momentumból a DK-ba átigazolt Déri Tibor vezeti, ő győzte le az Újpesten kilenc éve regnáló, fideszes Wintermantel Zsoltot. Csakhogy a DK nem Dérit, hanem Trippon Norbertet akarja indítani, amivel Újpest mostani polgármestere is egyetért.

Az 5. kerületet Rogán Antal utódja, Szentgyörgyvölgyi Péter vezeti. Az újraindulásával kapcsolatos kérdésünkre nem válaszolt.

A 6. kerületet a momentumos Soproni Tamás vezeti. Terézvárosban 1990 óta jellemzően inkább az MSZP és az SZDSZ adott polgármestereket, de 2010-ben a fideszes Hassay Zsófia nyert, őt négy éve győzte le Soproni, aki már tavasszal bejelentette, hogy újraindul.

Soproni Tamás terézvárosi polgármester
photo_camera Soproni Tamás terézvárosi polgármester Fotó: Németh Dániel/444

A 7. kerületet vezető Niedermüller Péter – aki 2019-ben simán legyőzte Erzsébetváros addigi polgármesterét, a fideszes Vattamány Zsolt – januárban árulta el a Telexnek, hogy a DK támogatásával 2024-ben ismét elindulna a polgármesteri posztért, és ha nem tudnak megegyezni a pártok, az előválasztáson is részt venne.

A 8. kerület polgármestere, Pikó András 2019-ben szoros versenyben győzte le a fideszes Kocsis Máté jobbkezét és egykori alpolgármestert, Sára Botond józsefvárosi polgármestert. Pikó már tavaly novemberben bejelentette, hogy újraindul, a Momentum tavasszal be is állt mögé.

A 9. kerületben 2019-ben Baranyi Krisztina vette át a város vezetését a fideszes Bácskai Jánostól. (Bár az ellenzéki pártok többségbe kerültek a testületben, kezdettől fogva konfliktusban állnak a polgármesterrel, tavaly nyáron már helyi médiaháború is kitört.) Ferencváros polgármestere újraindul, az MKKP és az LMP már beállt mögé.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere
photo_camera Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Fotó: Németh Dániel/444

A 10. kerületet 2014 óta a fideszes D. Kovács Róbert Antal vezeti. Kőbánya polgármestere nem válaszolt az újraindulásáról szóló kérdésünkre.

A 11. kerületet – a kormánymédia szexuális zaklatási vádjai ellenére – László Imre vezeti. A Dk-s újbudai polgármester már novemberben bejelentette, hogy újraindul, méghozzá Molnár Gyula segítségével, emiatt aztán meg is rendült a helyi ellenzéki összefogás.

A 12. kerületet 2006 óta vezető fideszes Pokorni Zoltán – a kerületi turulszoborról szóló 2021-es filmünk egyik fontos szereplője – eddig nem válaszolt az újraindulásával kapcsolatos kérdésünkre.

Pokorni Zoltán
photo_camera Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere Fotó: Németh Dániel/444

A 13. kerületet 1994 óta vezeti az MSZP-s Tóth József. Az újraindulásával kapcsolatban kerestük a 73 éves politikust, de a cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdésünkre.

A 2019-ben a 14. kerületben az addigi polgármester, Karácsony Gergely helyére pályázó Horváth Csaba váratlanul simán legyőzte Rozgonyi Zoltán Fidesz-jelöltet. Írásbeli kérdésünkre az esetleges újraindulásáról a cikkünk megjelenésééig nem válaszolt a parkolási ügyeitől hangos Zugló polgármestere.

A 15. kerületet már a 2019-es választás előtt is ellenzéki polgármester irányította egy időközi választás óta, bár ebben a képviselő-testület fideszes többsége például a kerület költségvetésének elutasításával is akadályozni próbálta. Négy éve a DK-s Cserdiné Németh Angéla simán győzött. A kérdésünkre azt válaszolta, hogy újra fog indulni.

Cserdiné Németh Angéla (j) Dobrev Klárával, a DK EP-képviselőjével 2019. augusztus 28-án.
photo_camera Cserdiné Németh Angéla (j) Dobrev Klárával, a DK EP-képviselőjével 2019. augusztus 28-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A 16. kerületet 2006 óta a fideszes Kovács Péter vezeti, aki a 2021-es Fidesz-kongresszuson azt mondta: „Még várunk arra, hogy a Fidesz-központ megmondja, hogy mik a jó válaszok a kellemetlen kérdésekre.” Az újraindulásáról szóló kérdésünkre nem válaszolt.

A fideszes Riz Levente 2006 óta vezette a 17. kerületet, ahol Horváth Tamás volt az alpolgármester. Riz 2019-ben röviddel a választás előtt meghalt, a választáson az utódja, Horváth Tamás győzött. Az újraindulásáról szóló kérdésünkre nem válaszolt.

2019-ben a 18. kerületben az akkor még MSZP-s, 2020 óta DK-s Szaniszló Sándor – aki még a szocialista kormányzás idején alpolgármester volt a kerületben – legyőzte a Pestszentlőrincet kilenc éve vezető, fideszes Ughy Attilát. Írásbeli kérdésünkre az esetleges újraindulásáról a cikkünk megjelenésééig nem válaszolt.

A 19. kerületben négy éve az MSZP-s Gajda Péter győzött. A pár éve még a menzaügytől és Lackner Csabától hangos Kispest polgármestere a kérdésünkre azt válaszolta, hogy újraindul.

Gajda Péter, Kispest polgármestere
photo_camera Gajda Péter, Kispest polgármestere Fotó: Németh Dániel/444

A 20. kerületet 1998 óta a Fidesz által támogatott független polgármester, Szabados Ákos vezeti. A 63 éves egykori MSZP-s parlamenti képviselő nem válaszolt az újraindulásáról szóló kérdésünkre.

A 21. kerületet 2014 óta a fideszes Borbély Lénárd vezeti. Csepel polgármestere a kérdésünkre elárulta, hogy újra fog indulni.

A 22. kerületet szintén 2014 óta vezeti a szintén fideszes Karsay Ferenc, és Budafok-Tétény polgármestere szintén azt válaszolta, hogy újra fog indulni.

A 23. kerületben 2019-ig 25 éven át minden választást a független Geiger Ferenc nyert meg. Négy éve visszavonult, a Fidesz pedig saját jelölt helyett a mögé állt be, akit Geiger utódjául ajánlott, így a fideszes támogatású, független Bese Ferenc nyert.

Összegezve: a 23 polgármesterből 12-ről tudjuk, hogy újraindul, egyről pedig azt, hogy ki az, aki a támogatásával elindul helyette.