Védelem és környezet

reggel 4
2023 február 22., 06:12

Jó reggelt, jó híreket! Itt a 444 napindító hírlevele, szokás szerint az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Ajánljuk hírleveleinket is, itt lehet böngészni köztük. És szintén szokás szerint kiemelünk négy cikket, amit külön is ajánlunk:

Mark Galeotti

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mi köze lehet Putyin unalmának a háború kitöréséhez? Miben hasonlít Lukasenka és Orbán? Miben erős és miben gyenge az EU? Többek között ezekről beszélt a 444-nek a világ egyik legelismertebb biztonságpolitikai szakértője, Mark Galeotti.

Az élet itthon

Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák.
photo_camera Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák. Fotó: Németh Dániel/444

Egy kivétellel minden korrupcióval vádolt végrehajtó beismerte bűnösségét a Völner-Schadl-ügy második előkészítő tárgyalásán. Az egyetlen kivétel tanúként idézné Trócsányi László volt minisztert és Vízkelety Mariann korábbi államtitkárt is.
Schadl György és Völner Pál csütörtökön kerülnek sorra, akkor válaszolnak a kérdésre, elismerik-e a bűnösségüket.

Magyarországra érkezett hétfőn az Európai Parlament Pegasus-üggyel foglalkozó különbizottsága, amely az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjaival, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) vezető Péterfalvi Attilával, újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel találkozott. A kétnapos látogatás végén a képviselők sajtótájékoztatót tartottak, ahol kiderült: a magyar kormány minden jel szerint súlyosan visszaélt a Pegasusszal.

Kiderült végre az is, hogy hét hónapnyi rendkívül kínos és teljesen ok nélküli késlekedés után március elején végre az Országgyűlés elé került a svéd és a finn NATO-csatlakozás ratifikálása. A magyar kormány időnként elmondta, hogy természetesen be fogják nyújtani a javaslatot a parlament elé, de tényleg semmi nem indokolta, hogy ezt ennyire későn tegyék meg. Nem javul közben a magyar diplomácia viszonya Szlovákiával sem, a legújabb fejlemény, hogy Németh Zsolt pszichiátert javasolt a szlovák külügyminiszternek, aki elküldte Orbánt a faszba. Pedig Németh épp pár napja beszélt arról, hogy végre eltűnőben vannak a hullámok a V4-es együttműködés környékéről.

Orbán évértékelője nyomán megírtuk azt is, hogy a jelek szerint baj van, és már a miniszterelnök figyelme is elterelődött a migrációról, Brüsszelről viszont annál több szó esett.

Írtunk emellett arról is, hogy

és megdőlt a napi országos melegrekord is.

A háború

photo_camera Fotó: YURI KADOBNOV/AFP

Kedden két fontos beszédre is sor került: Biden Varsóban, míg Putyin Moszkvában állt ki a nyilvánosság elé. Biden arról beszélt, hogy ezt a háborút csak Putyin akarta, és csak ő zárhatja le, míg Putyin beszéde ugyan két óra hosszú volt, de kevés konkrétumot tartalmazott, főleg a Nyugat gyalázására futott ki. A hosszas belföldi adatsorolós részek pedig még a moszkvai elit éberségét is próbára tették. Az egyetlen fontosabb bejelentésre, hogy Moszkva felfüggeszti az Új START egyezményben való részvételét, a NATO főtitkára úgy fogalmazott: Putyin nem békét, hanem inkább egy újabb háborút készít elő.

Írtunk a nap folyamán arról is, hogy a német külügyminiszter szerint döntő napok előtt állunk Ukrajnában, illetve hogy a belarusz rezsim kedden arról beszélt, hogy attól tartanak, Ukrajna megtámadhatja (!) őket. Oroszországi hír volt az is, hogy az ország harmadik legnagyobb városában, Novoszibirszkben eltörölték a közvetlen polgármester-választás lehetőségét, illetve hogy tavaly több mint 1600 milliárd dolláros kiesést okozhatott az Ukrajna elleni orosz agresszió.

Környezünk és védünk

A Római-partért tüntetők 2017 októberében
photo_camera A Római-partért tüntetők 2017 októberében Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

Hogy zajlanak a magyar környezetvédő akciók? Milyen súrlódások nehezítik ezeket? Hogy tudják elérni a céljukat? Mikor esélytelenek? Ezt vizsgálta egy magyar kutatás a Liget és a Római part példáin keresztül, mi pedig a tanulmány szerzőivel beszélgettünk.

A világ

photo_camera Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

Zoran Milanović Orbán nagy-magyarországos sálján sem háborodott fel, sőt, nyaranta az Adrián vacsorázik a magyar miniszterelnökkel. A bucsai mészárlásról azt mondta, semmi sem biztos, az EU Ukrajna-politikája ostoba, Ukrajna nem demokratikus, az USA veszélyes. Portré a horvát elnökről, aki pont ugyanazt állítja a háborúról, mint Orbán.

Hír volt még, hogy

Béketábor

photo_camera Fotó: YouTube

Zárásként pedig mit is mondhatnánk, minthogy tényleg felesleges Ukrajnába fegyvereket küldeni, Király Linda, Curtis és Schobert Norbert megoldotta, hogy végre béke legyen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.