De szép extraprofitod van, csak nehogy valami baja essen!

reggel 4
2022 május 27., 05:03

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele az elmúlt 24 óra legfontosabb és érdekesebb cikkeivel. Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, ezt a négy anyagot pedig külön is ajánljuk:

A háború

photo_camera Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az orosz-ukrán háború aktuális történéseit ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben lehet követni. Csütörtökön írtunk arról, hogy az oroszok egy hónap után váltottak arra a taktikára, amivel sikert érhetnek el, de addig-addig koncentráltak a széles átkarolásra, mígnem mostanra megcsappantak a készleteik. Nem is csitulnak a kritikus hangok az orosz nyilvánosságban.

Tegnap a Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézet szervezett konferenciát a háborúról, ahol többek között kiderült, hogy Rácz András szerint döntő ütközet zajlik Szeverodonyecknél, az orosz-ukrán háborúnak nincs etnikai háttere, és egybehangzó vélemények szerint a kárpátaljai etnikai ellentéteket sem szította fel.

Közben továbbra sem sikerült meggyőznie a magyar kormánynak a régiós vezetőket, hogy nekünk lenne igazunk az orosz-ukrán háború megítélésében: legutóbb a lengyel parlament külügyi bizottságának elnöke beszélt arról, hogy Magyarország érdeke lenne, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának.

A háborúhoz kapcsolódva felidéztük azt is, hogy ötven éve, a hidegháború csúcsán tudott fegyverkorlátozásról megállapodni az USA és a Szovjetunió.

Tuti nem az emberek fogják megfizetni

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az Orbán Viktor által szerdán bejelentett különadókról árult el részleteket a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely és Nagy Márton. Nyolc szektorra vetik ki a különadót, mert a kormány szerint az ezekben a szektorokban szereplő vállalatok "extraprofitra" tettek szert az elmúlt években. (Azt már délelőtt közölte Szijjártó Péter, hogy a különadók a „termelő vállalatokat” nem érintik, így mentesülhetett például az autóipar.) Az extraprofit természetesen nem egy közgazdaságtani fogalom, és Nagy különleges logikai mutatványokkal próbálta megmagyarázni, mit is értenek alatta.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.