Hazafias kötelességek és népfrontok

reggel 4
március 14., 05:49

Jó reggelt, szép csütörtököt, itt a 444 napindító hírlevele. Benne az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. De előtte rögtön egy örömteli hírrel: Ács Dániel kollégánk Magyar Sajtódíjat kapott, sokszoros hurrá!

Szokás szerint a hírlevél elején négy cikket külön is ajánlunk, ezúttal ezeket:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Interjú

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Szerdán stúdiónk vendége volt Magyar Péter, aki az interjúban beszélt arról, hogy március 15. után a harmadik erő megszervezésén fognak dolgozni, ami a NER lebontásához kell. Az interjú videós formátumban itt nézhető meg, de egy cikkben össze is foglaltuk a lényegi állításokat.

Magyar amúgy szerda reggeli posztjában Kubatovot és Rogánt kérte arra, hogy ne küldjenek huligánokat a március 15-ei rendezvényére, amire estére a Fradi ultracsoportja reagált.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Miniszterelnökség/Miniszterelnökség/MTI/MTVA

Az agglomerációs települések lakosságszáma nőtt nagyon az elmúlt évtizedben, hatalmas nyomást helyezve ezekre a településekre. Az építési hatóság nem működik érdemben, a kötöttpályás közlekedés csak pár helyen kínál igazi alternatívát, az önkormányzatoknak pedig állami segítség kéne a helyzet kezeléséhez. Interjú Porhajas Gáborral, a Klímabarát Települések Szövetségének munkatársával.

Írtunk szerdán arról is, hogy már süllyed és reped az út a XII. kerületben, ami több mint 130 millióból készült két éve, és foglalkoztunk a nap folyamán bőven a látványosan felpörgött iskolaátvételi kísérletekkel: a közösségi tiltakozás hatására eldőlt, hogy mégsem veszi át Köves Slomó egyházának egyeteme a két állami fenntartású óbudai iskolát, közben pedig a zuglói Jókai Mór általános iskolát is átvenné a katolikus egyház, az intézményben pedig fontos szerephez juthat a nyíltan a Fidesz mellett kampányoló helyi plébános.

Gazdasági hír volt, hogy az ipari termelés hanyatlása felgyorsult, és a mutató rosszabb volt az elemzők által vártnál, írtuk arról is, hogy egykori gyerekszanatórium helyén építenek Tiborczék irodaházat, és hír volt még itthonról, hogy

Petőfi

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

mi csak szerda este láttuk Petőfi-filmet, ezért a beszámolónkra még kicsit várni kell, de bemutatóról helyszínről galériával már jelentkeztünk, és a rekordköltségvetésből forgatott filmről már szerdán is érkeztek vicces hírek: az Origo „kritikusa” annyira túlpörgött, hogy abból egy rendkívül vicces mondat esett ki, míg Rákay Kálmán egyenesen azzal érvelt, hogy hazafias kötelesség megnézni a filmjét.

A világ

Vlagyimir Putyin
photo_camera Vlagyimir Putyin Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Putyin ismét nukleáris háborúval fenyegette a nyugati világot, közben az oroszok azt állították, hogy 234 ukrán oldalon harcoló oroszt öltek meg a napokban, a litván terrorellenes egység kezdett nyomozni, miután valaki húsklopfolóval támadt Navalnij volt munkatársára, és az orosz középiskolásoknak már azt tanítják, hogy Ukrajna és a NATO akarta megtámadni Oroszországot.

Miközben eldőlt, hogy tényleg Biden és Trump lesznek az elnökjelöltek novemberben, amerikai hír volt az is, hogy elsöprő többséggel szavazta meg a TikTok betiltásáról szóló törvényjavaslatot az amerikai képviselőház, de ettől még nehéz megmondani, hogy mi következik majd most ebben a történetben. A TikTok elleni politikai fellépésről épp pár napja jelent meg hosszabb cikkünk, érdemes azt is hozzáolvasni.

És hír volt még a világból, hogy

Rendszerek

Enyedi Zsolt, a CEU Demokrácia Intézetének professzora, a Közép-európai Egyetem korábbi rektorhelyettese
photo_camera Enyedi Zsolt, a CEU Demokrácia Intézetének professzora, a Közép-európai Egyetem korábbi rektorhelyettese

Az Orbán-rendszer nemcsak az öncélú hatalomszerzésről és a korrupcióról szól, hanem sokkal inkább egy jól meghatározható ideológia megteremtéséről és továbbadásáról – állítja Enyedi Zsolt, a CEU Demokrácia Intézetének professzora, aki szerint a rendszer alapvető célja, hogy ezt az ideológiát átültesse a gyakorlatba.