Biden már majdnem nyert

reggel 4
2020 november 06., 06:02

Kellemes csütörtök péntek reggelt! Biden már majdnem nyert.

Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevele.

4 legfontosabb cikkünk most:

U-S-A

Magyar idő szerint péntek reggelre sem sikerült eredményt hirdetni az amerikai elnökválasztáson. Több kulcsfontosságú államban még mindig nem végeztek valamennyi szavazat összeszámlálásával. Most viszont már bátran kijelenthető, hogy amennyiben nem történik csoda, Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke.

Joe Biden a választás éjszakáján, amikor arra kérte a támogatóit, hogy várjanak türelemmel, és azzal nyugtatta őket, hogy reményei szerint "jó nyomon haladnak" Donald Trump legyőzéséhez.
photo_camera Joe Biden a választás éjszakáján, amikor arra kérte a támogatóit, hogy várjanak türelemmel, és azzal nyugtatta őket, hogy reményei szerint "jó nyomon haladnak" Donald Trump legyőzéséhez. Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Csütörtökön folyamatosan romlottak ugyanis Donald Trump esélyei. Bár minimálisan még mindig vezet Pennsylvaniában és Georgiában is, a levélszavazatok számainak eddigi dinamikájából látszik, hogy a teljes összesítés előtt Biden fordítani fog. Márpedig mivel nem jött be a Trump-kampány utolsó reménye, hogy Nevadában viszont ők fordítsanak, ha Biden az említett két állam bármelyikében nyer, ő az elnök.

Továbbra is elképzelhető, hogy Arizonában viszont sikerüljön Trumpnak fordítania, de ez, még ha sikerül is, nem befolyásolja már a végeredményt. És nagyon úgy tűnik, hogy a mindenféle jogi és fegyverlóbáló közjátékok sem. Republikánus oldalról több félszívvel indított próbálkozás is történt a szerdai nap folyamán, le is kellett zárni néhány szavazóhelyiséget, de ezek semmiben sem befolyásolták a demokrácia malmainak lassú őrlését, és a voksok összesítétése szépen rendben zajlott, zajlik,

Amerikai idő szerint szerda este Donald Trump megtartotta a szokásos dühös sajtótájékoztatóját, leginkább csalásról hadoválva, de erről az amerikai tévétársaságok inkább elkapcsoltak. Dicséretes higgadtság egy olyan választási hajrában, amikor az amerikai politika ismét bebizonyította, milyen közeli rokona a showbusinessnek.

Az ország, amely Hollywoodtól a Facebookig az emberi figyelem legügyesebb kereskedője, harmadik napja tudja monitorok elé szegezni a fél világot azzal, hogy lassabban számolnak szavazatokat, mint a világon szinte bárhol. Senkit nem szeretnék a műsor élvezetétől eltántorítani – hiszen mi is ebből élünk – de súlyos politikafüggőknek is ajánlom, gondolják végig: mennyi időt és figyelmet szoktak szánni a francia, az angol, vagy a magyar szempontból az amerikaihoz hasonló fontosságú német választásokra?

ELHUNYT SZŐCS GÉZA

Szõcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas, valamint Babérkoszorú díjas író, költő, a Magyar PEN Club elnöke, az est védnöke beszél a magyar zászló és címer napján rendezett ünnepségen, a 10. Jubileumi Magyar Trikolór Gálán a Honvéd Kulturális Központban 2015. március 16-án. Az Országgyűlés tavaly decemberben nyilvánította március 16-át a magyar zászló és címer napjává, amelyet az idén ünnepeltek meg először. (Fotó: Czimbal Gyula / MTI)
photo_camera Szõcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas, valamint Babérkoszorú díjas író, költő, a Magyar PEN Club elnöke, az est védnöke beszél a magyar zászló és címer napján rendezett ünnepségen, a 10. Jubileumi Magyar Trikolór Gálán a Honvéd Kulturális Központban 2015. március 16-án. Az Országgyűlés tavaly decemberben nyilvánította március 16-át a magyar zászló és címer napjává, amelyet az idén ünnepeltek meg először. (Fotó: Czimbal Gyula / MTI) Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A hétvégén már olyan hírek jelentek meg róla, hogy egy fővárosi kórház intenzív osztályán ápolják koronavírussal, és olyan súlyos az állapota, hogy lélegeztetőgépre került. A Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő 67 éves volt. Szőcs 2010 és 2012 között a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára volt, 2012 óta a miniszterelnök kulturális tanácsadója volt miniszterelnöki megbízottként.

A PÉNZÜNK

Büszként jelentette be szerda este Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy Magyarország elkerülte a koronavírus legsúlyosabb következményeit. Ami az ő értelmezésében az, hogy nem omlott össze a gazdaság.

Az összeomlás persze egyfelől relatív dolog, a Raiffeisen úgy számol, hogy 2020-ban 6,5 százalékos lehet az ország gazdaságának visszaesése. Másfelől pedig erősen szubjektív is, a világban ötödik hónapja emelkedik az élelmiszerek ára, ami nyilván nem újdonság senkinek, aki szokott magyar boltokban vásárolni.

De még ha nem is omlik össze a magyar gazdaság, akkor is kár további rossz döntésekkel rontani a sorsunkon.

ISKOLÁK, ORVOSOK, SZÍNHÁZAK

photo_camera Fotó: Gregor Fischer/dpa Picture-Alliance via AFP

Hogy pontosan melyik társadalmi csoportot hagyta magára leginkább a magyar kormány a járványban, majd utólag kiderül, de az már most látszik, hogy a tanároknál kevesen lehetnek reménytelenebb helyzetben. Még maszkokat sem kapnak a magyar államtól, és hiába az ígéret, a betegség miatt otthon maradó pedagógusok sem száz százalékos táppénzt kapnak.

Különösen nyomasztó lehet úgy dolgozni, hogy közben azt látják, a környező országokban dolgozó kollégáik jó részének már nem kell bejárnia a nyilvánvalóan fertőzési gócponttá vált intézményekbe. Egy felmérés szerint egyébként a magyar szülők többsége támogatná az iskolák bezárását, ha lenne garancia, hogy ez nem veszélyezteti a megélhetésüket

A Magyar Orvosi Kamara megújulása óta hatékonyan képviselt orvosoknak sem könnyű, de ők folyamatosan tudják védeni az érdekeiket. A MOK bejelentette, hamarosan új felületet hoz létre a honlapján, ahol orvosok beszámolóit tervezik megjelentetni arról, hogy a járvány milyen problémákat okoz a kórházakban, ahol dolgoznak. Borítékolni lehet, hogy ezek jó része mást fog mondani, mint amit a kormányzati propaganda sugározni szeretne.

A kulturális intézményeknek viszont a bezáráson kívül most már nincs nagyon más választásuk, és járványügyi szempontból nyilván ez is a legjobb megoldás. Zár az Örkény és a Belvárosi színház, és még Bödöcs Tibor sem vállal több fellépést.

COVID-20

A napon, amikor 5000 fölé emelkedett a magyar kórházakban ápolt koronás betegek száma, a kormány beterjesztette a parlament elé az újabb felhatalmazási törvényt. Ezzel még nem is lenne olyan nagy gond, ha nem az látszódna közben, hogy a járvány megfékezéséért nem sokat tesz a kormány. Büszkén bejelentik például, hogy decemberben érkezhet Magyarországra az orosz vakcina, aminek egyéb bajai mellett még a gyártásával is gond van. A leglesújtóbb ítéletet a hazai állapotokról viszont azok a magyarok mondták ki, akik a hétvégén átmentek Szlovákiába, igénybe venni az ottani országos tesztprogramot.

Máshol:

PUHÁN KEMÉNY

Szerdán az európai és a magyar politikusok egy része óriási sikerről harsogott, amikor kiderült, hogy visszakeményítettek az EU-s jogállamisági feltételeken. Magyari Péter azonban a 444-en helyretette a dolgokat: nagyon kicsi az a keményítés. Az Európai Parlament ugyan kikényszerített némi szigort abban a rendszerben, ami alapján januártól el lehetne venni a demokráciát lábbal tipró kormányoktól a támogatási pénzeket, de a mechanizmus így is puhább lesz, mint ahogy azt az Európai Bizottság eredetileg javasolta. A magyar, a lengyel és a többi renitens kormány ettől nem fog megijedni.

Ennél valamivel komolyabb fellépés a szlovák igazságügyminiszteré, aki szerint Magyarország visszaél a V4 branddel. A szlovákok azt kifogásolják, hogy a magyar kormány a lengyelekkel karöltve a V4 nevet használja mindenféle Európa- és nyugat-ellenes kezdeményezéseikre, amikhez nekik nincs semmi közük.

JÁRVÁNYOK KORA

photo_camera Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

Jakab Ferenc, a pécsi virológuscsoport vezetője előadásában arról beszélt, hogy a mostani járvány egy főpróba. A következő években minden bizonnyal újabb és újabb, állati eredetű kórokozók fognak megjelenni az emberek közt. Ez elkerülhetetlen, mert a természet pusztítása, a globális turizmus, a népességnövekedés és az urbanizáció mind egy irányba mutat: egyre több állati eredetű fertőzés terjedhet át az emberre. Megoldás nincs, de Jakab is erősen javasolja, hogy amint van oltás, azt mindenki adassa be magának.

KÜLFÖLD

photo_camera Fotó: Erkin Keci/Anadolu Agency via AFP

DEPP DOWN

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Rég állt úgy földbe hollywoodi karrier, mint Johnny Deppé. A 90-es években még grunge szépfiú volt, aztán elismert színművész, ma viszont már, miután elvesztette egy brit lap ellen indított perét, hivatalosan is feleségverő. Az idáig vezető hosszú, elképesztő mennyiségű droggal és alkohollal kikövezett utat, ami egy kivételesen csúnya válással ért véget, Mészáros Juli foglalta össze.

ÉS EGY CIKK, AMIT NEM MI ÍRTUNK

Reklámhálóba csomagolják Budapestet, az illetékesek pedig tétlenül nézik – A városlakók problémáit gyűjtő és megoldani igyekvő Járókelő egyre több bejelentést kapott a budapesti városképet egyre jobban elcsúfító, gigantikus épülethálókról. Utánajártak a jelenségnek, és kiderítették, hogy ezek gyakran nem csak rondák, hanem illegálisak is. És, ahogy az lenni szokott, az illetékesek vagy tehetetlenek ellenük, vagy legalábbis úgy tesznek, mintha azok lennének.