Csihi-puhi helyett csiki-csuki Strasbourgban

reggel 4
október 09., 00:22

Újra itt a napindító hírlevél (és nem az egyetlen) az elmúlt 24 óra főbb híreivel. (De szó szerint ugyanígy kezdtem az előzőt is.)

ORBÁN

„Jöhet a csihi-puhi” – így érkezett Orbán Viktor, az uniós soros elnöke így érkezik Strasbourgba. A közel 2 órás sajtótájékoztatóját – amit a DK-s Gyekiczki Márton megzavartitt közvetítettük, a helyszínen pedig arról kérdeztük, hogyan lehet az apja cége beszállító a Budapest–Belgrád vasút beruházásában, de a kormányfő szerint magánberuházásról van szó.

Biztonsági ember fogja le Gyekiczki Mártont, amikor a DK-s képviselő megzavarja Orbán Viktor strasbourgi sajtótájékoztatóját 2024. október 8-án.
photo_camera Biztonsági ember fogja le Gyekiczki Mártont, amikor a DK-s képviselő megzavarja Orbán Viktor strasbourgi sajtótájékoztatóját 2024. október 8-án. Fotó: Yves Herman/Reuters

Orbán 3 hónap késéssel mutatja be a soros uniós elnökség programját az EP-ben, ahol kemény kérdésekre számíthat a képviselőktől, de nem érdeke saját szintjére emelni Magyar Pétert.

BELFÖLD

Kiderült, mit jelenthet a sokat emlegetett kölcsönös tisztelet: know-how-csere az országa olajkészletét luxusautókra és Michael Jackson-relikviákra költő Teodoro Nguema Obiang Manguéval, a diktátor fiával. Szijjártó Péter a világ egyik legnagyobb tolvajával tárgyalt Egyenlítői-Guineában.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Magyar Péter az EP-ben goebbelsi propagandázott és beszólt Nagy Istvánnak: a Tisza Párt elnökének egyperces felszólalásába belefért még Győrffy Balázs bántalmazása, a magára hagyott vidék és a rekorder infláció is. (Magyar öccse egyébként annál a cégnél dolgozott, amivel túlárazott szerződést kötött a Diákhitel Központ.)

Lengyel lapok szerint Magyarországra utazott egy volt lengyel miniszterhelyettes, akit szervezett bűnözői csoportban való részvétellel vádolnak: Marcin Romanowski az Orbán-szövetséges bukott kormány tagja volt, a Szuverén Lengyelország politikusa.

Fónagy János gazdasági államtitkár szerint „kizárólag üzleti döntés” volt, hogy Mészáros Lőrinc bankja pénzt adott a spanyol szélsőjobboldali Vox pártnak, ami már a Fidesz-féle Patrióták Európáért-frakció tagja az Európai Parlamentben.

Schmidt Mária ráhúzta a szexrecessziót a feministákra: az állam azt figyeli, hogy eleget szexelünk-e, de csak az eredményekre kíváncsi, arra nem, hogy miért művelik kevésbé szívesen a fiatalok.

  • Magyarország blokkolja az EU 35 milliárd eurós hitelét Ukrajnának, megvárnák az amerikai elnökválasztás eredményét.
  • Magyar állami kitüntetést kapott Kevin Roberts, a „trumpizmust intézményesítő” Heritage Foundation elnöke.
  • Zugló új polgármestere szerint politikai megrendelésre ürítették ki a városgazdálkodási céget az év első felében.

GAZDASÁG

A kormány újabb 65 milliárdot vesz el a településektől: az iparűzési adó egy részét megadóztatják, az adókulcs csekély 100 százalék lesz. Hadházy Ákos szerint tömegesen veszik vissza a falvaktól a reménybeli EU-s támogatásokra kiutalt előlegeket, a független képviselő szerint „nem nehéz azt gondolni, hogy ezzel a lépéssel a központi költségvetés gyalázatos állapotát akarják kozmetikázni”. Szeptember végén ugyanis szinte forintra pontosan annyi pénz maradt az államkasszában, amennyi uniós forrást utaltak az országnak szeptemberben.

Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülése előtt Luxembourgban 2024. október 8-án.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülése előtt Luxembourgban 2024. október 8-án. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A HVG szerint kevés a működőképes HÉV, brutális járatritkításra készül a MÁV. A MÁV vezérigazgatója azt ígéri, az utasok észre sem fogják venni a járatritkítást a HÉV-vonalakon.

KÜLFÖLD

Amerika történelmében először több a vallásos fiú, mint a vallásos lány: az ideológiai, gazdasági és oktatásbeli törésvonalak mellett már a templombajárási szokásokban is láthatóvá vált a Z generációs nemek közötti megosztottság Amerikában.

Izrael szárazföldi hadműveleteket kezdett Libanon délnyugati részén. A Hezbollah – aminek az izraeliek megint megölték egy fontos parancsnokát – támogatna egy tűzszüneti megállapodást.

Lakónegyed Bejrút déli elővárosában az izraeli légicsapások után 2024. október 8-án.
photo_camera Lakónegyed Bejrút déli elővárosában az izraeli légicsapások után 2024. október 8-án. Fotó: Houssam Shbaro/Anadolu via AFP
  • Bob Woodward új könyve szerint Trump titokban a leváltása után is tartotta a kapcsolatot Putyinnal.
  • Az MI5 szerint az orosz hírszerzés tartós káoszt akar okozni a brit és az európai utcákon.
  • Hiába az online zaklatás, sok fiatal lány a FOMO miatt inkább nem törli le magát a közösségi oldalakról.

SPORT

Felfüggesztették Kota Gabriella teqballversenyzőt, aki a kiesése után azt posztolta, hogy „utálunk szar Románia”: precedensértékű eltiltást kaphat, ami miatt valószínűleg a vébén sem játszhat.

photo_camera Fotó: Kőhalmi Péter/Teqball
  • Evőpálcikákkal lőtt vicces képet, rasszizmus miatt kért bocsánatot a spanyol teniszező.

És kijött a legutóbbi Borízű Hang rövid verziója is.

Kiemelt videóink