Ukrajna visszavág

reggel 4
2023 június 09., 03:48

Jó reggelt kívánok! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele, benne az elmúlt nagy legfontosabb híreivel. (Vannak egyéb hírleveleink is, például Uj Péteré, a legutóbbiból idéztük is.)

HÁBORÚ

Elindult az ukrán ellentámadás, a CNN hamar arról számolt be, hogy a hadsereg „merev ellenállásba” ütközik, és jelentős veszteségeket szenved el.

Rácz András azt írta, az ukrán hadsereg létszámban, morálban, felkészültségben, felszerelésben és fegyverzetben is fölényt élvez a megszálló orosz erőkkel szemben, de mindezt hiba lenne a siker automatikus garanciájának tekinteni.

A Kreml szerint az ammóniavezeték felrobbantása véget vethet a megállapodásnak az ukrán gabonáról: a megsérült 2470 km-es cső – ami a leghosszabb ilyen létesítmény a világon – az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, tavaly február óta nem üzemel.

A kahovkai vízerőmű üzemeltetője szerint a tározóban maradt víz már nem elég a zaporizzsjai atomerőmű hűtésére: az atomerőmű reaktorait ugyan leállították, de a fűtőelemeket továbbra is folyamatosan hűteni kell, hogy elejét vegyék a reaktormagok leolvadásának, ami radioaktív szennyezést okozna a környezetben.

A Nova Kahovka-i gát a január 6-i robbanás után. A Maxar műholdfelvételén jól látható, hogy nem a gát menti töltések, hanem maga a betonból épült, vízerőművet is magában foglaló szerkezet sérült, azon át kezdett ömleni a víz a tíz balatonnyi vizet visszatartó tározóból.
photo_camera A Nova Kahovka-i gát a január 6-i robbanás után. A Maxar műholdfelvételén jól látható, hogy nem a gát menti töltések, hanem maga a betonból épült, vízerőművet is magában foglaló szerkezet sérült, azon át kezdett ömleni a víz a tíz balatonnyi vizet visszatartó tározóból. Fotó: AFP

BELFÖLD

21,5 százalék a májusi infláció, az élelmiszereké 33 felett éves szinten, de legalább áprilishoz képest már valamelyest csökkentek az árak. A DK aláírásgyűjtést indít az „orbáni infláció” ellen.

Elkészült a FES és a Policy Solutions attitűdvizsgálata, ami szerint az IMF-et is többre tartják a magyarok, mint a Türk Tanácsot: pártpreferenciák mentén szakad ketté, hogy mit gondolnak a magyarok a külpolitikáról. Alapvetően még mindig NATO- és EU-párti a többség, de vannak területek, ahol működik a kormány propagandája.

Megjött az uniós alapjogi jelentés, Magyarországon van néhány probléma: az ukrajnai és a déli határon át érkező menekültek magára hagyása, a kárpátaljai és a hazai romák szegregálása és a Pegasus-botrány miatt is elmarasztalták a kormányt.

Rogán ott ült Orbán mellett a védelmi tanácsban, de ez a miniszterelnök fotójáról valahogy lemaradt. De milyen térképet nézegettek ott?

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Leszakadt egy ócska fahíd Romániában, harmadfokú készültséget rendeltek el Gyulánál. Az esők súlyos károkat okoznak Heves és Nógrád megyében is. Újra beázik a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Miskolcnál pedig tornádó volt.

Arnold Schwarzenegger támogatja Orbán Viktort – állította Nyitrai Zsolt, de nem árulta el, mire gondolt pontosan. Az elmúlt évtizedekben Schwarzenegger többször találkozott Orbánnal, de fontos politikai kérdésekben nincsenek egy lapon.

KULTÚRA

Kivérezteti a kormány a független színházakat, a hétfőn megjelent színháztámogatási lista ellen több szervezet is tiltakozik. Egy biztos, aki pénzt akar.

4 millió forintos számlát nyújtott be a VI. kerület a sevillai futballszurkolók rombolása miatt: Soproni Tamás polgármester bízik abban, hogy az állami rendezvényszervező cég egy héten belül kifizeti az összeget.

Átnevezik az MTA-tól elhappolt Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, de nem mondták meg, miért. Magyar kutatókkal már nem szívesen dolgoznak együtt az európai programokban: számkivetetté váltak, a partnerek attól félnek, a magyar fél bevonása hátrányt jelent számukra.

Ókovács Szilveszter kirúgta Kesselyák Gergelyt, aki korábban megpályázta a pozícióját: a szakmai bizottság egyhangúlag a karmestert javasolta főigazgatónak, de Csák János mégis Ókovácsot hagyta meg a pozíciójában. A miniszter egyébként „tűzbe tenné a kezét” Böjte Csabáért is.

Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Duna-nap megnyitóján a Duna-ház előtt Torockón 2023. június 3-án.
photo_camera Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Duna-nap megnyitóján a Duna-ház előtt Torockón 2023. június 3-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

EGÉSZSÉGÜGY

Újabb koronavírus-hullámok jöhetnek, Magyarországnak pedig még mindig nincs 2023-ra covid elleni védőoltás-ajánlása: Oroszi Beatrix epidemiológus szerint a legrosszabb, amit egy ország most tehet, hogy hátradől, és úgy tesz, mintha a koronavírus elvonult volna.

photo_camera Fotó: CREATIVE TOUCH IMAGING LTD/NurPhoto via AFP

BŰNÜGY

Egy érdi férfi láncfűrésszel akarta megölni az apját, mert azt kérte, fizesse ki a rezsi egy részét: miután nem sikerült, a kiérkező rendőröktől is megkérdezte, ki van-e biztosítva a fegyverük, mert meg akarja ölni az apját.

photo_camera Fotó: Ügyészség

KÜLFÖLD

Egész héten fuldokolhatnak New Yorkban: a kanadai erdőtüzek és a szokatlan időjárás együtt teremtettek rendkívüli helyzetet Észak-Amerika keleti partvidékén, ami kb. olyan, mintha pireneusi erdőtüzek füstjétől fuldokolnánk Budapesten.

New York felhőkarcolói 2023 júniusában, a kanadai erdőtüzek füstjében
photo_camera New York Fotó: LOKMAN VURAL ELIBOL/Anadolu Agency via AFP

Vizsgálat indul Donald Trump ellen titkos iratok kezelésével kapcsolatban, és erről már tájékoztatták is a volt elnököt: Jack Smith ügyész vizsgálata nem a körülötte lévő emberek, hanem Trump tetteire összpontosít.

Titkos megállapodást köthetett Kína és Kuba, kémbázist építenének a keleti part közelébe, hogy onnan figyeljék az Egyesült Államok hajóforgalmát és délkeleti katonai bázisait.