Kassára menő hadi útra

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
október 27., szerda 5:52

Jó reggelt! Napos időt kapunk ma.

4 legfontosabb cikkünk most

KAMPÁNY '22

Fotó: botost/444.hu

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az előválasztás első fordulója után majd' egy hétig egyezkedtek azon, melyikük lépjen vissza a másik javára a második fordulóban. A vége az lett, hogy az első körben Márki-Zay előtt végző, nála 40 ezer szavazattal többet szerző, tapasztalt politikus Karácsony lépett vissza a harmadik helyezett, intézményi háttér és pénz nélkül induló Márki-Zay javára. Hogy hogyan történhetett ez, azt próbáltuk rekonstruálni a két rivális kampánystábjának tagjaival beszélgetve, akiknek a visszalépésig vezető fordulatokkal teli úton a két miniszterelnök-jelölt mellett szintén fontos szerep jutott.

Az egyesült ellenzék az előválasztás, Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelöltté választása után állt ki a választók elé október 23-án a Hősök tere sarkában, de az utcán csatát vesztettek az erőt mutatni igyekvő Orbánnal szemben: világosan kiderülhetett a számukra, hogy az előválasztás csak a kezdet volt, a Fidesz ellen már sokkal nehezebb lesz. A hívei előtt szónokló Orbán ellenfeleit egyszerre nevezte kicsinek és nevetségesnek, közben a „mögöttük álló hálózat” miatt nagynak és félelmetesnek. A Magyar Jeti készítőit autokrata vezetőkre emlékezteti ez a retorika.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Csalhatatlanul jelzi a kampányidőszak beköszöntét, ha egy elkészült új autópálya- szakaszt nem államtitkárok vagy országgyűlési képviselők, hanem maga a miniszterelnök ad át. Orbán a Miskolc és Kassa összeköttetését megteremtő M30-as gyorsforgalmi út átadásán vett részt tegnap, ahol azt mondta, senki sem tudja, mi fog történni a világban, meglehetősen zavaros a helyzet mindenhol, és mivel Magyarország a legnagyobb nemzetek játszmáját érdemben nem befolyásolhatja, „az egyetlen biztos dolog, aminek értelme és haszna van a számunkra, hogy Közép-Európát építjük, erősítjük”. Olyan fejlesztésekkel, amiktől „a határok csak politikai tények lesznek”.

Sűrű napja volt a miniszterelnöknek kedden, délután a Karmelitában fogadta a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökét, Marine Le Pent, hogy megtárgyalják, mi a bajuk az EU-val és hogyan fognak pártjaik együttműködni az Európai Parlamentben. Megvallotta neki, politikai agglegénynek érzi magát és a Fideszt, mióta ott kellett hagynia az Európai Néppártot.

További politikai-gazdasági híreink:

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt