Hétvégi olvasnivalók a háború új forgatókönyvétől az elmaradt illiberális forradalomig

reggel 4
2022 április 30., 07:23

A hét legfontosabb cikkét Herczeg Márk hírlevelező társam írta a 444-en, de mivel az sajnos elég rövid, ezért nem kerülhetett be a hét nagyobb anyagait összegereblyéző válogatásba.

De előtte szolgálati közlemény: büszkék vagyunk rá, hogy az olvasóinknak hála 2 millió forinttal segíthetünk a nehéz helyzetben történelmi jelentőségű munkát végző ukrán, orosz és fehérorosz kollégáinknak. A pénzből a Medúzát is támogattuk; a független lapot blokkolták Oroszországban, és amit csinálnak, azt Putyin törvényben tiltotta meg. Azóta részletesen bemutatták, hogyan gyilkoltak és erőszakoltak meg civileket orosz katonák egy ukrán faluban. Plankó Gergő készített nagyinterjút a szerkesztővel.

HELYÜNK EURÓPÁBAN

photo_camera Orbán és megbukott szövetségese, Janez Jansa Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A hét, sőt, ha Orbán Viktorra hallgatunk, akkor az egész év politikai menetrendjét meghatározza, hogy a vasárnapi választásokon elmaradt az illiberális forradalom. A liberálisok győztek Franciaországban és Szlovéniában, Orbán Viktor fontos szövetségest vesztett a szomszédban, és Le Pen vereségével nagyon nehéz lesz megcsinálnia az új jobboldali frakciót az EP-ben.

Szily László arról elmélkedett, vajon el tudja-e lesni Európa és Magyarország az Orbán illiberális szövetségesét tönkreverő Szlovén Liberális Superman titkát?

Közben Brüsszelben feladták a levelet Budapestre, elindult a mechanizmus, rendszerszintű korrupció miatt. Magyari Péter cikke szerint az eljárást eleve a magyar kormány ellen találták ki, de eddig hárítani tudta az alkalmazását Budapest. Pénzügyi veszteséget így is legkorábban csak fél év múlva szenvedhetünk el miatta.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.