Lehet-e egy megafonos influenszernek emberi pillanata?

reggel 4
január 15., 23:26

Jó reggelt! Megint jelentkezik a 444 napindító (de nem egyedüli) hírlevele.

POLITIKA

A fideszes médiában nem tűrik az ún. jóemberkedést: a megafonos influenszer megírta, hogy teljesen rendben van, hogy melegek is fogadhatnak örökbe, majd a cikkét törölték a Pesti Srácokról. Trombitás Kristóf rövid ideig elérhető cikkét a szerző kérésére, a méltatlan bírálatok és mocskolódás okán törölték.

Trombitás Kristóf Keresztély, a Megafon Cinematic Universe egyik karaktere
photo_camera Forrás: Trombitás Kristóf/Facebook

Sz. Bíró Zoltán szerint az orbáni retorika arra épül, hogy Oroszország nem veszíthet, de nem látszik, hogy az Oroszországhoz fűződő szívélyes viszony kifizetődő lenne Magyarországnak, a kiszolgáltatottság és a függés viszont jól látszik.

Navracsics Tibor egy ellenzéki polgármestertől kért segítséget, hogy járjon közben Brüsszelben az Erasmus-program ügyében, amire a miskolci polgármester megígérte, hogy „közbenjár és felemeli a hangját Brüsszelben”.

A veszélyhelyzetek árnyékában egyre nagyobbra nőtt az állam: öt év alatt megduplázódtak az állam bevételei és kiadásai, miközben a nominális GDP kevesebb mint 60 százalékkal nőtt.

Oroszbarát álláspontokat közvetítenek magyar kormány által pénzelt szlovák lapok: Zelenszkij az őrület határán áll, diktatórikus hajlamú, írják a három lap egyikében, de Putyin neve negatív kontextusban nem kerül elő.

A tavaszi ülésszakban sincs napirenden a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyása, a 2025-ös központi költségvetés, az EU-s minimálbérről szóló törvény és 16 másik javaslat/módosító elfogadása viszont tervben van.

Háborúellenes tüntetést tartott a Munkáspárt, Thürmer Gyula 20 perces beszédét közel 20 ember állta végig a januári hidegben.

  • Győzike a Mandinernek adott interjújában üzent Dúró Dórának.
  • Az MNB-é volt korábban a Tiborcz Istvánhoz került szerbiai ingatlanportfólió, amivel a belgrádi irodapiac 10 százaléka került Orbán vejéhez.
  • A Szerencsejáték Zrt. 20 milliót adott Novák Katalin családpárti alapítványának.
  • Novák Katalinnál teázott Orbán Viktor, de az államfőnél járt Karsai Dániel is.

GAZDASÁG

A magyar ifjúság helyzetéről tartottak panelbeszélgetést az MCC Scrutonban, a vendégek egyetértettek, hogy ugyan van még hová fejlődni, a kormány politikája ezen a területen is kiváló.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mínusz 12,8 százalék: február óta nem volt olyan rossz hónapja az építőiparnak, mint novemberben, a legnagyobb súlyú ágazat termelése 19,2 százalékkal csökkent.

Lehet, hogy mégsem szólhatnak bele az iskolaigazgatók a tanárok béremelésébe: az igazgatóknak állítólag csak annyi lesz a feladatuk, hogy a tankerületi központban átvegyék a kész dokumentumokat és továbbítsák azokat a pedagógusoknak.

A legproblémásabb vasútvonalak versenyében legyőzhetetlen a Nyugati-Záhony, a miskolci és békéscsabai vonalakat előzte, de kilométerenként, arányosan nézve a Nagyatád-Somogyszob vonal a legborzasztóbb.

  • Több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak, ígéri a minisztérium a Déli Körvasút folytatásáról.
  • A húti támadások miatt késnek a motorok, egy hétre felfüggesztik az esztergomi Suzuki-gyár működését.
  • Jött 140 millió euró Brüsszelből.
  • Megvan, hol épül a szegedi kínai elektromosautó-gyár: a telken építette volna új üzemét a Pick, de azt a tervet végül elvetették.
  • A kormány nem mondja el a kormány, mennyiért adják el a Yettel-részvényeket.
  • Két éve működnie kéne, de el sem készült a Szabolcsi Alma Kutató Centrum.

KÜLFÖLD

Egy évtizeden belül meglehet a világ első dollárbilliomosa: miközben a világ öt leggazdagabb embere megduplázza a vagyonát, a legszegényebbek tovább szegényednek.

Duda felszólította Tuskot, hogy engedje szabadon Kamińskit és Wąsikot, miután a lengyel köztársasági elnök államfői kegyelmet adott az elítélt volt belügyminiszternek és egykori helyettesének.

A német pénzügyminiszter megmondta a gazdáknak, hogy nincs pénz, amire a tüntetők kifütyülték Christian Lindnert.

photo_camera Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW/dpa Picture-Alliance via AFP
  • A Fides nem viccelt, általános sztrájkot hirdetett, így az orvosok Szlovéniában már csak sürgősségi eseteket látnak el.
  • Egy izlandi vulkánból kitörő láva miatt házak égtek le egy közeli városban, de a lávapara már elmúlni látszik.
  • Gázolós-késes terrortámadás történt Izraelben.
  • A gólja után Dávid-csillagot mutatott a kamerába, letartóztatták Törökországban az izraeli focistát, és a csapata is kirúgta.

HADSEREGEK

A kínai hadsereg az amerikai tiltás ellenére is hozzájut a fejlett nyugati technológiához: 2023-ban állami kutatóintézetek, egyetemek és katonai szervek vásároltak Nvidia chipeket, amiket haditechnika és az AI területén a legjobbnak tartanak.

„Ukrajnában vannak gendersemleges mosdók, így nem nehéz megérteni, hogy mi ellen harcol Oroszország” – mondta Szentpétervár kormányzója, akinek sebesült katonák meséltek a háromféle mosdóról. Közben az ukrán légvédelem stratégiailag fontos orosz katonai repülőgépeket lőtt le.

Egy Beriev A-50-es a győzelem napi katonai parádén, a Vörös tér fölött 2020. május 9-én.
photo_camera Egy Beriev A-50-es a győzelem napi katonai parádén, a Vörös tér fölött 2020. május 9-én. Fotó: Jurij Kadobnov/AFP
  • Az OpenAI törölte a ChatGPT szabályzatából a katonai felhasználást tiltó részt, a cég szerint csak egyértelműsíteni és átláthatóbbá akarták tenni a szöveget.
  • Szilárd hajtóanyaggal működő hiperszonikus rakétát tesztelt Észak-Korea, ahová hamarosan ellátogat Vlagyimir Putyin.