Hétvégi olvasnivalók a háború új forgatókönyvétől az elmaradt illiberális forradalomig

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
április 30., szombat 7:23

A hét legfontosabb cikkét Herczeg Márk hírlevelező társam írta a 444-en, de mivel az sajnos elég rövid, ezért nem kerülhetett be a hét nagyobb anyagait összegereblyéző válogatásba.

De előtte szolgálati közlemény: büszkék vagyunk rá, hogy az olvasóinknak hála 2 millió forinttal segíthetünk a nehéz helyzetben történelmi jelentőségű munkát végző ukrán, orosz és fehérorosz kollégáinknak. A pénzből a Medúzát is támogattuk; a független lapot blokkolták Oroszországban, és amit csinálnak, azt Putyin törvényben tiltotta meg. Azóta részletesen bemutatták, hogyan gyilkoltak és erőszakoltak meg civileket orosz katonák egy ukrán faluban. Plankó Gergő készített nagyinterjút a szerkesztővel.

HELYÜNK EURÓPÁBAN

Orbán és megbukott szövetségese, Janez Jansa Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A hét, sőt, ha Orbán Viktorra hallgatunk, akkor az egész év politikai menetrendjét meghatározza, hogy a vasárnapi választásokon elmaradt az illiberális forradalom. A liberálisok győztek Franciaországban és Szlovéniában, Orbán Viktor fontos szövetségest vesztett a szomszédban, és Le Pen vereségével nagyon nehéz lesz megcsinálnia az új jobboldali frakciót az EP-ben.

Szily László arról elmélkedett, vajon el tudja-e lesni Európa és Magyarország az Orbán illiberális szövetségesét tönkreverő Szlovén Liberális Superman titkát?

Közben Brüsszelben feladták a levelet Budapestre, elindult a mechanizmus, rendszerszintű korrupció miatt. Magyari Péter cikke szerint az eljárást eleve a magyar kormány ellen találták ki, de eddig hárítani tudta az alkalmazását Budapest. Pénzügyi veszteséget így is legkorábban csak fél év múlva szenvedhetünk el miatta.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt