Moszkovita utóvédharc az EU-ban

reggel 4
2023 április 13., 22:43

Jó napot kívánok! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele (itt a többi), benne az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel.

A híreket elnézve, Magyarország szövetségi politikáját látva sajnos elnézést kell kénem, amiért nem áll módomban oroszul tájékoztatni az olvasókat arról, mi történt.

WASHINGTON, BUDAPEST, MOSZKVA

A történelmet ennél jobban már nem lehet kifordítani önmagából: 1956-ra hivatkozva szól vissza Amerikának a szankciók miatt a budapesti orosz nagykövetség. Közben a közmédia névtelen cikkben fenyegette az amerikai nagykövetet. Sőt, a kormánymédia összekeverte David Pressmant egy magyar bíróval, akinek korábban a kirúgását követelték

A lengyel nagykövet arról beszélt, hogy nehéz pillanatokat okoz, amikor Szijjártó Moszkvába és Minszkbe látogat. Közben Lengyelország arra kéri a német kormányt, hogy engedélyezze a tőlük vásárolt MiG 29-es vadászgépeinek Ukrajnába küldését.

Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból (Orbán már alá is írta), miután az USA szankciós listára tette a bank magyarországi alelnökét. Ezzel az egész bank megszűnhet. Szijjártó úgy keménykedett az amerikaikkal a sajtótájékoztatóján, hogy elfelejtette közölni: a szankciójuk miatt mégis kiszállunk a kémbankból, és az erre irányuló konkrét kérdésekre sem válaszolt.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Ukrajna azzal vádolja Magyarországot, hogy energiaüzletekkel finanszírozza az orosz háborús bűnöket: Zelenszkij gazdasági tanácsadója szerint „a magyarok fizettek a késért, amivel az oroszok levágták egy ukrán katona fejét”. A katonát egyébként a Wagner Group tagjai fejezhették le, felismerte őket egy korábbi társuk.

A Pentagon-iratok alapján Oroszország szisztematikusan kerüli a halottak és sebesültek számának nyilvánosságra hozatalát. El is fogták a Pentagon-iratok feltételezett szivárogtatóját.

BELFÖLD

Elindult a második tanárper: a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott pedagógusok perelnek az elmaradt végkielégítésük és a felmondási időszakra járó fizetésük miatt.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mellár Tamás megkérdezte, mennyi közpénzt kap Szili Katalin a kormánytól. Hiába.

Újabb átnevezés várható, most a Köztársasági Elnöki Hivatal kap új nevet: Sándor-palota lesz.

RIZS

Muszáj változtatni, nem mehet így tovább a rizstermesztés: a rizs egy bizonyos mennyiség fölött kifejezetten egészségtelen, a termesztése iszonyúan munka- és vízigényes, metánkibocsátása a polgári repüléséhez fogható; új zöld forradalom kell, hogy tovább lehessen táplálni Ázsia több milliárd emberét.

photo_camera Fotó: Qianlong / Imaginechina / Imaginechina via AFP

KULTÚRA

Később hoz ítéletet a másodfokú bíróság az Elkxrtuk-perben: első fokon a bíróság Hann Endrének adott igazat, de nem minden pontban, így a felperes és az alperes Mega Film egyaránt fellebbezett.

Mathias Döpfner, az Axel Springer vezérigazgatója kiszivárgott felvételeken azt mondta: a keletnémetek mind kommunisták vagy fasiszták.

Sanna Marin a nőgyűlölet miatt vesztette el a választást? A Guardian publicistája szerint a leköszönő finn miniszterelnök ellen boszorkányüldözés folyt a bulivideója kiszivárgása után. A lap finn olvasói szerint ez egyáltalán nem igaz, a kampányban már senki sem foglalkozott azzal, mi történt tavaly nyáron.

Sanna Marin a lemondása benyújtása előtti percekben
photo_camera Sanna Marin a lemondása benyújtása előtti percekben Fotó: MARKKU ULANDER/AFP

Quentin Tarantino nemsokára elkezdi forgatni az utolsó filmjét, ami egy filmkritikusról szólhat majd.

Jamie Foxx súlyos állapotban kórházba került. A színész már kommunikál, de hogy miért került kórházba, arról erősen ködösen fogalmaznak.

BŰNÜGY

A Nemzeti Nyomozó Iroda megerősítette, hogy vizsgálat indult a rekorder svájci farkas elejtése miatt, természetkárosítás miatt nyomoz a rendőrség. Az állatot egy szabolcsi vállalkozó lőhette le.

M237, a svájci farkas
photo_camera Fotó: Gruppe Wolf Schweiz/Facebook