Negyedik hullám vagy normális élet?

reggel 4
2021 április 16., 04:59

Jó reggelt! Ma sem lesz jobb idő, és a hétvégén is csak egy kicsivel javul a helyzet.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

FURCSA NYITÁSOK

photo_camera Fotó: ABDESSLAM MIRDASS/Hans Lucas via AFP

Az április 19-re tervezett részleges iskolanyitás még mindig nincs lefutva. Most a Magyar Orvosok Szakszervezete kérte, hogy halasszák azt el. Nem biztos, hogy ez elég lesz, az ugyanezt kérő pedagógusszakszervezetet Gulyás Gergely egyszerűen ellenzéki politikai szervezetnek nevezte. Maradnak az olyan észszerű vészmegoldások, mint több budapesti kerületé, ahol a hétvégén ingyen tesztelik az óvodásokat és a kisiskolásokat.

A tesztelés azért is fontos, mert bár napok óta azt hallhatjuk, hogy a járvány tetőzni látszik, valójában nincs pontos képünk a jelenlegi helyzetről, mivel nagyon alacsony az elvégzett tesztek aránya.

A csütörtök reggeli adatok szerint a húsvét utáni stagnálást követően újra emelkedőben az új fertőzések száma, országosan 5 százalék a növekedési faktor, 14 megyében is romlott a helyzet. Az iskolanyitással akár újra be is lobbanhat a járvány, és a vendéglátóhelyek részleges nyitása is tovább ronthat a helyzeten. De ha túl is lendültünk a csúcson, járványügyileg még a tetőzés közelében vagyunk, és a lefelé szálló ágat nagyon hamar vissza lehet fordítani.

A friss jogszabály szerint amint elérjük a 3,5 millió beoltottat, a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Ami azt az abszurd helyzetet eredményezi, hogy például április 25-én Magyarországon közterületen sétálva maszkot kell viselni, egy zsúfolt kerthelyiségben sörözve viszont nem.

Máshol:

KÉT JÓSLAT

photo_camera Fotó: IMTIYAZ KHAN/Anadolu Agency via AFP

Kemenesi Gábor szerint lesz még negyedik hullám. A víruskutató abban látja a veszélyt, hogy a vakcinák és a járvány várható nyári visszaszorulása adta, gyakran hamis biztonságérzet fenntarthatja a járvány terjedési láncait.

Albert Bourla, a Pfizer elnöke szerint viszont ősszel már újra normális lesz az életünk, és a covid hamarosan ugyanolyan része lesz a mindennapjainknak, mint az influenza. Viszont most úgy tűnik, szükség lehet a Pfizerből is egy harmadik, emlékeztető oltásra.

FUDAN HELYZET

Hallgatók egy katonai gyakorlaton a sanghaji Fudan Egyetemen 2019. szeptember 13-án.
photo_camera Fotó: LIU YING/Xinhua via AFP

A kormány szerdán bemutatott tervei szerint a Diákváros mellett, a Déli Városkapu Program más területein kapna helyet a Fudan Egyetem campusa. A sajtótájékoztató azért is emlékezetes volt, mert Vitézy Dávid arról beszélt, hogy maximálisan egyetért a 444 cikkének címével, amely szerint 100 éve nem volt ekkora városfejlesztés Budapesten. Kormánypárti politikusok ritkán idézik a cikkeinket egyetértően.

Válaszul a főpolgármesteri hivatal azt mondta, szerintük blöfföl a kormány, mert a Déli Városkapu térképe, és a most bemutatott koncepció összevetése azt mutatja, hogy a Fudan a Diákváros területére, a diákszállások helyére települne. Szerintük csak a teljes kormánydöntés nyilvánosságra hozásával lehetne tisztán látni a kérdésben.

A kínai kampusz felépítése az urbanisztikán kívül további kérdéseket is felvet. A Kínai Kommunista Párt hűséges káderképzője tart Budapestre, vagy egy nyugatos elitegyetem? A rövid válasz az, hogy is.

A hosszabb pedig az, hogy a Fudan valóban a világ legjobb egyetemei közé tartozik, de ha magyar oktatók szeretnének a Fudanon tanítani, a kínai jogszabályokat is be kell tartaniuk, Kína-barát magatartást kell tanúsítaniuk, tiszteletben tartva a kínai erkölcsöket, a társadalmi érintkezés ottani szabályait. És pontosan ugyanez vonatkozik a Fudanra tartó magyar diákokra is.

