Kamara obscura

reggel 4
2023 március 02., 06:18
comments 1

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra fontosabb-érdekesebb cikkeivel. Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, és kezdésként szokás szerint négy cikket külön is ajánlunk:

És még egy ajánlat: a 444-en futó Mehr Licht! blog célja, hogy hatalmi és üzleti példákon keresztül rávilágítson a világrend és a globalizáció folyamatban lévő átalakulására, most pedig elindult a Facebook-oldaluk, ahol cikkeiken túl is további rövid elemzéseket és helyzetértékeléseket lehet olvasni, érdemes bekövetni!

Kamarai hírek

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Nekifogott a kormány, hogy eltakarítsa a Magyar Orvosi Kamarát, egyik napról a másikra átvitték a törvényt, ami megszünteti az orvosok kötelező tagságát. Mindez azért, mert a kamara sikeres tiltakozásba kezdett február elején. A kormány célja, hogy a szervezet kiüresedjen, de Svéd Tamás, a kamara titkára szerint megerősödve is kijöhetnek ebből.

Szerdán, miközben hír volt, hogy megbüntette a közteres Kósa Lajost, a Parlament nagy nehezen tárgyalni kezdte Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának jóváhagyását, hogy aztán kiderüljön, újabb két héttel halasztják el a szavazást.

A Fidesz-közeli civil szervezet közben azt vetette fel, hogy csak trafikokban lehessen energiaitalt venni, kiskorúaknak pedig ott sem. És ha már kiskorúak: nem hazai, de szerdai hír, hogy 60 perces napi limitet vezet be a TikTok a 18 éven aluliaknak. Kósa Lajos is szóba került még egyszer a nap folyamán, miután kiderült, hogy külföldön született, magyarul nem beszélő műkorcsolyázókat küldtünk a junior vb-re.

Ezen kívül írtunk még arról, hogy

A háború

photo_camera Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A szerdai nap nem hozott jelentős változást a frontokon, de az orosz hadseregre jellemző állapotokat jelzi, hogy kikerült egy videó, melyben tíz orosz katona kéri, hadd csatlakozzanak a Wagnerhez. Az orosz társadalom további széteséséről pedig az a hír tanúskodott, mely szerint árvaházba került egy 12 éves orosz lány, mert háborúellenes képet rajzolt, az őt egyedül nevelő apját őrizetbe vették.

Írtunk arról is, hogy ugyan Orbán Viktor előszeretettel beszél arról, hogy Magyarország a Vatikán mellett tagja a „béketábornak”, valójában a Vatikán államközi és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős titkárának szavai alapján egész másfajta békét akarnak, mint a magyar miniszterelnök. Kapcsolódó hír volt, hogy Zelenszkij főtanácsadója szerint Orbán politikája történelmi távlatokban is befeketíti a magyar állam becsületét

Itthon pedig eldőlt, hogy újabb egy évig maradhatnak az ukrajnai menedékesek Magyarországon, a Parlamentben bucsai gyerekek jártak, míg Puzsér Róbert ukrán hullákról és Orbán–Putyin-találkozókról készült felvételeket vágott a fideszes békedal alá.

Rekord

Rakonczay Gábor
photo_camera Rakonczay Gábor Fotó: Németh Dániel/444

Rakonczay Gábor 58 óra 47 perc alatt végigevezte Dunakilitiitől Mohácsig a Duna 410 kilométeres magyarországi szakaszát. Az új rekord felállítása során a viharos erejű széllel, az alváshiánnyal és az éjszakai körülményekkel is meg kellett küzdenie az extrém sportolónak, akinek a kajakja egyszer fel is borult.

A világ

A görög vasúti tragédia helyszíne
photo_camera A görög vasúti tragédia helyszíne Fotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

Tragikus emberi mulasztás okozta Görögország egyik legsúlyosabb vasúti katasztrófáját, mondta az ország miniszterelnöke, Kiriákosz Micotákisz a baleset helyszínén tett látogatása után: kedd este Larissza város közelében egy 350 utast szállító személyvonat egy tehervonattal ütközött. A balesetben 43-an haltak meg, de a szám valószínűleg tovább fog nőni, sokakat ápolnak kórházban.

Írtunk emellett arról is, hogy

A lázálom

A magyar zászló színeit tematizáló papír alapú naptár köré szervezett 17. Magyar Trikolór Gálán Csák János miniszter mondott beszédet, aki szeretné a magyar kultúrát piaci alapokra helyezni. Rajzokkal vegyített riport a helyszínről.

A telefonok

photo_camera Fotó: COREY JENKINS/Image Source via AFP

Bárokban, szórakozóhelyeken csapnak le áldozataikra a trükkös tolvajok, akik főleg az iPhone-ok biztonsági gyengeségeire utaznak. A jelenségre az USA-ban figyeltek fel, de kevés az esély, hogy ott megálljon a terjedése. Az érintetteket sok ezer dolláros kár is sújthatja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.