Hogy vezet a vezér???

reggel 4
2023 október 15., 23:29

Jó reggelt kívánok az ősz második felében! A hétvége legfontosabb híreivel következik a reggeli (de nem az egyedüli) hírlevelünk.

De előtte egy közérdekű közlemény: Szerbia ellen Budapesten is 2-1-re győzött, szinte biztosan Eb-résztvevő a magyar válogatott. „Szerbia oda-vissza. Mi kell még?”értékelte Orbán Viktor, és valóban: így már semmi nem kellhet senkinek.

IZRAEL

Egyre eszkalálódik a közel-keleti helyzet, 10 ezerhez közelít a sérültek száma a Gázai övezetben, Benjamin Netanjahu a Hamász „vérszomjas szörnyetegeinek felszámolását” ígéri.

Izrael szerint 126 túszt tart fogva a Hamász. Ebben a cikkben túlélők és rokonok történeteit mutattuk be az izraeli mészárlásról. Egy Hamász-fegyveres szemszögéből készült videón látható, hogyan lőttek civilekre október 7-én: a Szufa kibucban készült felvételeken látni, ahogy a Hamász fegyveresei házról házra járnak.

photo_camera Fotó: Twitter

Amerika egy második repülőgép-anyahajót is a térségbe vezényelt, demokrata-republikánus közös delegáció fejezete ki egyértelmű támogatását, a kínai külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy Izrael túlmegy az önvédelmen, Irán pedig azt üzente, nem nem hagyja válasz nélkül, ha Izrael bevonul Gázába.

A Hamász nagyra értékeli Vlagyimir Putyin álláspontját, aki szeretne hozzájárulni a békefolyamathoz, illetve felszólította a két felet, hogy minimalizálják a polgári áldozatok számát.

A WHO közölte, hogy sok betegnek „halálos ítélet” lenne az észak-gázai kórházak kényszerű kiürítése, a kórházak már meg is tagadták az evakuálást. A Gázai övezet déli részén már fagyiskocsikban tárolják a holttesteket.

Holttestet raknak be egy fagylalthűtőbe az Al-Aksza Mártírok Kórházánál, mivel a hullaházak megteltek, miközben Izrael a Gázai övezet ellen 8. napja folytatja a támadásokat.
photo_camera Holttestet raknak be egy fagylalthűtőbe az Al-Aksza Mártírok Kórházánál, mivel a hullaházak megteltek, miközben Izrael a Gázai övezet ellen 8. napja folytatja a támadásokat. Fotó: Asraf Amra/Anadolu via AFP

ORBÁNIZMUS

Szijjártó Péter azt ígérte Moszkvában, hogy Magyarország a nukleáris energiára vonatkozó szankciókba soha nem fog beleegyezni, a külügyminiszter szerint fontos lenne a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés az EU és Oroszország között.

Korábban felröppentek olyan hírek, hogy Ukrajna támogatásáért cserébe elnéznék Orbánék sajátos megoldásait Brüsszelben, de az uniós biztos szerint nincs titkos alku, a magyar kormány dolgozik a befagyasztott uniós pénzek megszerzésén.

Az anyósülésre ültetett Lázár leszólta Orbán vezetési stílusát, szerinte a kormányfő a szabályokat sem tartja be. „Már ötször ajánlottam föl, hogy én fogok vezetni, eddig mindig elhárítottad. Az Anikó azt mondta, hogy inkább add át a Jánosnak” – mondta Lázár. Az útavatón egyébként Orbán kapta a legnagyobb szalagot.

photo_camera Fotó: Instagram

A miniszterelnök ezután Kínába ment tárgyalni, odament egyébként Putyin is. A kínai állami tévé hangulatos propagandavideót közölt a sikeres magyar–kínai gazdasági együttműködésről.

BELFÖLD

Vasárnap 11. alkalommal rendezték meg Budapesten a Lakásmenetet, amivel a lakhatási válságra hívják fel a figyelmet. A menetet szervező Utcáról Lakásba Egyesület társelnökével, Kovács Verával beszéltünk arról, mi is a lakhatási válság, a lakhatáshoz való jog, mit kezdhetnek ezzel az önkormányzatok, és hogyan segíthet bárki, akinek kiadó lakása van.

Kiadó lakást hirdető tábla a főváros XI. kerületében
photo_camera Kiadó lakást hirdető tábla a főváros XI. kerületében Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

Óriási kampányba kezd a DK papíron: 1 millió példányban nyomtattak ki egy brosúrát, ami a tervek szerint leleplezi és megsemmisíti Orbánt. De milyen a füzet tartalma, és mi lehet ezzel a Gyurcsány–Dobrev-párt igazi célja?

Az elmúlt négy évét értékelő Karácsony Gergely szerint a jó kormányzás „nem mondja az embereknek, hogy bonyolult kérdésekre vannak egyszerű válaszok”.

KÜLFÖLD

A 72,9 százalékos részvételi arány rekordot döntött, 1989 óta most szavaztak a legtöbben, és az exit pollok alapján a Jog és Igazságosság nyerheti a lengyel választást, de az ellenzéki koalíció alakíthat majd kormányt: a Donald Tusk vezette ellenzéki koalíció 248 mandátumot szerezhet a 460 fős alsóházban.

Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél a választás estéjén.
photo_camera Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél az exit pollok bejelentése után Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Vlagyimir Putyin szerint az 1990-es években a német Egon Bahrra kellett volna hallgatni, akkor nem következett volna be az ukrajnai tragédia. Megnéztük Bahr javaslatát, aminek súlyos ára lett volna: például Magyarország sem lehetett volna NATO-tag.

Elsöprő többséggel utasította el Ausztrália az őslakosok alkotmányos elismerését: az ausztrál miniszterelnök meglepődött az eredményen, de hangsúlyozta, hogy a döntést tiszteletben fogják tartani.

Felvonták az azeri lobogót Hegyi-Karabah fővárosában, ahonnan az ott élő örmények jelentős része megtorlásoktól tartva távozott.

PODCAST

Dávid-Barrett Tamás, az Oxfordi egyetem viselkedéskutatója arra figyelmeztet, hogy összeomlik az élet, ha nem tudjuk a 8 milliárd embert összeszervezni. Bár akkoriban senki nem hitt neki, a 2008-as válságot is megjósolta. Miért akar többet, akinek egyébként is sok van, és miért hiszik emberek, hogy a zaklatás tánc? A Kiment, bejött podcast első adásában erről volt szó.

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás