A megafonos trollok már a törvényalkotó bizottságban vannak

reggel 4
október 18., 06:50

Jó reggelt, péntek van, tökéletes kirándulóidőt ígér a hétvége, de azért még fussunk neki ennek a napnak és az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreinek. Például ezeknek:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Az élet Európában

photo_camera Fotó: NICOLAS TUCAT/AFP

Elindult csütörtökön az EU-csúcs, a beharangozó cikkünkben összefoglaltuk, mik lesznek a legfontosabb témák. A legégetőbb persze Ukrajna helyzete, Zelenszkij elnök személyesen is elutazott, hogy az ukrán béketervet ismertesse az uniós miniszterelnökökkel. Orbán a tervet rémisztőnek tartja, de a vezetők többsége támogatja. Szintén fontos kérdés, hogy a magyar miniszterelnök megvétózza-e az EU 35 milliárd dolláros hitelét Ukrajna felé, de Zelenszkij szerint nem fogja.

A magyar-uniós viszonyról szólt az a hírünk is, hogy egészen bizarr, megafonos trollhangulatú mondatok jelentek meg a felsővezetői női kvótákról szóló jogszabály indoklásában, valamint hogy újabb nekifutásra próbálja teljesíteni Brüsszel elvárásait a kormány az egyetemi alapítványokkal kapcsolatban.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Csütörtökön hat év után hirdettek harmadfokon ítéletet Szarvas Koppány Bendegúz és Fekete-Győr András füstgyertyás ügyében. A két momentumos politikust felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, a döntés kihirdetése után Fekete-Győr át is adta a mandátumát Cseh Katalinnak, és arról beszélt, hogy szerinte politikai okokból döntött így a bíróság. Szintén csütörtöki bírósági döntés volt, hogy a Kúria új eljárásra kötelezte az első fokú bíróságot, amely a Líra javára döntött a kormányhivatallal szemben a vesszőügyben.

Folytatódott a MOL és az állam közös alapítványának projektjeit bemutató sorozatunk, ezúttal arról írtunk, hogy 27 milliárdért megvennék a Munkácsy-gyűjtemény nagy részét, és Schmidt Mária javaslatára létrehoznának egy Közép-Európai Kortárs Múzeumot.

Október 23-án Orbán Viktor viszonylag kis befogadóképességű helyszínen, a Millenárison beszél majd, Magyar Péter viszont délutáni vonulást szervez, és már meg is jelent a kampányvideó, Orbán Balázs szerepeltetésével. Közben a kormánypárti Magyar Nemzet épp azon gúnyolódott, hogy Magyar kis helyre szervezte a rendezvényét. Érintőlegesen kapcsolódó hír volt, hogy a tiszás politikus megvett egy festményt, ami aranyszín alapon ábrázolja a pisztolyt rántó Orbánt és egy másikat, ami őt magát.

Csütörtökön váratlanul meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, ami azt is jelenti, hogy időközi választást kell majd tartani a tolnai körzetben, ahol Potápit képviselőnek választották.

És hír volt még a nap folyamán, hogy

A Nébih pedig rendkívül alapos energiaital-kutatást készített, Szily László kollégám, aki pedig a téma egyik legalaposabb ismerője, részletesen írt róla.

Pénzek

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint éves alapon a 3., havi alapon a 8. legrosszabb teljesítményt produkálta az unióban a magyar ipar. A régió országai a legtöbb mutatóban előttünk járnak, írtuk csütörtökön, ahogy beszámoltunk arról is, hogy még mindig az uniós átlag fölött van a magyar infláció.

Ott voltunk a Portfólió gazdasági konferenciáján, ahol egymás után léptek fel, és egymásnak üzengettek a hazai gazdaságpolitika fontos szereplői: Csányi Sándor a bankadót kritizálta és odaszólt Nagy Mártonnak, Nagy Márton bejelentette, hogy durván megadóztatják majd a budapesti airbnb-ket, míg Varga Mihály optimista víziót vázolt a magyar gazdaság jövőjéről, és üzent a különadókat kritizálóknak is. Az esemény érdekessége volt, hogy már Mészáros Lőrinc embere, a TV2-t tulajdonló Vida József is kiszámíthatatlan állami szabályokra panaszkodott.

A világ

photo_camera Fotó: FATEMEH BAHRAMI/Anadolu via AFP

Gázában az IDF katonái megölték Jahja Szinvart, a Hamász politikai vezetőjét, akit az október 7-ei terrortámadás kitervelőjének tartanak. A Hezbollah szerint ezzel csak eszkalálódni fog a háború.

Zelenszkij közben állítása szerint azt közölte Trumppal, hogy vagy atomfegyvere lesz Ukrajnának, vagy felveszik a NATO-ba, és beszámoltunk arról is, hogy Putyin árnyékflottáját szankcionálja a brit kormány, valamint hír volt még, hogy

Bugyik

tyúkól 27
photo_camera tyúkól 27 Illusztráció: Kiss Bence/444

Mi a közös a bugyikban, a palackozott vizekben, az élelmiszerek csomagolásaiban és az ételhordó dobozokban? A Tyúkól évadnyitó epizódjában kifejezetten az alsóneműkre koncentráltak, és ajánljuk hozzá a kísérőcikket is, amiből kiderül, hogy egy friss kutatás szerint minden harmadik alsónemű tartalmaz mérgező vegyszert, minden tizedik az egészségre rendkívül káros mértékben.