Ilyen barátokkal kinek van szüksége ellenségekre?

reggel 4
2023 október 19., 05:23

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Gáza

photo_camera Fotó: MIRIAM ALSTER/AFP

A szerdai nap abszolút kiemelt világpolitikai témája a gázai kórháznál történt kedd esti robbanás volt. Mint cikkünkben összeszedtük, még mindig nem tudni pontosan, mi történt: az izraeliek szerint egy eltévedt palesztin rakéta, míg a palesztinok és az arab világ nagy része szerint egy izraeli légicsapás okozhatta a több száz ember halálát. A nap történéseit, például hogy Joe Biden Izraelbe érkezett, folyamatosan frissülő cikkben követtük nyomon, és írtunk külön arról is, hogy a magyar külügy tájékoztatása szerint továbbra is 15 magyar van a Gázai övezetben.

Magyarország helye a világban

photo_camera Fotó: SUO TAKEKUMA/AFP

Egy nappal azután, hogy Orbán Pekingben Putyinnal tárgyalt, az orosz elnök nyilvánosan is megdicsérte a magyar miniszterelnököt ;igaz, Rácz András Oroszország-szakértő közben arról posztolt, hogy a két vezető találkozójáról készült orosz videó leginkább Orbán megalázására volt alkalmas. Közben kiderült az is, hogy mivel Orbán Kínába utazott, az osztrák kancellár képviselte Magyarországot az uniós csúcson.

Kínában járt Matolcsy György is, aki az eurázsiai kor születéséről értekezett, miközben Kína legnagyobb bankjával írt alá együttműködési megállapodást a kormány. írtunk arról is, hogy Szijjártó szerint Magyarország a nyugati és keleti gazdaságok találkozási pontjává, vagyis sikeressé és megkerülhetetlenné válik. (A külügyminiszter közben amúgy szinte már az ENSZ-ben érezte magát.) És miközben Orbán Kínában barátkozott, itthon maradt stábja az amerikai nagykövetnek üzengetett: így tett Gulyás Gergely és Bayer Zsolt is a maga stílusában.

Sok szempontból ezekhez kapcsolódó hír is volt, hogy közben a brit kémfőnök nyilvánosan hívta fel arra a figyelmet, hogy mennyire intenzíven kémkednek a kínaiak.

Az élet itthon

Windisch László ÁSZ-elnök, Hegedüs Éva, a Tiborcz-érdekeltségű Gránit bank elnök-vezérigazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök egy 2023. szeptemberi konferencián
photo_camera Varga Mihály és Matolcsy György a Közgazdász-vándorgyûlésen nyitónapján Egerben Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Az inflációcsökkentésben januárig lesz jó világ, az uniós pénzek sorsa novemberre eldőlhet – mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a 444-nek adott interjúban. Beszélt arról is, miért ugrott európai csúcsra a magyar infláció, miért nem jó, ha a gazdaságpolitika irányítói a nyilvánosság előtt esnek egymásnak, hogy mik a fekete hattyúk és kit fenyeget a ChatGPT.

Szerdai gazdasági hír volt, hogy a inflációval mostanra az EU-ban mindenki megcsinálta azt, amiről Magyarország még csak álmodik. Igaz, az ilyesmi alapvetően hozzáállás kérdése: például Nobilis Márton államtitkár szerint ha kivesszük a 2022-es adatokat, minden rendben az élelmiszer-kereskedelmi forgalommal.

Nem állt le a törvénygyár sem, többek között módosítással készíthetik elő a ferihegyi reptér megvásárlását, és Újbudát kicselezve a kormány katonai célúvá minősítette, így megépíthetik a déli körvasutat. Ezek persze apró-cseprő dolgok ahhoz képest, hogy már a lángos és a székelykapu is hungarikum lett közben. További jó hír volt, hogy együttműködési megállapodást kötött a Magyarságkutató Intézet és a Nemzeti Színház.

És írtunk arról is, hogy

Sólyom László

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Eltemették Sólyom László egykori köztársasági elnököt, a szertartáson mi is ott voltunk. Mink András, a Blinken OSA Archivum tudományos főmunkatársa pedig nekrológjában írt arról, hogy Sólyom Lászlóval a magyarországi rendszerváltás és az új magyar köztársaság történetének újabb kulcsszereplője távozott közülünk: megkerülhetetlen szerepet játszott a demokratikus átmenetben és a magyar alkotmányosság megalkotásában.

Visszatérés

Donald Tusk ünnepel a választás éjszakáján
photo_camera Donald Tusk ünnepel a választás éjszakáján Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Donald Tusk volt már focihuligán, kormányfő és az Európai Tanács elnöke is. Most egy brutális negatív kampány ellenére valószínűleg újra miniszterelnök lesz. Porté a lengyel ellenzék vezéréről, akinek az elmúlt években nagyon elmérgesedett a viszonya Orbán Viktorral.

Kapcsolódó hír volt, hogy a lengyel konzervatív kormánypárt veresége után megszólalt a köztévé egyik prominens műsorvezetője, aki évekig öntötte rá a propagandát a nézőkre, és elmondta: „Durvább propagandát csináltunk, mint a kommunizmus alatt”.

És írtunk még arról is, hogy

Podcast szövegben

Dávid-Barrett Tamás az Oxfordi Egyetem viselkedéskutatója. Szerinte a dugóban őrjöngés evolúciósan, a zaklatás kulturálisan öröklött magatartás, ezért utóbbin, ha lassan is, de lehet változtatni. A külföldön sikeres magyarokat bemutató Kiment, bejött podcast adásának leirata.

Jeti

Megjelent az eddigi legnagyobb kiadványunk, amiben a magyar jeti felidézi az életét: 444 rommá illusztrált oldalon mutatjuk be saját magunkat és az ország, sőt a világ elmúlt 10 évét.