Hétvégi olvasnivaló az új variánstól Rogán rendrakásáig

reggel 4
2021 november 27., 06:09

Megint jövünk a belefeledkezésre, elmélyülésre alkalmas cikkekel, videóval, podcasttel. Mit mondjak? Tartalmas hetünk volt sok jó anyaggal, talán még leglelkesebb olvasóinknak is kimaradt egy csokorral a lentiek közül.

Ahogy a költő mondja: „Akinek ennyi jó kevés, / azt várja még pár hírlevél."

OMIKRON

photo_camera Fotó: RAJESH JANTILAL/AFP

Péntek este futott végig a hír a világon, hogy a WHO aggodalomra okot adónak titulálta a koronavírus új, B.1.1.529 variánsát, és egyben el is nevezte omikronnak. Még nehéz biztosat mondani róla, de Király András alapos cikke szerint a szakemberek azért gondterheltek, mert a mutációk egy része kimondottan azokat a területeket érinti, amik nagyban befolyásolják a vírus fertőzőképességét, illetve azt, hogy mennyire képes kijátszani a szervezet immunválaszát. A BioNTech mindenestre közölte, hogy ha elterjed az új variáns, akkor lehet, hogy módosítani kell a Pfizer-vakcinán.

Az EU gyorsan döntött: beutazási tilalmat vezet be a Dél-Afrikában azonosított variáns miatt 7 környező ország állampolgáraival szemben. Még péntek este követett minket az USA, Kanada, Japán, India, Törökország, Izrael, Svájc... A tőzsdék is elkezdték emészteni a hírt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.