Egy másik háború kapujában

reggel 4
2023 október 10., 05:10

Jó reggelt kívánok itt, félúton a 30 fok felé! Ez itt a 444 reggeli hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel.

IZRAEL

Izrael megindította háborúját a Hamász ellen, a gázai kórházak megteltek. A megtámadott izraeli zenei fesztiválon több mint 260 holttestet találtak, itt egy drónfelvétel a helyszínről.

A Hamász támadása után amerikai hadihajók indultak a Földközi-tenger keleti medencéjébe. A magyar légierő gépei hétfő hajnalban 215 embert menekítettek ki Izraelből, majd újabb 110 embert.

Az izraeli ellenzék egyik pártja rendkívüli háborús kabinet létrehozását javasolja a szélsőjobb nélkül. Az USA szerint küszöbön áll a támadás, és elhúzódhat Izrael és a Hamász háborúja. Az Al Jazeera szerint a Hamász nyitott a fegyverszünetre.

De hogyan jöhetett el Izrael történetének legrosszabb napja, és mi jöhet utána? Hogy érhette a Hamász hétvégi akciója ennyire váratlanul a világ legjobbjai közé sorolt izraeli fegyveres erőket és titkosszolgálatokat? És mi lehet egy olyan helyzetben a válasz, amikor egyszerre kellene túszokat kiszabadítani és katonákat küldeni meghalni a Gázai övezetbe?

photo_camera Fotó: MOHAMMED ABED/AFP

ORBÁNIZMUS

Az egészségügyi államtitkár sem tudja, lesz-e szuperkórház, de Kocsis Máté felesége és a Megafon vezetője már onnan kap fizetést: a terület üresen áll, egy apró gödröt sem ástak még ott, de többen évek óta kapnak havi rendszerességgel fizetést a kórházberuházás projektfelelősétől.

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás, Kiss Bence/444

Az Igazságügyi Minisztérium szerint még az ősszel kijavíthatják a vesszőhibát a könyvfóliázásról szóló rendeletben, de kérdés, hogy érvényesek-e az eddig kiszabott bírságok.

Debrecen fideszes polgármestere is arra kéri a kormány, hogy vonja vissza a veszélyhelyzeti kormányrendelet, ami szerint nem kell azonnal megbüntetni a szennyező üzemet, ha megígéri, hogy jó lesz.

Megtagadták a vallomástételt a kitörés napi támadások gyanúsítottjai: az olasz nőt bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, a német férfit és a szintén német nőt bűnszervezetben részvétellel gyanúsítják.

Az MVM 6 milliárd forintot tapsolt el kormánypárti médiumoknál, de a hirdetésekre szánt maradék kétmilliárd nagy részénél is kimutatható a kormányzati kapcsolat.

GAZDASÁG

Magyarországon többségbe kerültek azok, akik fizetésről fizetésre élnek: a magyarok a legpesszimistábbak Európában az inflációval kapcsolatban.

A legtöbb bank csatlakozott az önkéntes kamatplafonhoz, aminek az értelmében egy 30 milliós hitel havi törlesztője átlagosan 14 ezerrel csökkenhet.

Egy felmérés szerint az autósok 16 százaléka már letette a kocsiját, és kérdés, hogy mennyien ülnek vissza most, hogy 20 forinttal csökken az üzemanyagár.

Szovjet és kelet-német autók egy német kereskedésben.
photo_camera Szovjet és kelet-német autók egy német kereskedésben. Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance via AFP

KÜLFÖLD

A liberális vezetésű lengyel Wrocław kifizeti a drága lombikprogram árának felét, és az ellenzék azt ígéri, hogy győzelme esetén ezt az egész országra kiterjeszti.

Megtartják a jövő évi elnökválasztást Oroszországban, pedig Ramzan Kadirov csecsen vezető a napokban javasolta, hogy halasszák el, vagy csak Putyin induljon rajta.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

KULTÚRA

Csalás, korrupció, társadalmi normáink megkérdőjeleződése: Kepes Andrással beszélgettünk, akinek az új könyve egy kettős életet élő nyomozó történetén keresztül mesél arról, hogyan változott meg viszonyunk a tisztességhez.

Columbo helyét átvette egy rekedt hangú, kamionossapkás, expókerjátékos nő, és jobb, mint a ballonkabátos Peter Falk: a Tőrbe ejtve filmek rendezője nyomozós krimisorozatot csinált, és bár a Poker Face-ben nem kapunk rejtélyeket, nem unatkozunk, mert minden részben elénk tolnak egy-egy nevetségesen nagy nevet, vagy egy fasiszta kutyát.

Kinek van igaza a Matolcsy–Nagy–Varga–Parragh-vitában? Videós Borízű hang gazdasági kérdésekről és punkról: