Emlékszel, hogy mi volt idén?

POLITIKA
2015 december 27., 14:50
comments 91

Mielőtt vége 2015-nek, vegyük át, hogy mik voltak a legfontosabb események a világban!

Január

Először kezdődött úgy egy év az emberiség történetében, hogy több telefon és egyéb kütyü csatlakozott az internetre, mint PC és laptop. Eljött tehát az okosizék korszaka. 

Még egy hét sem telt el a januárban, amikor 50 dollár alá ment az olaj hordónkénti ára, ami akkor úgy tűnt, hogy meglepő, és nagyon durva. Decemberre aztán volt 36 dollár alatt is. Itt magyaráztuk el a jelentőségét az olcsó olajnak.

7-én két fegyveres betört a Charlie Hebdo című párizsi vicclap szerkesztőségébe, és megölték a lap munkatársait. Ez volt az első brutális merénylet 2015-ben, amit iszlamisták követtek el. Sajnos nagyon sok követte még.  

IAFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE)
photo_camera IAFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE)

21-én Argentínában történt egy nagyon rejtélyes gyilkosság: máig ismeretlen tettesek végeztek az ügyésszel, aki éppen jelentést akart tenni a kormány és az iráni titkosszolgálat bűnös kapcsolatáról. E gyilkosságnak is köze lehet ahhoz, hogy az év végére megbukott az argentin elnök. 

A hónap végére a szíriai kurdok visszafoglalták Kobani városát az Iszlám Államtól. Igaz, a településen egyetlen ép ház sem maradt, de akkor még úgy tűnt, hogy a terrorállam a helyi erők által megfékezhető. Azóta kiderült, hogy nem.

photo_camera

Február

Német és francia közvetítéssel hivatalosan máig érvényben lévő tűzszünetet kötöttek Ukrajnában az oroszok támogatta felkelők és a kijevi kormány. A 2014 tavaszán kitört harcokban már legalább hatezren haltak meg, és a mai napig rendszeresek a kisebb összecsapások, de a februári megállapodás óta nagyon nagy hadműveletek nem voltak a térségben. Illetve csak közvetlenül a tűzszünet utáni napokban, amikor az oroszok még elfoglalták a stratégiai fontosságú Debalceve városát. Putyin orosz elnök éppen Budapestről szólította fel a város védőit a megadásra. 

AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV
photo_camera AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV

A hónap végén a Kreml közelében az utcán megölték Borisz Nyemcovot, az orosz ellenzék egyik fontos alakját. Azóta se világos, hogy mi történt, az egész nagyon gyanús

Március

A kínai kormány bejelentette, hogy 10 százalékkal megemelik katonai költségvetésüket. Egész évben téma volt az új ázsiai fegyverkezési verseny. A kínaiak tengeri határvitákba keveredtek több dél-kelet-ázsiai országgal, módosították a japán alkotmányt, hogy be lehessen vetni a hadsereget külföldön is, és amerikai hadihajók vonultak fel a térségben. Miközben itt főleg a Közel-Keletre figyeltünk, a hangulat egyre feszültebb lett a távol-keleten is.

photo_camera

25-én Szaúd-Arábia bombázni kezdett Jemenben. Ezzel a helyi polgárháború egy reigonális, nagyobb háborúvá terebélyesedett, ami azóta sem oldódott meg. A bonyolult szövetségi rendszerekről itt írtunk részletesen.

27-én lezuhat a German Wings Barcelonából Düsseldorfba tartó gépe, a fedélzetén 150 utassal, köztük egy teljes középiskolai osztállyal. Kiderült, hogy nem baleset vagy terrortámadás történt, hanem a bomlott elméjű másodpilóta direkt vezette az Alpok egyik hegyoldalának a gépet. 

Április

Négy szomáliai iszlamista fegyveres 147 embert ölt meg 2-án egy kenyai egyetemen. Ez volt az év egyik legvéresebb terrortámadása.

A hónap végén nagyon erős földrengés rázta meg Nepált. Legalább 8 ezer ember meghalt, és az ország azóta sem állt talpra

AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMA
photo_camera AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMA

Május

A brit konzervatívok fényes győzelmet arattak a választásokon. David Cameron a kampányban megígérte, hogy ha nyer, akkor hamarosan népszavazást ír ki arról, hogy a királyság kilépjen-e az EU-ból. Várhatóan jövőre meg is tartják a szavazást, ami alapjaiban alakíthatja át az európai rendet, ha a "nem" szavazatok győznek.

Az ENSZ egészségügyi szervezete bejelentette, hogy vége a nyugat-afrikai ebola-járványnak. 

Ebben a hónapban robbant ki a FIFA nagy korrupciós botránya, ami mostanra magával sodorta Sepp Blatter elnököt, és Michel Platini UEFA-elnököt is. Egyre több mocskos lefizetés derült ki arról, hogyan ítélték oda a foci-vébék rendezési jogát.

photo_camera

Irakban az Iszlám Állam lényegében harc nélkül elfoglalta Ramadit, a Bagdadtól alig 70 kilométerre lévő nagyvárost. Nem sokkal azután, hogy kegyetlen harcok árán sikerült Tikritet visszaszerezn. Az iraki kormány éppen most próbálja Ramadit is visszafoglalni. 

Június

Nagy meglepetésre a török kormánypárt 2002 óta először nem szerzett abszolút többséget a választásokon, és bejutott a parlamentbe a kurd kisebbség pártja. A török elnök pártja veszélyes erre manőverekbe kezdett: háborút indítottak a PKK nevű kurd szervezet ellen, és átengedtek az USA-nak két légibázist a szíriai hadműveletekhez. Két brutális merénylet is megrázta az országot, mindkettőt kurdok ellen követték el, a török kormány szerint az Iszlám Állam volt a tettes. Az ország keleti részén a török hadsereg komoly hadműveletekbe kezdett a kurdok ellen. November 1-én új választásokat tartanak, és azt már simán megnyerte az elnök pártja, a kurdok bejutottak, de sok szavazatot vesztenek. A kurd párt felemelkedéséről itt írtunk részletesen. 

Az USA legfelsőbb bírósága úgy határozott, hogy alkotmányos joguk a melegeknek a házasság. Ezzel az USA összes államában lehetőségük lett az azonos neműeknek, hogy házasságot kössenek. A világ egy része szivárványszínben ünnepelt.

photo_camera

Július

Az USA és Irán megkötötték az atomalkut. Vagyis Irán beleegyezett, hogy szigorú nemzetközi ellenőrzés mellett dúsít csak uránt, csak polgári célre, míg az USA (és az EU) fokozatosan feloldják a gazdasági szankciókat. Az egyezményben nagy gazdasági lehetőségek vannak, hiszen Irán népes ország, rengeteg olajjal és földgázzal. Izrael és Szaúd-Arábia viszont élesen kritizálta az egyezményt. Oroszország pedig őszre stratégiai szövetséget kötött Iránnal.

Az USA békült Kubával is: 54 év után újra amerikai nagykövetség nyílt a szigetországban.

Augusztus

Véget ért a görög euró-dráma. Akkor még úgy tűnt, hogy ez volt az EU legmélyebb válsága. A januárban hatalomra jutott radikális balos görög kormány felmondta az EU-val és Világbankkal kötött hitelfeltételeket, erre nem kaptak több pénzt, és erre Görögország nagyjából csődbe ment, a bankok hetekig zárva tartottak. Hosszas alkudozás után azonban a görög kormány elfogadta az EU (és a németek) szinte összes feltételét.

Egy teherautóban 71 holttestet találtak Ausztriában, nagyon közel a magyar határhoz. Az áldozatok mind menekültek, akik magyar még területen fulladtak meg az embercsempészek járművében. A tragédia ráirányítottaa a világ figyelmét a Közel-Keletről érkező menekültáradatra. A Balkánon keresztül elsősorban Németország felé százezrek indultak útnak a nyáron. A menekültválság nyomán az európai kormányok egymásnak estek, és mélyebb válság bontakozik ki az EU-n belül, mint valaha volt.

photo_camera

Szeptember

4-én a magyar M1-es autópályán több ezer menekült indult útnak gyalog Ausztria felé. Angela Merkel német kancellár úgy döntött, hogy humanitárius megfontolásból korlátozás nélkül be kell engedni a szíriai menekülteket Németországba. 11 nap múlva a magyar kormány kerítéssel lezárta előbb a szerb, majd a horvát határt is. A magyar-osztrák, a magyar-német és a magyar-horvát viszony mélypontra jutott. Sosem látott ellentét bontakozott ki a visegrádi országok és a német kormány között.

photo_camera

Mintegy 1500 embert tapostak halálra a mekkai zarándoklaton. Szaúd-Arábia kínos helyzetbe került, Irán élesen támadta, hogy nem volt képes megszervezni a legfontosabb muzulmán vallási eseményt.

30-án az orosz légierő megkezdte Szíria bombázását. Ezzel fontos fordulat jött a 2011 óta tartó polgárháborúban. Az orosz kormány azt állította, hogy az Iszlám Állam ellen szálltak harcba, de a valóságban a legtöbb célpontja Aszad elnök egyéb, sokszor a törökök vagy az amerikaiak által támogatott ellenségei. Irán az oroszokkal szövetségben szintén erősítette hadműveleteit Aszad mellett. A béke lehetősége még távolabbra került, mint valaha.

Október

Kínában vége a hivatalos egyke-politikának, ezentúl a házsapárok két gyereket is vállalhatnak.

31-én felrobbant egy orosz utasszállító Egyiptom felett. Az Iszlám Állam vállalta magára a terrortámadást, bár az oroszok hetekig azt állították, hogy baleset történt. A gép fedélzetén több mint 200 orosz turista vesztette életét.

November

13-án este egyszerre hat helyszínen támadtak civilekre az Iszlám Állam által beszervezett merénylők Párizsban. 130 ember vesztette életét. A merénylet nyomán a nyugatiak és az oroszok is fokozták szíriai légicsapásaikat. Európában egymást követik a razziák és a riadók.

photo_camera

24-én a török légierő lelőtte az oroszok egyik gépét a szír - török határnál. Az 1950-es évek óta először fordult elő, hogy egy NATO-hoz tartozó harci gép lelőjön egy orosz repülőt. 

December

Párizsban a világ országai aláírják a klímaegyezményt, amely a globális felmelegedés megfékezésére hivatott

Az amerikai jegybank tíz év után először emelte az alapkamatot. Itt írtuk meg, hogy ez miért nagyon fontos.

Karácsony előtt megérkezett az egymilliomodik bevándorló 2015-ben Európában. Mintegy kétharmaduk a Balkán felől, a Közel-Keletről, egyharmaduk pedig Észak-Afrikából, a Földközi-tenger felől érkezett. Az EU eddigre megállapodott Törökországgal, hogy 3 milliárd euróért cserébe igyekeznek megfékezni a menekültek áramlását. A bevándorlás eddigre az európai politika legfontosabb ügye lett, és minden jel szerint ez határozza meg a kövektező évet is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.