Visszavonulás a (sziget)csúcsról

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
szeptember 8., szerda 5:47

Jó reggelt! Még mindig marad a szeptemberi nyár.

4 legfontosabb hírünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

RÜKVERC

Meglepő kormányzati meghátrálás a Dunakanyarban: az Emmi uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára törvényt nyújt be, hogy állítsák le a kisoroszi szigetcsúcsra tervezett strandfejlesztést, ami sokak szerint tönkretenné a Dunakanyar egyik legszebb ártéri erdejét. Vitályos Eszter a lépést azzal magyarázta, hogy „a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével, támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni”. Az önkormányzat épp a hét elején adta át a kisoroszi szigetcsúcs területét a kivitelezőnek, hogy belekezdhessenek a 370 milliós strandfejlesztésre, a pénzt a kormánytól kapták a strandok „élményígéretet fokozó” fejlesztésére. A strandfejlesztés ellen azonban tiltakozás indult, az aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint törvénytelen, hogy kiemelten védett területekre konténereket, lakókocsis parkolóhelyeket és más építményeket, tereptárgyakat telepítenek. A projekttel kapcsolatban felmerült problémákról épp vasárnap mutattuk be a videóriportunkat.

A tegnapi nap másik nagy elmozdulása Kubatov Gábor Fradi-elnök, Fidesz-pártigazgatóé, aki Facebook-posztban kérte a szurkolókat a rasszizmus-botránnyá gyűrűző magyar-angol után, a mai Magyarország-Andorra meccs előtt: tartsák be a lelátókra vonatkozó szabályokat. Eléggé más reakció Szijjártó Péter külügyminiszteréhez képest, aki a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt érkezett kritikákra Szijjártó azzal riposztozott, hogy kitett egy videót az Európa-bajnokságon az olasz himnuszt kifütyülő angol szurkolókról.

KAMPÁNY '22

Elmérgesedni látszik a kampány a Szabolcs megye 5-ös számú választókörzetében, ahol az MSZP és a Jobbik indít jelölteket a szeptember végén esedékes előválasztáson. A Mátészalkát és további 43 települést magába foglaló körzetben mindkét párt a másik jelöltjének azonnali visszalépését követeli, miután az MSZP-s jelöltről elterjedt, hogy a helyi Fidesz segíti, a jobbikos jelöltről, Kocsord korábbi polgármesteréről pedig azt szedték elő, hogy jelentkezésekor elhallgatta, hogy korábban vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt eljárás indult ellene. Ehhez képest tényleg egymás simogatásának tűnik a hétfői szombathelyi ellenzéki képviselő-jelöltek partizános előválasztási vitája, amit a helyszínen követett, és aztán riportozott meg Plankó Gergő kollégánk.

Kedden pedig az ország másik felén, Debrecenben folytatódott az előválasztási vitasorozat. A Hajdú-Bihar 1-es körzetben akcionista képviselő, kémikus, atomfizikus, vállalkozó vagy kozmetikus lehet Kósa Lajos kihívója. Vitájukon kiderült, hogy a négy jelölt mindegyike állami kézbe venné vissza az alapítványi fenntartásba helyezett egyetemeket. A klímaváltozás és a vízgazdálkodás kérdésében, ami kardinális a körzetben, viszont összecsaptak a különböző víziók. A vita rövid összefoglalója először a Reggel 4-ben:

Ha e-mailben olvasod a hírlevelet, a videót erre a linkre kattintva tudod megnézni.

A másik, inkább a Fidesz felé hajló debreceni körzetben egy civil, egy DK-s és egy momentumos jelölt pályázik a fideszes Pósán László helyére. Vitájukon a képviselőjelöltek több, különböző szempontból kritizálták a BMW-gyár üzletpolitikáját és helyi működését. A beruházást egyikük sem vonná vissza, de város tárgyalási pozícióján mindegyikük szerint javítani kell, illetve helyzetbe kell hozni a helyi kis- és középvállalkozásokat. A 4 napos munkahét bevezetéséről viszont vita alakult ki köztük.

Ha e-mailben olvasod a hírlevelet, a videót erre a linkre kattintva tudod megnézni.

A 32 részes előválasztási vitasorozat következő állomásai Heves és Nógrád megye. Ma 17 órától Berecz Mátyás (DK) és Jánosi Zoltán (Momentum) vitáját közvetítjük Egerből, 19 órától pedig Dömsödi Gábor (ÚVNP/Jobbik), Godó Beatrix (DK) és Horváth Ferenc (Momentum) csörtéje következik Salgótarjánból. A vitákat élőben a Partizán Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán, illetve a 444.hu Facebook-oldalán követhetitek, a legizgalmasabb pillanatokat összefoglaló 5-10 perces videókat pedig holnap küldöm a hírlevélben.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt