Az agresszív törpe kijön a fényre

reggel 4
július 29., 08:12

Jó reggelt, új hét, új lehetőségek, ráadásul hidegfront is van, azaz csak 30 fok körül alakul majd a hőmérséklet, és lesz olimpia is, a napi programból itt lehet szemezgetni. Ez a napindító hírlevelünk, az elmúlt napok legfontosabb érdekesebb cikkeivel, híreivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Pozícióharc és frakciózás után Magyar Péter telibe trafálta a fiatal liberálisok pártját. Nagy cikkünk arról, hogy mi vezetett a Momentum leeresztéséhez és hogyan nem lett Donáth Annából magyar Sanna Marin?

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Véget ért az idei Tusványos, ahol Orbán Viktor már szót se nagyon vesztegetett a belpolitikai helyzetre, helyette időnként nehezen követhető, évszázados perspektívákból felépülő geopolitikai vízióban adta elő mindazt, ami mostanában eszébe ötlött. Beszédéről készült elemzésünket itt lehet elolvasni, a helyszínen pedig arról kérdeztük a jelenlévőket, hogy ha az ellenzéki táborban ekkora átrendeződést látni, a Fidesznek kell-e ezzel együtt változnia.

David Pressman amerikai nagykövet azzal válaszolt Orbán beszédére, hogy a magyar miniszterelnök orosz összeesküvés-elméleteket terjeszt, a Tisza Párt nem meglepő módon a slimfitezésre is reagált, és szokás szerint a román miniszterelnököt is kérdezték Orbán szerepléséről.

Hír volt még itthonról, hogy titkolja a kormány a kínai gigahitel részleteit, miközben Kásler Miklós saját úttörő műtétjeit emlegetve szólt vissza Kulja Andrásnak, akitől önéletrajzot és publikációs listát is kért, miközben a MOK győri elnöke azt javasolta a politikusoknak, hogy töltsenek el egy éjszakát egy 30 fokos kórteremben.

Olimpia

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Nem egyszerűen csak elkezdődtek a játékok, hanem rögtön nagyon intenzíven ömlöttek az események: szombaton már meg is volt az első érem, Muhari Eszter párbajtőrben szerzett bronzot, míg vasárnap Andrásfi Tibor szintén párbajtőrben drámai bronzmeccsen kapott ki, és lett negyedik, a judós Pupp Réka pedig a bronzmeccsen veszítve ötödik helyen végzett. A magyar férfi teniszezők búcsúztak egyéniben, Fucsovics emlékezetes meccsen kapott ki Nadaltól, és a hétvége legfontosabb magyar nyilatkozata Késely Ajnától származott, érdemes elolvasni, ha kimaradt volna.

Szombathoz képest vasárnap jobb nap volt a csapatsportok terén: megverték a házigazda franciákat a férfi vízipólósok és óriásit küzdve legyőzte a brazilokat a női kézilabda válogatott.

Jt Thor, a dél-szudániak egyetlen stabil NBA-játékosa zsákol elszántan.
photo_camera Jt Thor, a dél-szudániak egyetlen stabil NBA-játékosa zsákol elszántan. Fotó: -/AFP

És már megvan az olimpia eddigi legnagyobb története is: a világ egyik legreménytelenebb országa összehozta a világ egyik legjobb kosárválogatottját. Dél-Szudán egyetlen működő nemzeti intézménye legyőzte Puerto Ricót. És pár napja már ráhozta a frászt az amerikai szupersztárokra is, akik amúgy szintén győztek, a szerbek ellen.

A világ

photo_camera Fotó: JUAN BARRETO/AFP

A hétvégén még kiélezettebb lett a helyzet a Közel-Keleten, miután rakétatámadás ért egy focipályát az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon, és a támadásban meghalt 12 gyerek. A rakéta kilövéséért Izrael egyértelműen a Hezbollahot tette felelőssé, amely képviselői tagadták, hogy közük lenne a történtekhez. Lehet tudni azóta azt is, hogy a libanoni kormánnyal üzente meg az Egyesült Államok a Hezbollahnak, hogy tanúsítson önmérsékletet.

És miközben Putyin ismét az Egyesült Államokat fenyegette, Lavrov ismét megüzente, hogy minden háborús céljukat el fogják érni.

Az Egyesült Államokból írtuk arról, hogy óriási lendületben Kamala Harris kampánya: 200 millió dollár adomány és 170 ezer önkéntes jött össze egy hét alatt, és összeszedtük, hogy kik azok a celebek, akik beálltak Trump mögé. Trump közben valami olyasmit ejtett el egy gyűlésen, hogy még egyszer kell megválasszák őt, utána nem lesz több szavazás.

És hír volt még a világból, hogy

Kenyérpodcast

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Tizenöt év alatt nagyot fejlődött a magyar kenyérkínálat, de jó mélyről indult. Küzdelem az adalékanyagok ellen, az igazán jó lisztért és gabonákért, meg persze a munkaerőért. A stúdióban Uj Péter vendége Miklós Mihály, a Marmorstein pékség tulajdonosa volt.

photo_camera Fotó: Soós Bertalan

Kincsem a 19. század végének Puskás Öcsije volt, a maga korában az egyetlen magyar, akit biztosan mindenki ismert külföldön. A verhetetlen versenyló otthona a belvárosi Kincsem-palota volt, amelyet egy elhivatott házmester mentett meg a beköltöző kommunista káderektől.

És volt ismét Hangover is, a nagyszerű Amorf Ördögök tagjainak válogatásával.

Jeti Mozi

Mazzag Izabella Falkám című dokumentumfilmje a Jeti Moziban: a rendezőt 2019-ben diagnosztizálták borderline személyiségzavarral. A filmben intim módon mutatja be az ismerkedést saját állapotával, miközben hozzá hasonló emberek történeteiből érti meg a néző, mit is jelent pontosan ez a betegség.

Kiemelt videóink