Ilyen, amikor valaki költségvet, és mégsem úgy arat

reggel 4
január 22., 23:11

Üdvözöljük az olvasókat ebben az ónos időben! Újra jelentkezik a Reggel 4, az egyik hírlevelünk, ami az elmúlt nap legfőbb híreit gyűjti össze. Előtte itt van 4 kiemelt cikk a címlapról:

BELFÖLD

A Válasz Online arról írt, hogy a Fidesz álciviljeinél landolt a Városi Civil Alap milliárdjainak nagy része: a lap arra jutott, hogy a Norvég Alapot pótló pénzosztás nagy nyerteseinek 87 százaléka a Fidesz „leányvállalata” vagy szövetségese, a legtöbb pénz például Németh Szilárd köreinél kötött ki.

Ungár Péter az Indexen bírálta a főpolgármestert, mert az arra használta ki a 2021-es ellenzéki előválasztást, hogy Orbán legyőzését hirdesse.

Egy 16 éves iraki kurd menekült visszakényszerítése miatt ítélték el Magyarországot Strasbourgban: ez már a hatodik ilyen ítélet azok közül, amiket a Magyar Helsinki Bizottság vitt az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, most a bíróság különösen nehezményezte, hogy az állami jogsértés áldozata egy segítségre szoruló fiatalkorú volt.

  • Kirúgták a Curtis anyját a folyosón várakoztató betegszállítót.
  • Magyar pályaudvarokon csap le a Railpol: 7 órakor indul a 24 órás akció, rendőrkutyákat is bevetnek.
  • 91 évesen meghalt Grétsy László nyelvész.

GAZDASÁG

Öt pontban bemutattuk, miért omlott össze a Varga-féle költségvetés: a Nemzeti Kulturális Alap a tervezett dupláját költötte, de az csak néhány milliárdos tétel volt, a téves áfatervezés viszont már 1000 milliárd forintot jelentett a költségvetésnek, ami 30 százalékkal többet költött kamatokra, mint egy évvel korábban.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadásán a minisztériumban 2023. szeptember 29-én.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadásán a minisztériumban 2023. szeptember 29-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A repülőtér visszavásárlása és a rákosrendezői beruházás miatt újra aktuális a ferihegyi gyorsvasút kérdése: a projektbe korábban többen bele akartak vágni, de valódi előrelépést senki sem tudott elérni.

Visszaüthet a halogatás, nagyot nőhet idén a társasházak közös költsége, és a liftes házak rosszabbul járnak.

A holland résztulajdonos csődeljárást indított a Csíki Sör ellen, de bajba kerülhet a Csíki Csipszet gyártó „Pityoka Gyar” nevű román cég is, az alig pár napja Bentley-vel gyorshajtó és diplomáciai komédiát előadó tulajdonos szerint viszont minden oké.

  • A luxusingatlanok piacán nincs megállás, hamar elkelt Vajna Tímea 1,3 milliárdért hirdetett villája is, ő inkább Amerikában él már.
  • 700 milliót fizetett a füredi önkormányzat, hogy végre lebonthassák a „görög faluként” ismert területet, ami évek óta csak pusztul.
  • 20 milliárdba kerülhet az Oszakai Világkiállítás magyar pavilonja.
  • Tovább csökkent az európai gázár.

KÜLFÖLD

Dexit-népszavazást tartana az AfD, amit 100 ezrek tiltanának be, de a szélsőséges pártra nem a német alkotmánybíróság jelenti a legnagyobb veszélyt.

Alice Weidel, az AfD vezetője
photo_camera Alice Weidel, az AfD vezetője Fotó: Fabian Sommer/DPA via AFP

Törökország még a héten jóváhagyhatja a svéd NATO-csatlakozást, ezzel a magyar kormány lehet az utolsó akadálya, hogy Svédország a katonai szövetség tagja legyen.

Túlhajszoltságra, alulfizetettségre és munkahelyi balesetekre panaszkodnak a Tesla európai részlegében, minközben Elon Musk tartja, hogy a siker titka, hogy nincsenek szakszervezetek ezekben az üzemekben.

Szerdától rekordsztrájkba kezdenek a német vasutasok, a szakszervezet a heti kötelező munkaórák 38-ról 35-re csökkentését követeli, változatlan bérek mellett.

Már a Fülöp-szigeteken sem helikopterezhet büntetlenül egy politikus, a választópolgárok a jelenlegi elnök diktátor édesapja miatt különösen érzékenyek a pazarlásra.

  • Az izraeli túszok rokonai betörtek az egyik parlamenti bizottság ülésére, és azt akarják, hogy Netanjahu ne kerteljen.
  • Elon Musk elment Auschwitzba.
  • Az öccse szerint sem öngyilkos lett Jeffrey Epstein.
  • Kanadában újra megnyílik a világ legnagyobb természetes korcsolyapályája.
  • A világon elsőként Kamerunban indul ingyenes oltási program a malária ellen.

UKRAJNA

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint „annyi órát áldoznak rá, amennyi szükséges”, hogy tető alá hozzák Zelenszkij és Orbán találkozóját: január végén Ungváron azért találkoznak majd a külügyminiszterek, hogy végre asztalhoz üljön a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök.

Olekszandr Szirszkij és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kupjanszknál 2023. november 30-án.
photo_camera Olekszandr Szirszkij és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kupjanszknál 2023. november 30-án. Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala/AFP
  • Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint nehéz a helyzet a frontvonalakon, de Kijev azt üzeni Robert Ficónak, hogy Ukrajna nem fog lemondani a területeiről.

  • „Ne aggódjanak, az európai támogatás továbbra is olyan erős, mint eddig” – üzente az ukránoknak az EU külügyi vezetője, Josep Borrell.
  • Oroszországban vagyonelkobzással fogják büntetni a háború kritikusait.

SPORT

A semmiből robbant be egy 19 éves magyar középhátvéd a spanyol listavezető csapatába, ilyen magasságokban alighanem Puskás Ferenc óta nem járt magyar a spanyol bajnokságban.

Yaakobishvili Antal, a Girona védelmének egyik oszlopa 2024. január 21-én.
photo_camera Yaakobishvili Antal, a Girona védelmének egyik oszlopa 2024. január 21-én. Fotó: Urbanandsport/NurPhoto via AFP
  • Bundagyanú miatt feljelentették a Nyíregyháza felkészülési meccsének játékvezetőit.
  • A férfi kézilabda-válogatott kikapott Németországtól, így messze került a négy közé jutástól.