JÁRVÁNY ÉS VALLÁS

Mivel a kormányrendelet, ami a külföldi emberek beutazását szabályozza, kivételként tekint a vallási programra érkezőkre, szerdától a hét végéig idén is megtelik haszid zsidókkal Bodrogkeresztúr. Itt nyugszik a 20. század elején élt csodarabbi, akinek sírja az utóbbi években egyre népszerűbb zarándokhely a haszidok körében.

Ahogy az videónkból kiderül, a zarándokokat nem különösebben izgatja a járványügyi védekezés, és egyébként is, szerintük „ha itt lenne a csodarabbi, gyorsan eltűnne a Covid!”. Nem is örül nekik mindenki a faluban.

ÚJ ELNÖK

Hungarian President Janos Ader (C) reviews the honour guard in front of the parliament building  during a flag-hoisting ceremony to mark the anniversary of the Hungarian Revolution on March 15, 2020 in Budapest. - The 1848/1849 revolution in the Kingdom of Hungary grew into a war for independence from the Austrian Empire, ruled by the Habsburg dynasty. The commemorations have cancelled due to the novel coronavirus. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
photo_camera Hungarian President Janos Ader (C) reviews the honour guard in front of the parliament building during a flag-hoisting ceremony to mark the anniversary of the Hungarian Revolution on March 15, 2020 in Budapest. - The 1848/1849 revolution in the Kingdom of Hungary grew into a war for independence from the Austrian Empire, ruled by the Habsburg dynasty. The commemorations have cancelled due to the novel coronavirus. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Új front a 2022-es választási kampányban: ki és mikor legyen Áder János utódja? A köztársasági elnök mandátuma jövőre lejár, és a Fidesz akár úgy is dönthet, hogy még az országgyűlési választások előtt, biztos kétharmados többséggel megválasztja a következő elnököt.

Egy MSZP-s alkotmánymódosítás most azt próbálja elérni, hogy ha egy államfő hivatali ideje éppen az országgyűlési választás évében jár le, akkor utódját már csak az új országgyűlés választhassa meg. Nem sok esély van arra, hogy a Fidesz ebbe belemenjen, viszont az ügy felszínen tartása az ellenzék jó felfogott érdeke. Ha a kormány 2022 elején egy megosztó politikust jelöl Áder helyére, az aktívabbá teheti az ellenzéki szavazókat.

JÁRVÁNY ÉS SZOLIDARITÁS

Hogyan alakult Magyarországon a társadalmi szolidaritás a koronavírus-járvány idején, milyen tapasztalatok születtek a társadalmi segítés lehetőségeit illetően, és hogyan változott a helyzet a tavaly tavaszi járványidőszakhoz képest? Egy szerdai kerekasztalbeszélgetés résztvevői szerint:

  • A tavaly tavaszi járványhullámban a társadalmi szolidaritás, a segítségnyújtás számos szervezett és spontán formájával találkozhattak az egészségügyi dolgozók, ez azonban a nyári-őszi időszakra jelentősen megcsappant, sőt a hangulat helyenként egyenesen ellenük fordult.
  • Az együttérzés szintje akkor nőtt meg ismét, amikor az áldozatok száma emelkedni kezdett és sokan testközelből tapasztalták meg a járvány hatásait.
  • A harmadik hullámra a médiából és a közösségi médiából is nagyrészt kikoptak a segítő szándékú megnyilvánulások,
  • Bár a segítés vágya megmaradt, aki segíteni akar, ma kevésbé találja meg ennek a módját, mint tavaly tavasszal.
  • Van olyan kirívó eset, amikor valaki csupán azért jelentkezik önkéntesnek, hogy megkapja az oltást.
  • Az önkéntesek rendszerszintű bevonásával az is gond, hogy ez konzerválhatja az egészségügyi rendszer kapacitásbeli és strukturális problémáit.

NAGYHATALMAK

Joe Biden
photo_camera Joe Biden Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozási kísérletre. Az amerikaiakkal a NATO és az EU is szolidarít, és például Lengyelország is kiutasított három oroszt.

Moszkva válasza szerint

„az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz elkerülhetetlen lesz.”

Máshol:

ÉS EGY KIS GYŐZELEM

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Pokorniék jogerősen elvesztették a 444 ellen indított parkolási pert. A polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy azért nem adott interjút a turulról szóló filmünkhöz, mert parkolás-ügyben nem mondtunk igazat.

A per további szerencsés hozadéka, hogy Pokorniék az eddig dugdosott szeződést a 12. kerületi parkolási szoftvert üzemeltető céggel, bizonyítékként elküldték a bíróságnak, így most azt közzé tudjuk tenni. A műszaki leírást külön cikkben elemezzük majd.