Kutyák éji dala

reggel 4
március 11., 23:20

Ismét a Reggel 4 című (nem az egyetlen) hírlevelünk jelentkezik, benne az elmúlt 24 óra legfőbb híreivel, de előtte itt van 4 kiemelt anyag a 444-ről:

BELFÖLD

Este rendkívüli taggyűlésen szavaztak az MKKP lemondott társelnökeinek jövőjéről, a pártigazgató egy emailben azt írta: „aki szerint Kovács és Döme nélkül neki lehet menni a következő 3 hónapnak”, az el se menjen szavazni. Vissza is csináltak mindent, Kovács Gergő és Döme Zsuzsanna maradnak a párt társelnökei, és Kovács a 12. kerületi előválasztáson is elindul.

Az MKKP társelnökei, Kovács Gergő és Döme Zsuzsanna ferencvárosi alpolgármester 2022 nyarán
photo_camera Az MKKP társelnökei, Kovács Gergő és Döme Zsuzsanna ferencvárosi alpolgármester 2022 nyarán Fotó: Németh Dániel/444

Egy magánszemély feljelentése alapján vizsgálja a rendőrség az RTL rejtett kamerás riportját, amiben K. Endre újra a vallomása megváltoztatására próbálta rávenni az egyik bicskei áldozatot. Donáth Anna rendőri védelmet kér a bicskei áldozatnak, Ungár Péter pedig feljelenti K. Endrét, mert a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettese még most, a kegyelme és az azt övező botrány után is tisztára akarja mosni magát. A BRFK hivatalból rendelt el nyomozást.

Elmagyarázták a Mandiner főszerkesztőjének, mi a különbség a kormány és Magyarország között: Szalay Zoltánt a Die Welt főszerkesztője nyugtatta meg egy panelbeszélgetésen, hogy csak azért, mert nem ért egyet Orbánnal, még nem dől össze a világ.

Az Igazságügyi Minisztérium nem adja ki a kegyelmi döntések ellenjegyzéséről beszámoló adatokat, a Belügyminisztérium pedig elrendelte a gyerekotthonok soron kívüli ellenőrzését.

A DK, a Jobbik, az MSZP és az MMM a győri előválasztás miatt beleszállt Ungár Péterbe, Pintér Bence azt írta, azért nem indul az előválasztáson, mert „a DK-s Glázer Tímeát és az MSZP-s Pollreisz Balázst is alkalmatlannak tartjuk a polgármesteri pozíció betöltésére”.

  • Borbély Lénárdot kiutálták a Fideszből, de most, hogy függetlenként indulna újra Csepelen, megállapodna vele a volt pártja.
  • 5 évet is kaphat a vásárhelyi volt Fidelitas-alelnök, aki nagy mennyiségű marihuánát termesztett, és annak eladásából akarta felújíttatni a házát.
  • Putyin tanácsadója szerint Magyarország kész feléleszteni a kulturális kapcsolatokat az orosz intézményekkel.

GAZDASÁG

Az EU boríthatja a rejtőzködő magyar magántőkealapokat, sőt a 200 ezer eurónál drágább jachtok, magánrepülők és autók valódi tulajdonosairól is adatbázis lesz.

A 2000-es évek elején Erdélyben mindent összeadva több 100 ezer eurónyi kölcsönöket vett fel a mai magyar kulturális közpénzosztás egyik megkerülhetetlen szereplője, Orbán János Dénes, akinek a meg nem fizetett adósságai egy részéből bírósági ügy lett. Pénzbírság, álmodozás, spenót tükörtojással, Bulgakov és Fekete Pákó.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Az OTP leállította a főváros legnagyobb lakásépítésénél a vásárlói hitelek folyósítását: ha nincs birtokbavételi engedély, nincs hitel sem, emiatt akár állami támogatást is bukhatnak a Duna Terasz Grande lakásainak vevői.

264 millió forint közpénz ment el arra, hogy Szijjártó Péter – aki egyébként másodszorra is átadta ugyanazt az Ipoly-hidat– egy luxusgépet bérelt magának több utazáshoz is, a repülő ugyanolyan típusú, mint a honvédség két meglévő gépe, csak luxuskivitelben.

  • Tovább tekerte idén az adóprést a kormány, sokkal több pénzt akar beszedni, mint tavaly.
  • Közleményben bizonygatja az MNB, hogy minden oké Orbán és Matolcsy között.
  • Fél éven belül újranyithat a visegrádi Hotel Silvanus, az üzemeltetési igazgató szerint „bizonyos ideig” szünetet kell tartaniuk a kigyulladt szállodában.
  • A Spar bepanaszolta a kormányt Brüsszelben az árstop és a különadók miatt.
  • Áprilistól fizetősek lesznek a Westend vécéi.

OSCAR

Szinte minden fontosabb díjat az Oppenheimer vitt haza, de díjazták Emma Stone-t és Billie Eilish-t is, illetve a 20 nap Mariupolban című dokumentumfilmet és 2019 után újra volt magyar győztes is az Oscar-gálán. Mihalek Zsuzsa nem ment el az átadóra, a kollégáit ez meg sem lepte, végül több száz kollégájának mondott köszönetet.

John Cena papucsban adta át a legjobb jelmeztervezőnek járó díjat, és tiszteletét tette Messi is, az Egy zuhanás anatómiája border collie-ja, az állat saját széket kapott, és még tapsolt is.

photo_camera Fotó: KEVIN WINTER/Getty Images via AFP

Az Érdekvédelmi terület lett a legjobb nemzetközi film, Jonathan Glazer rendező a „megszállás által eltérített holokausztról” beszélt a beszédében.

KULTÚRA

Verés strandpapuccsal és a kis Tetű megalázása: Orbán sportújságjában tényleg vége a PC korának, és végre le lehet írni egy élsportolónak szánt kisgyerekről, hogy „olykor szenved, mert ez a versenysport sajátja”.

Ügyvédhez fordultak, és a máig elmaradt kártérítésükért küzdenek a Nemzeti Színház sérült színészei: egyikük most is mankóval jár, másikuk rehabilitáción vesz részt.

A Honvéd szurkolói 2024. február 25-én a Honvéd-Siófok meccsen. Ők sem elégedettek a tulajdonosokkal.
photo_camera A Honvéd szurkolói 2024. február 25-én a Honvéd-Siófok meccsen. Fotó: honvedfc.hu
  • Elegük lett a tulajdonosokból, tüntetést szerveznek a Honvéd szurkolói.
  • Elon Musk nyílt forráskódúvá teszi a Grok nevű, AI-alapú chatbotot.
  • Tőzsdére megy a Reddit.
  • Madonna számonkérte egy kerekesszékes rajongóját, hogy miért nem áll fel a koncertjén.

KÜLFÖLD

Zelenszkij és Kuleba visszautasította Ferenc pápa szavait, miután a katolikus egyházfő a „fehér zászló bátorságáról” és tárgyalásokról beszélt. A lengyel külügyminiszter szerint már vannak NATO-katonák Ukrajnában, de azt mondta, nem árulhatja el, melyik országok katonái.

A portugál jobbközép bejelentette a győzelmét az előrehozott választásokon, de az eredmény azonban nagyon szoros a szocialistákkal, a szélsőjobb pedig egymillió szavazatot vitt el.

Luís Montenegro bejelenti a győzelmet.
photo_camera Luís Montenegro bejelenti a győzelmet. Fotó: STRINGER/Anadolu via AFP