Ezt nem tudták többé eltiktóni

reggel 4
március 29., 06:39

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeivel, híreivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Tóni

Csütörtökön is sűrű napunk volt: sajtótájékoztatót tartott Fürcht Pál főügyész a Schadl-Völner-ügy nyomán felmerült számtalan kérdésről, és bár sok mindenre még mindig nem kaptunk választ, az kiderült, hogy szerdán meghallgatta Varga Juditot tanúként az ügyészség, illetve Fürcht elárulta azt is, tudják, hogy kicsoda Tóni, Barbara és Ádám. Pontosan az, akire mindenki más is gondolt. Érdekesség, de Rogán Antal ehhez képest még a múlt hétvégén is azt állította, hogy nem tud arról, hogy őt takarná a Tóni a nyomozati anyagokban. A történtekről készítettünk egy remek összefoglaló videót is, érdemes azt is megnézni.

Összeszedtük azt a négy kérdést, amin érdemes elgondolkodni Magyar Péterrel kapcsolatban, és beszéltünk a Varga Judittal szerdán interjút készítő Hajdú Péterrel, aki elmondta, hogy az ő ötlete volt az interjú, és azért nem kérdezte a volt igazságügyi minisztert a hangfelvételek tartalmáról, mert a Frizbi egy bulvárplatform.

Dolgok itthon

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A magyar ralitörténelem legsúlyosabb balesetét hozta a hét végi Esztergom–Nyerges futam, és még mindig bőven vannak megválaszolatlan kérdések. A jelek szerint például okosba kaphatott A licencet a rendőr alezredes raliszakág-vezetőtől a halálos balesetben részes ifj. Tóth János.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Karácsony elárulta, Schiffer gyűlöli, a Vétó bekaphatja, Vitézyben egy gramm Fidesz sem maradt – állítja az LMP társelnöke. Ungár Péterrel készített nagyinterjúnkkal kezdtük a pénteket.

Csütörtökön hír volt még itthonról, hogy kiderült, erős DK-s dominanciával közös budapesti és EP-listán indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd, hogy teljesen váratlanul Trócsányi László nemet mondott a Fidesz felkérésére, és nem akar alkotmánybíró lenni, valamint szintén teljesen váratlanul Kósa Lajos visszadobott egy salátatörvénybe rejtett belügyminisztériumi módosítót. Gulyás Gergely közölte, hogy a gerincműtétje után újra kellett tanulnia járni, sajtóhírek szerint Vitályos Eszter lehet az új kormányszóvivő, a Szuverenitásvédelmi Hivatal felháborodott a Velencei Bizottság kritikáján, és hogy hatóság elleni erőszakkal gyanúsítja Iványi Gábort a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

És ha ez még nem lenne elég, a JÓLVANEZÍGY műsorvezetője arról beszélt, hogy megverte őt egy újpesti önkormányzati képviselő, Bencsik András földbe tiporta a Rákay-féle Petőfi-filmet, Lázár János pedig elrendelte, hogy a jövőben a Déli körvasút építésénél nem lehet éjszaka hangosan dolgozni, továbbá kiderült, hogy tovább zuhant a magyarországi születések száma, és a KSH szerint januárban nettó 341 700 forint volt a jellemző kereset Magyarországon. És közlekedésügyi hír volt, hogy új hajók kerültek a Balatonra, illetve hogy két határon átnyúló vasútvonalon is visszaállítanák a személyszállítást a szlovákok.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Folytatódott Budapesten az úgynevezett antifaper is, egyelőre rács mögött marad Ilaria Salis, az olasz aktivista. A tárgyalást óriási sajtóérdeklődés kíséri Olaszországban, és a volt miniszterelnök Matteo Renzi már arról beszélt, hogy Magyarország vagy tiszteletben tartja a jogállamiságot, vagy az olaszok adójából egyetlen euró sem kerülhet Budapestre.

A világ

photo_camera Fotó: RUSSIAN MINISTRY OF EMERGENCIES/Anadolu via AFP

Az orosz nyomozók bejelentették, hogy egyértelmű bizonyítékot találtak a moszkvai merénylők és ukrán nacionalisták között, de azért nem meglepő módon a világ nagy része szkeptikusan fogadta a hírt. Közben Gerhard Schröder arról beszélt, hogy Putyinhoz fűződő barátsága még segíthet a békekötésben, de azért nem meglepő módon a világ nagy része szkeptikusan fogadta a hírt.

Írtunk emellett arról, hogy 25 évet kapott a kriptovilág hatalmasat bukó egykori királya, Sam Bankman-Fried (róla korábban részletes portrét is közöltünk), és arról, hogy megszavazta a hajviselet alapján történő diszkriminációt tiltó törvényjavaslatot a francia parlament alsóháza.

Podcast és irodalom

A Nem rossz könyvek podcast vendége Szabó T. Anna volt, akivel Szabó Magda életművéről, szabadságigényekről, indulatokról, a női alkotók egykori és jelenlegi helyzetéről beszélgettünk, és közben szóba került a magyar irodalom sok klasszikus és számos kortárs alakja.