2002: a jövő elkezdődött – 2023: a jövő véget ért

reggel 4
2023 július 04., 22:24

Jó reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 hírlevele (és nem az egyetlen), benne az elmúlt 24 óra legfontosabb anyagaival. De előtte 4 cikk a 444 címlapjáról:

OKTATÁS

A tanár- és diákszervezetek délelőtt a Kossuth téren hallgatták az esőben, ahogy a parlament elfogadja a státusztörvényt. A tiltakozás leverése olyan fontos volt a kormánynak, hogy nem számított, milyen károkat okoznak a státusztörvénnyel Magyarország jövőjének. A Fidesz szerint ellenben a baloldal blokkolja a pedagógusok 800 ezer forintos fizetését.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

BELFÖLD

Mínusz 1728 milliárddal indította az állam az évet, Gyurcsány elkúrt évei óta nem volt akkora bajban a költségvetés, mint most.

Eközben Somlai Bálint 179 millióért árulja a 2 éves, használt, elefántcsontszínű Ferrariját. De miből vette?

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Szijjártó Péter „szorosan és folyamatosan” egyeztet a török külügyminiszterrel a svéd NATO-csatlakozásról, ha a török jóváhagyják a svédek csatlakozását, mi sem késleltetjük azt.

Államosíthatják a CT- és MR-vizsgálatokat, a kórházi patikákat ellenben kiszerveznék: a kormány titokban, trükközve készítette elő a lépést.

TERMÉSZET

11 centivel csökkent a Balaton vízszintje, ebből 6,5-ért felel az új kompok és hajók 40 éve nem látott vontatása a Sión.

A recski Hunyadi út elöntött házai és a föléjük magasodó andezitbánya
photo_camera A recski Hunyadi út elöntött házai és a föléjük magasodó andezitbánya Fotó: Németh Dániel/444

A rendőrség gyorsan felmentette Kósa Lajos barátjának bányáját a recski iszapömlés felelőssége alól, a párbeszédes Tordai Bence panasszal élt a gyorsan meghozott döntéssel szemben.

OROSZORSZÁG/UKRAJNA

Drónok jártak Moszkva felett, korlátozták az egyik reptér forgalmát: a két dolog között nem feltétlenül van összefüggés.

Putyin felszólalhatott egy nagy nemzetközi tanácskozáson: a Kínát, Indiát, Pakisztánt, Oroszországot és négy közép-ázsiai posztszovjet köztársaságot tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezetben látják szívesen. Putyin szerint egyébként a szankciók erősebbé teszik Oroszországot.

Vlagyimir Putyin új nagyon nagy asztalt villantott a Sanghaji Együttműködési Szervezet virtuális csúcstalálkozóján.
photo_camera Vlagyimir Putyin új nagyon nagy asztalt villantott a Sanghaji Együttműködési Szervezet virtuális csúcstalálkozóján. Fotó: KREMLIN PRESS OFFICE/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

A belarusz ellenzék vezetője névtelen üzenetet kapott arról, hogy a férje meghalt a börtönben: az emigrációba kényszerült Szvjatlana Cihanouszkaja közölte, hogy március eleje óta nem kapott hírt a férjéről, a neki címzett leveleket nem kézbesítik, és a védőjének sem engedik, hogy találkozhasson vele.

KÜLFÖLD

Kína nyersanyagexport-korlátozással vágott vissza a chipháborúban: engedélykötelessé tették a gallium és a germanium kivitelét. (A chipgyártásban létfontosságú nyersanyagoknak Kína a legnagyobb termelője.)

photo_camera Fotó: -/AFP

Brutálisan lefogyott Miheil Szaakasvili: az egykori grúz elnököt videókapcsolaton keresztül hallgatta meg a bíróság, mindenki megdöbbent a felvételek láttán. A grúzok felhúzták magukat azon, hogy Zelenszkij az ügy miatt hazaküldte a grúz nagykövetet.

KULTÚRA

Taylor Swiftnek és Beyoncénak bonyolult befolyása van a gazdasági mutatókra, és ez nem valami hülye vicc: az egyik inflációt vitt Svédországba, a másiktól a recesszió enyhítését várják Ausztráliában.

photo_camera Fotó: KEVIN WINTER/Getty Images via AFP

Az Idol kínzásokkal teli pornó lett, amiben az egész játékidőt a főszereplő szépen fotózott testnyílásaiban töltjük, ettől viszont nem mély, hanem végtelenül sekélyes lett a sorozat.