Megbolygathatja az amerikai közéletet Orbán Viktor dallasi fellépése

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 augusztus 04., 04:08
comments 34
  • Csütörtökön Orbán Viktor beszédével veszi kezdetét Dallasban az amerikai konzervatívok rendszeres találkozója, a CPAC (Conservative Political Action Conference).
  • A magyar miniszterelnök 13.40-kor - közép-európai idő szerint 20.40-kor - áll színpadra, és tartja meg "Hogyan küzdünk mi?" (How we fight?) című előadását a Hilton Anatole-ban.
  • A CPAC-en ritka vendég egy külföldi miniszterelnök - de még szokatlanabb, amikor szövetséges ország vezetője úgy utazik az Egyesült Államokba, hogy nem a Fehér Ház hívja.
  • Orbán a jobboldal ideológiai fundamentumairól és a magyar modellről beszél majd republikánus barátai előtt.
  • De a figyelem középpontjában természetesen Donald Trump áll majd, és Orbán is a volt elnök újraindulásában látja a konzervatívok nagy esélyét.

1974-ben rendezte meg először az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) a CPAC-et, ami az évtizedek során az amerikai jobboldali közélet legfontosabb találkozójává nőtte ki magát.

Évről évre ezrek vesznek részt a Republikánus Párt, azaz a Grand Old Party (GOP) konferenciáján, politikusok és újságírók mellett tanácsadók, aktivisták és természetesen szimpatizánsok is.

Republikánus nagyágyúk gyakran itt jelentik be indulásukat az elnökjelöltségért, az esélyesek pedig igyekeznek nagyot mondani és tematizálni a közbeszédet.

Fontos esemény a CPAC-en a vendégsereg szimpátiaszavazása is: a közönség megválasztja, kit tekint vezetőjének, vagy épp kit látna legszívesebben a GOP elnökjelöltjeként a következő választáson. Papírforma szerint az elmúlt három alkalommal Trump elnök nyerte a voksolást, mindannyiszor a floridai kormányzó, Ron DeSantis előtt.

Trump 2020-as bukása óta megnőtt az igény az ehhez hasonló együttlétekre: 2021-ben két CPAC-et is rendezett az ACU, és idén is ez lesz a második az Orlandóban megtartott februári alkalom után. Külföldön is rendeznek újabban CPAC-et, bár ezek politikai jelentősége az amerikai közéletben elenyésző: 2017-ben Japán adott otthont az első Amerikán túli találkozónak, idén májusban Budapesten pedig megrendezték az első európai CPAC-et is.

Budapesten hiába Orbán volt a főszónok, egyetlen prominens sem tette tiszteletét a republikánusok közül, arra viszont alkalmas volt a rendezvény, hogy a szervező Alapjogokért Központ szoros kapcsolatot építsen ki a CPAC-szervezőbizottságot vezető Matt Schlappel, és lobbizzon a magyar kormányfő amerikai meghívása mellett.

Orbán útja a republikánus nyilvánosság felé

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt