Akit Moszkva hálája üldöz

reggel 4
július 09., 00:03

Üdv! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevele – de nem az egyetlen –, benne az elmúlt nap legfőbb híreivel.

PEACEMAKER

Orbán Viktor a „békéért tett erőfeszítéseit” nagyra értékelő Moszkva után Pekingbe látogatott el, de megy Washingtonba is. Volodimir Zelenszkij szerint Orbán nem mondta, hogy Moszkvába megy, Donald Tusk pedig azt mondta, Orbánnak „nincs joga semmit sem Ukrajna vagy Európa nevében tenni anélkül, hogy megkérdezné őket”.

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu via AFP

Miután az orosz hadsereg rakétával lőtt egy kijevi gyerekkórházat, a cseh külügyminiszter hasznos idiótának nevezte Orbánt. Rácz András szerint ha Orbán tényleg úgy gondolja, elég befolyásos ahhoz, hogy képes legyen közvetíteni a harcoló felek között, akkor tökéletesen elszakadt a valóságtól. Orbán szerint viszont nagyon kevés ember van a világon, aki többet tud Oroszországról, mint a magyarok és különösen a miniszterelnökük.

  • Jens Stoltenberg szerint Ukrajna fennmaradása a jövőbeli NATO-tagságának az előfeltétele.
  • Vlagyimir Putyin lecserélte a haditengerészet vezérkari főnökét.
  • Közösen hadgyakorlatozik a lengyel határon Kína és Fehéroroszország.

OTTHONUNK

Volt Kormányinfó, ahol Gulyás Gergely különadókról szóló bejelentésére zuhanni kezdett az OTP és a MOL árfolyama. Ahogy Orbán ígérte, a bankokkal, a multikkal és az energiacégekkel fizettetik meg az EU-s bíróság által kiszabott migrációs bírságot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án.
photo_camera Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A magyar médiumokhoz, pártokhoz „háborús propagandára” érkező pénzeket visszaküldenék a feladónak, de nem világos, hogy mit ért a kormány háborús propagandán.

A Transparency International válaszolt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak, és alkotmányjogi panaszt tett az eljárás miatt, az Átlátszó pedig közölte, nem működik együtt a hivatallal.

  • Gulyás Gergely helyteleníti, ha a 444-et bárhol betiltották.
  • A lengyel kormányt szidva emlékezett meg a 22 évvel ezelőtti buszbaleset áldozatairól a Miniszterelnökség államtitkára.
  • Mostantól könnyebben örökbe lehet adni a kórházban hagyott újszülötteket: ha a csecsemő egyetlen rokona sem jelentkezik hat héten belül, el lehet indítani az eljárást.

LIKVIDITÁS

A benzin és a gázolaj beszerzési ára sem változik, így nem lesz áremelés a kutakon, de Nagy Márton behívatta az üzemanyagkereskedők képviselőit az „elfogadhatatlan üzemanyagárak miatt”. Nagy egyébként a Bank of China alelnökével is tárgyalt új projektekről.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Kína–Magyarország Övezet és Út Pragmatikus Együttműködés Tematikus Fórumon a Pesti Vígadóban 2024. május 2-án.
photo_camera Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Kína–Magyarország Övezet és Út Pragmatikus Együttműködés Tematikus Fórumon a Pesti Vígadóban 2024. május 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az új megszorításokkal 2640 milliárd forintos hiányt kezelne a kormány, pedig a Pénzügyminisztérium szerint stabil pályán van a teljesen félrecsúszott idei költségvetés.

Az állam Tiborcz István cégbirodalmának adta tovább a posta biztosítóit: folytatják a terjeszkedést, a hazai biztosítási piac meghatározó szereplőjévé akarnak válni.

ELSZÁMOLÁS

Keddtől csütörtökig újraszámlálják a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot, Karácsony és Vitézy is garanciákat akart. A túl szoros választási eredménynél jöhet az automatikus újraszámolás.

Újraszámolják a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatokat 2024. június 14-én.
photo_camera Újraszámolják a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatokat 2024. június 14-én. Fotó: Windisch Judit/444

TÁRSULÁS

Csak B-terv volt Orbán jobboldali szövetsége, a projektnek Marine Le Pen a valódi irányítója: Orbánnak így is nagy siker, hogy az övé a 3. legnagyobb pártcsalád Európában, más kérdés, hogy Magyarország mennyit nyer azzal, hogy a Fidesz a liberális tömbből a Néppárton át a legszélsőbb jobboldali formációba lavírozta át magát.

Le Pen és Orbán 2021-ben a Karmelitában
photo_camera Le Pen és Orbán 2021-ben a Karmelitában Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ünnepeltek és törtek-zúztak a váratlan második fordulós eredmények után Franciaországban. Orbán túl korán örült Marine Le Penék győzelmének, Olaf Scholz megkönnyebbült. Emmanuel Macron nem fogadta el a miniszterelnöke lemondását.

Hiába próbált Joe Biden lendületet venni, egyre többen szólítják fel visszalépésre, de szerinte az elit kritizálja őt.

TÁRSULAT

A Nemzeti Színház állítja, fizetnének Szász Júliának, de az előadás közben megsérült színésznő nem együttműködő, nem reagál.

Horváth Lajos Ottó (b) Prospero és Szász Júlia (j) Miranda szerepében William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én.
photo_camera Horváth Lajos Ottó (b) Prospero és Szász Júlia (j) Miranda szerepében William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA
Kiemelt videóink