De szép extraprofitod van, csak nehogy valami baja essen!

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
május 27., péntek 5:03

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele az elmúlt 24 óra legfontosabb és érdekesebb cikkeivel. Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, ezt a négy anyagot pedig külön is ajánljuk:

A háború

Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az orosz-ukrán háború aktuális történéseit ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben lehet követni. Csütörtökön írtunk arról, hogy az oroszok egy hónap után váltottak arra a taktikára, amivel sikert érhetnek el, de addig-addig koncentráltak a széles átkarolásra, mígnem mostanra megcsappantak a készleteik. Nem is csitulnak a kritikus hangok az orosz nyilvánosságban.

Tegnap a Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézet szervezett konferenciát a háborúról, ahol többek között kiderült, hogy Rácz András szerint döntő ütközet zajlik Szeverodonyecknél, az orosz-ukrán háborúnak nincs etnikai háttere, és egybehangzó vélemények szerint a kárpátaljai etnikai ellentéteket sem szította fel.

Közben továbbra sem sikerült meggyőznie a magyar kormánynak a régiós vezetőket, hogy nekünk lenne igazunk az orosz-ukrán háború megítélésében: legutóbb a lengyel parlament külügyi bizottságának elnöke beszélt arról, hogy Magyarország érdeke lenne, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának.

A háborúhoz kapcsolódva felidéztük azt is, hogy ötven éve, a hidegháború csúcsán tudott fegyverkorlátozásról megállapodni az USA és a Szovjetunió.

Tuti nem az emberek fogják megfizetni

Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az Orbán Viktor által szerdán bejelentett különadókról árult el részleteket a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely és Nagy Márton. Nyolc szektorra vetik ki a különadót, mert a kormány szerint az ezekben a szektorokban szereplő vállalatok "extraprofitra" tettek szert az elmúlt években. (Azt már délelőtt közölte Szijjártó Péter, hogy a különadók a „termelő vállalatokat” nem érintik, így mentesülhetett például az autóipar.) Az extraprofit természetesen nem egy közgazdaságtani fogalom, és Nagy különleges logikai mutatványokkal próbálta megmagyarázni, mit is értenek alatta.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt