Nem női műfajok és finnek a klubban

reggel 4
2023 április 04., 03:48

Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele (de nem az egyetlen), benne az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel. Ezúttal erősségi sorrendben, de előtte:

Szolgálati közlemény: még most, április 13. előtt érdemes előfizetni a 444-re.

1. Baginacsa

Uj Péter szemvedéjes publicisztában ált ki Nacsa Olivér humor föl fogása melet. A fideszes tévészereplő bocsánatot kért, szerinte kiragadták és félreértelmezték az általa is félreérthetőnek minősített szavait arról, hogy a humor nem női műfaj.

2. Böjte × Budaházy, Orbán × Trump

Böjte Csaba atya arról beszélt gyerekeknek, hogy a terrorizmus miatt jogerősen elítélt Budaházy bácsi ártatlan, majd rávette őket, hogy imádkozzanak érte, és az erről készült videót ki is posztolta.

Orbán Viktor pedig Trumpot támogatta a Twitteren, amire az amerikai nagykövet Szijjártó-idézettel emlékeztette a miniszterelnököt, hogy a magyar kormány nem avatkozik mások belügyeibe.

Orbán és Trump a Fehér Házban 2019. május 13-án.
photo_camera Fotó: Chris Kleponis/dpa Picture-Alliance via AFP

3. Választások

Finnországban a Nemzeti Koalíció kerülhet hatalomra, a koalíciós tárgyalások hetekig tarthatnak, de az ország támogató Ukrajna-politikája nem változik, és mától hivatalosan is a NATO tagja. A miniszterelnöki szék várományosa az elsők között követelte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból: Petteri Orpo már 2018 novemberében jelezte, hogy a pártja részt venne egy Fidesz-ellenes eljárás megindításában. A Fidesz végül csak 2021 tavaszán távozott.

Petteri Orpo, a Nemzeti Koalíció vezetője a választási győzelmét ünnepli 2023 április 2-án
photo_camera Petteri Orpo a választási győzelmét ünnepli. Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP

Megbukott Európa legrégebben hivatalban lévő, demokratikusan választott vezetője, Milo Djukanovic: a montenegrói elnökválasztáson a fiatal szerbpárti populista közgazdász, Jakov Milatovic győzte le az ország függetlenségének kivívóját.

4. Orosz-ukrán háború

Ukrajna szerint az oroszok csak egy bahmuti vécét foglaltak el, nem a várost.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Az orosz katonai blogger, Vladlen Tatarszkij felrobbantásával gyanúsított Darja Trepova az orosz hatóságok által közreadott videón beismerte, hogy ő adta át a bloggernek a szobrot, amiben a gyanú szerint – további 30 embert megsebesítő – bombát rejtettek. A férje szerint a nőt átverték.

Az ukrán külügyminiszter elutazott a NATO–Ukrajna Bizottság ülésére, amit a magyar tiltakozás ellenére tartanak meg, 2017 óta először.

5. Fertői csata és médiaháború

Megnyert egy csatát a Fertő frontján a Greenpeace: a bíróság a természetpusztító beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására kötelezte a megyei kormányhivatalt.

Egy kézbe kerülnek a pankráció és az MMA legnagyobb szervezetei: egy cégnél lesz a UFC és a WWE, amiből 12,1 milliárd dolláros szórakoztatóipari vállalat jöhet létre.

Középen Szombathy Pál
photo_camera Középen Szombathy Pál Fotó: Bődey János/Index

6. Roller és automata

A párizsiaknak elegük van az e-rollerekből: 90 százalékuk a kiirtásukra szavazott.

E-rollerek egymás hegyén-hátán Berlinben 2022. november 25-én.
photo_camera Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Váratlanul nagy sikernek bizonyult a japán feketemedvehús-automata: helyi vadászok zsákmányát árulják negyedkilós csomagolásban. Ősi helyi étel például a bécsi szelet mackóból.

7. Rétes és csoki

Egy törzsvendég súlyosan ittasan, egy 11 cm pengehosszúságú konyhakéssel elvágta egy ismerőse torkát a tökéletes rétes receptjén összeveszve.

photo_camera Fotó: ugyeszseg.hu

8. Koszovó és atom

Ártatlannak vallotta magát a 2020-ban lemondott koszovói elnök a hágai Nemzetközi Bíróságon.

photo_camera Fotó: FAS

9. Magyar űr és homofóbia

8 kísérlet vár a világűrben a második magyar űrhajósra.

Yoweri Museveni ugandai elnök
photo_camera Yoweri Museveni ugandai elnök Fotó: MINASSE WONDIMU HAILU/Anadolu Agency via AFP

Uganda elnöke felszólította az afrikai vezetőket, hogy együtt „mentsék meg” a világot a homoszexualitástól.

10. Élet és halál

Mióta van áram, az izlandiak minden nyár végén az utcákat járják, és lundafiókákat hajigálnak a parti szirtekről.

photo_camera Fotó: Nigel Roddis/REUTERS

C. Gabriella több mint 30 évig nem vett tudomást arról, hogy 1992-ben, 12 éves korában megerőszakolta egy lovasedző egy tanyán.