A klímaösszeomlás megkezdődött, Lázár János pedig elszabadult

reggel 4
2023 szeptember 07., 05:45

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeivel, például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Gardel Bertrand/Hemis via AFP

„Rendkívüli mozgás az előző évekhez képest nem tapasztalható” – válaszolta Rétvári Bence belügyi államtitkár a tanárhiányra vonatkozó parlamenti kérdésre, de mi azért továbbra is várjuk olvasóink tapasztalatait az évkezdetről. Ami biztosnak tűnik: a KSH összesítése szerint több mint 7600 betöltetlen álláshely van az oktatásban. Elindult új podcastos riportsorozatunk is, az első részben tanárok, diákok és szülők meséltek arról, hogy milyen a hangulat idén az iskolákban. Oktatáshoz csak nagyon érintőlegesen, de azért kapcsolódó hír volt, hogy a csepeli önkormányzati lap szerint Németh Szilárd ötlete volt az Orbán-idézetes tábla.

Az őszi-tavaszi politikai szezont előkészítő cikkünkből kiderül, hogy Budapesten a 23 polgármesterből 12-ről tudni már, hogy újraindul, egyről pedig azt, hogy ki az, aki a támogatásával elindul helyette.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Miután kiderült, hogy egy sor beruházást elkaszált a kormány, Karácsony Gergely nyílt levélben fordult a budapestiekhez, közölve, hogy „minden, de tényleg minden hazugság volt, amit a kormány az elmúlt években ígért”. Vitézy Dávid szerint pedig nem megtakarítást, hanem sokkal több kiadást jelent, ahogy Lázár leállította az új budapesti híd építését és a vasút fejlesztését. Eközben az építésekért felelős miniszter Lázár János Horthy éltetése után most valamiért azt tekintette feladatának, hogy Hódmezővásárhelyen gyalázza Márki-Zay Pétert, mert a polgármester úgy gondolja, hogy akár két férfi is nevelhet gyereket. Igaz, aztán kiderült, hogy párhuzamosan a MÁV két vezetőjét is kirúgta, „szabotőrökkel és vasútellenes szivárogtatókkal” egyetemben.

Szerdán kiderült, hogy még tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a kormány közben meghosszabbította a „tömeges bevándorlás okozta” válsághelyzetet, ami már 2016 óta fenn áll, és írtunk arról is, hogy Navracsics Tibor januárban még azt mondta, lemond, ha márciusig nem sikerül megegyezni az Erasmus-pénzekről, most abban bízik, hogy ősz végére születhet megállapodás.

Hír volt még itthonról, hogy

A Lakmusz arról írt a nap folyamán, hogy 125 millió helyett 21 millióan láthatták Tucker Carlson Orbán-interjúját, míg a Qubit pedig azt mutatta be, hogy egyes betegségekben szenvedők szja-kedvezményt igényelhetnek, de a rendszerben rengeteg a nehezen magyarázható ellentmondás.

A háború

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben 2023 augusztus 6-án
photo_camera Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben 2023 augusztus 6-án Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Szerdán Kijevbe látogatott Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, ő volt az első magas rangú amerikai politikus Ukrajnában az ellentámadás megindítása óta. A látogatás nyomán kiderült az is, hogy az USA szegényített urántartalmú lőszert ad Ukrajnának

A nap folyamán rakétatámadás ért egy ukrán várost Doneck megyében, legalább 17-en meghaltak, köztük egy gyerek. Szerdai hír volt, hogy Putyin óriásit zsidózva igyekezett megmagyarázni, miért lövik Ukrajnát, és ismét felmerült a gyanúja, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia összejátszhat az olajpiacon, használt gumikkal védik a repülőket az oroszok a drónok elől, és hogy a britek terrorszervezetnek minősítik a Wagnert, talán kicsit megkésve, de persze ki tudja.

A világ

photo_camera Fotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint „megkezdődött a klímaösszeomlás.” Mint fogalmazott, „a tudósok régóta figyelmeztetnek arra, milyen következményekkel fog járni a függőségünk a fosszilis üzemanyagoktól. Éghajlatunk sokkal gyorsabban omlik össze annál, mint amivel meg tudunk küzdeni, szélsőséges időjárási jelenségek sújtják a bolygó minden szegletét.” Alighanem kapcsolódó hír, hogy Bulgáriában, Törökországban és Görögországban is emberéleteket követelt a városokon át hömpölygő özönvíz.

A nap fontos tudományos híre volt, hogy szinte tökéletes embriómodellt építettek petesejt vagy sperma felhasználása nélkül, és részletesen írtunk arról, hogy egyre nagyobb részét teszi ki a piacnak a laboratóriumi körülmények között termelt gyémánt, amely megkülönböztethetetlen a bányászottól. Ennek ellenére megtörténhet, hogy a túl olcsó gyémánt a fenének se kell majd, és a feltörekvő piac összeomlik.

Hír volt még ezenkívül, hogy

Emberi történet

Egészen elképesztő dolgok zajlanak a hazai természetes vizekben: jeges téli rekordúszásra edzett a Győrben a döglött ponty társaságában elkapott szigonypuskás orvhalász, aki tagadja, hogy anyaszült meztelen lett volna.

Fudball

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A környező államoknak futballbolond miniszterelnök és adófizetői pénzek nélkül is nélkül is több főtáblás csapatuk van az Európa-konferencialiga bevezetése óta. Ahol a Fradit leszámítva fényévekre vagyunk a csoportkörtől, mert rendre jön egy félelmetes lett, örmény vagy osztrák csapat.

Kiemelt videóink