Tényleg nem mehetsz külföldre tanulni a korrupt kormányod miatt?

reggel 4
2023 január 10., 07:51

Jó reggelt! Azt álmodtam, hogy a hadügyminiszter tízmilliárdos hasznot hozó kaszinóbiznisze varázsütésre a miniszterelnök titkos tanácsadójának nevére került, de aztán megráztam a fejem, és önvizsgálatot tartottam, hogyan juthat ilyen ordító baromság az eszembe.

Ez itt a napindító hírlevél, alant 4 kiemelt cikk:

Politikai lecke

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án.
photo_camera Navracsics Tibor Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A legnagyobbat szóló tegnapi hír az volt, hogy az Európai Bizottság felfüggeszti az Erasmust az alapítványokba kiszervezett magyar egyetemeken. Az Innovációs Minisztérium azzal próbálta hűteni a kedélyeket, hogy a jelenleg futó Erasmus+ programokat nem érinti a döntés, Navracsics Tibor pedig bízik benne, hogy „csak félreértésről van szó, és az Európai Bizottság nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitájának az árát”.

Márpedig egyelőre úgy áll a helyzet, hogy magyar fiatalok tömegei eshetnek el a külföldi ösztöndíj lehetőségétől, csak azért, hogy továbbra is fideszes politikusok uralkodhassanak az egyetemek fölött.

A kutatókat is érzékenyen érintő döntés hatását a Qubitnak nyilatkozó Fazekas János, az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszékének docense úgy érzékeltette, hogy „ez olyan, mintha atombombát dobtak volna a hazai felsőoktatásra. Ha megvalósul, a továbbiakban nem sok értelme lesz alapítványi egyetemen tanulni, tanítani vagy kutatni, mert a hazai felsőoktatást 20-30 évvel ezelőtti állapotba veti vissza.” Böszörményi Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke alig akarja elhinni a hírt, de már egyeztet a megfelelő minisztériummal az ügyben.

Nerofone

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A NER emblematikus óriáscége állami hitel segítségével megvette a Vodafone többségi tulajdonrészét, a kisebbségit pedig maga az állam. Hogy nekünk, állampolgároknak miért éri meg ez a 660 milliárdos üzlet, az nem világos. Mindenesetre így a 4iG piacvezető pozíciót szerez a vezetékes internetszolgáltatások és a televíziós műsorterjesztés területén.

Orbán Viktor gyorsan intézkedett is: nem vizsgálhatja a Versenyhivatal a Vodafone-vásárlást, mert az nemzetstratégiai érdek.

És miközben a nyilvánosság attól hangos, hogy a 4IG és Antenna Hungária megcsinálta a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlását, de arról mélyen hallgatnak, hogy a két cég belekeveredett az utóbbi évek legszövevényesebb bűnügyébe.

Háborús igazság

photo_camera Fotó: SERGEI ILYIN/AFP

A Nemzetközi Büntetőbíróság három esetben indíthat eljárást: háborús bűncselekmények, emberiesség ellenes bűncselekmények és népirtás esetén. Nem vitás, az oroszok mindhármat elkövették, de egy negyediket is, ami mindennél egyértelműbbé teszi az orosz elnök bűnösségét. Akkor mi áll az igazságszolgáltatás útjában?

Fehéroroszországban független újságírókat ítélhetnek hosszú börtönbüntetésre a most kezdődött koncepciós perben. Senkinek sincs kétsége afelől, hogy a Tut.by-ügy koholmány, ám a fehérorosz alternatív valóságban felmentő ítéletek helyett arra kell számítani, hogy a főszerkesztő és munkatársai jóval több mint tíz évet töltenek majd rács mögött.

Forr a világ

Szélsőjobboldali tüntetők a brazíliavárosi parlament tetején 2023. január 8-án. A bukott elnök, Jair Bolsonaro hívei aznap a parlament mellett a legfelsőbb bíróság és az elnöki palota épületét is lerohanták, a hadsereg pedig nem segített a rendteremtésben.
photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP

A Capitolium ostromának szervezésével vádolják a Proud Boys amerikai szélsőjobbos milícia tagjait. Trump követője, a hatalomból szintén kiszavazott Jair Bolsonaro szintén kétségbe vonta a választások eredményeit, és a hívei szintén megrohamozták a törvényhozás épületét. Az új elnök, Lula megígérte, hogy megbüntetik az ostromlókat, és estére valóban letartóztattak 1500 bolsonaristát.

Egy iráni börtön előtt tüntetnek a kivégzések ellen, és öt év börtönre ítélték a néhai iráni elnök lányát, mert támogatta a tüntetéseket.

Nincs megállás Nigériában, megint elraboltak több tucatnyi embert. Ugyanakkor rég nem volt ilyen kevés kalóztámadás a nemzetközi vizeken.

Valami van az interneten

photo_camera Fotó: Jonathan Raa/NurPhoto via AFP

Fekélyes szájüreg, rohadó fogak, betonvastagságú bőrkeményedés leszedése, pattanás kinyomása, zavarba ejtő szexuális tartalmak - ezek pörögtek be kérés nélkül a TikTok feedemben, de ezzel a jelenséggel nem vagyok egyedül, írja Fődi Kitti.

Van valami a levegőben

photo_camera Fotó: KOKI KATAOKA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Itthon a koronavírus és az influenza egyszerre fertőz, január első hetében több mint egymillióan voltak háziorvosnál. Egy kínai tartományban már a lakosság csaknem 90 százaléka elkapta a koronavírust. De senki ne aggódjon, idén koronavírusosan is lehet teniszezni az Australian Openen.

Sport

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya átveszi az év edzője díjat Fabio Capello legendás olasz futballtrénertõl
photo_camera Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya átveszi az év edzője díjat Fabio Capello legendás olasz futballtrénertől Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A magyar sportújságírók Milák Kristófot választották a 2022-es év férfi sportolójának, az év női sportolójának pedig Kozák Luca gátfutót. De az Operaházban tartott díjátadó gálán külön megtapsoltatták Mészáros Lőrincet is.

Visszavonul a válogatottságtól Hugo Lloris, a franciák rekordválogatott csapatkapitánya, és a világ egykori legdrágább játékosa, Gareth Bale is bejelentette a visszavonulását.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.