Nem túl magas lécek leverése

reggel 4
június 28., 04:40

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele az éjszaka után, amikor kiderült, hogy von der Leyen maradhat a Bizottság élén, és komolyan felmerült kérdésként, hogy Joe Biden maradjon-e az elnökjelölt a demokratánál. Mint mindig, öt cikkünket külön is ajánljuk:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Tajtékos napok

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor 2024 június 18-án Brüsszelben
photo_camera Ursula von der Leyen és Orbán Viktor 2024 június 18-án Brüsszelben Fotó: JONAS ROOSENS/ANP via AFP

Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság élére, és Orbán ugyan nemmel szavazott az újrázásra, de ez nem számított. Az uniós állam- és kormányfők megállapodása alapján António Costa lesz az Európai Tanács elnöke, Kaja Kallast pedig kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek jelölik. Közben eldőlt az is, hogy nem jön Budapestre von der Leyen, hogy megnyissa a magyar uniós elnökséget, állítólag időpont-egyeztetési nehézségek miatt.

A brüsszeli csúcson mi is kérdezhettük Orbán Viktort arról, hogy akkor hogyan is megy Brüsszel elfoglalása, míg Orbán Balázs arról beszélt, hogy tényleg dolgoznak egy új, közép-kelet-európai "patrióta" pártcsalád létrehozásán. A csütörtöki találkozón ott volt Zelenszkij ukrán elnök is, aki egy ponton heves egyeztetésbe kezdett a magyar miniszterelnökkel.

Közben az Egyesült Államokban lement az első elnökjelölti vita, Biden számára katasztrofális eredménnyel, ezért a Demokrata Párton belül sajtóhírek szerint pánik uralkodott el, és a következő napok kérdése az lehet majd, hogy tényleg a jelenlegi elnökkel vágjanak-e neki a novemberi választásnak.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Tuba Zoltán/Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

Itthon közben Karácsony elbukta a harcot, és beletörődött, hogy ő marad Budapest főpolgármestere, Szijjártó megint az amerikai nagykövet szavain háborgott, a MÚOSZ a fideszes „hivatal” által fenyegetett újságírók, míg a MOK az oltástagadók által beperelt orvosok mellett állt ki, és megírtuk, hogyan tért vissza az a Gyurcsány, akit már évek óta nem láthatott az ország (a DK amúgy másfél milliós feltámadásra készül), valamint hogy a megújuló MSZP a határzár képével kampányol.

Csütörtökön az orosz nagykövetségtől megtudtuk, Moszkva miért döntött a 444 korlátozásáról Oroszországban: szerintük rendszeresen terjesztünk hamis információkat a „különleges katonai művelet menetéről”, Orbán Ráhel pedig megálmodta, hogyan adná el Budapestet Orbán Ráhelnek.

És írtunk arról is, hogy

Foci

photo_camera Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A csoportkörök végével eljött az első szünnap az idei Eb-n, ezért összeszedtük az eddigi játéknapok öt legerősebb pillanatát. És miután az utolsó nap a portugálok az utolsó fordulóban simán kikaptak a grúzoktól, megírtuk, kik is ezek a csodálatos játékosok, akik a torna eddigi legnagyobb meglepetését okozták. A grúzok győzelme azt is jelentette, hogy a magyar válogatott nem jutott tovább a csoportjából. És miközben Marco Rossi szövetségi kapitány sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Eb egyetlen pillanatát sem élvezte, mi pedig megírtuk, hogy túlságosan törékeny a magyar válogatott, még mindig minden azon múlik, ki a szövetségi kapitány, és beszámoltunk arról is, hogy milyen volt a helyszínen a magyar tábor három vonulása, és kiderült az is a nap folyamán, hogy a korai búcsú ellenére is több milliárd forintot keresett a válogatott.

Két nap szünet után szombaton Svájc és Olaszország meccsével folytatódik majd az Eb, a nyolcaddöntőkre hangolva megírtuk, hogy becsületéhes és bosszúszomjas csapatokkal folytatódik majd a torna. Sporthír volt még tegnap, hogy az asztaliteniszezőknél sem megy gördülékenyen az olimpiai felkészülés, egy hónappal a játékok előtt lemondott a férfiak szövetségi kapitánya.

A világ

Hegyi mentők keresik Jay Slatert Tenerifén 2024. június 19-én.
photo_camera Hegyi mentők keresik Jay Slatert Tenerifén 2024. június 19-én. Fotó: James Manning/PA Images via Reuters Connect

Írtunk csütörtökön arról is, hogy eltűnt egy 19 éves srác Tenerifén, Jay Slatert 10 napja keresik a spanyol hatóságok, ám sajnálatos módon azonban nem csak ők, a fotelnyomozók és konteóhívők is akcióba lendültek, ami bőven többet árthat, mint amennyit használ.

És hír volt még, hogy

Podcast

tyúkól 19
photo_camera tyúkól 19 Illusztráció: Kiss Bence/444

Szinte minden nőt zaklattak már valamilyen formában a szórakozóhelyeken: európai kutatások szerint minden második nő volt már kéretlen szexuális közeledés áldozata, a legtöbb zaklatás közterületen és szórakozóhelyeken, éjszaka történik. A közelgő fesztiválszezon nyomán volt ez a téma a legújabb Tyúkólban.

Kiemelt videóink