Düh a Facebookon, AI-val éneklő Orbán és Prigozsin halála

reggel 4
augusztus 25., 05:18

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele. Pokoli meleg lesz, harmadfokú hőségriasztással búcsúzik az utolsó augusztusi hétvége, érdemes így készülni. Szokás szerint négy cikkünket külön is ajánljuk, most éppen ezt a négyet:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Az élet itthon

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Mivel szerdán kormányülés volt, csütörtökön jött a kormányinfó, szokás szerint komolyabb érdemi bejelentés nélkül. Azért ha valaki nagyon érdekel, tudósításunkat itt lehet visszaolvasni. A meglehetősen unalmas délelőttöt csak két mozzanat dobta fel kicsit: egyrészt amikor meghallottuk, milyen kérdéssel érkezett az Origo, másrészt amikor a Jobbik közleményének címében összekeverte Gulyás Gergelyt Gulyás Mártonnal. Ha már Jobbik, csütörtöki hír volt, hogy lemondatták a választmány éléről az ősjobbikos Szabó Gábort.

Írtunk a nap folyamán arról, hogy a KSH adatai szerint jelentősen csökken a magyarok házasodási kedve, hogy nettó 312 000 forint volt júniusban a magyarok mediánkeresete, ami persze egyre kevesebbet ér: ugyanis tizedik hónapja veszítenek értékükből a fizetések, a júniusi keresetek alig haladták meg a múlt év végit.

Volt ismét kordonbontás, a momentumosok ezúttal ukrajnai úthoz szükséges eszközökkel megpakolt hátizsákot is hagytak ott Orbánnak, míg a legutóbb Orbán házához gyerekkoporsóval érkező aktivista jogász ezúttal Mészáros otthonát kereste fel egy kihelyezett páncélszekrénnyel.

Hír volt még itthonról, hogy

Az atlétikai világbajnokságon történt egy bizarr baleset is: összeütközött két sportolókat szállító golfkocsi, el kellett halasztani a futamot, amire indultak. Végül pedig továbbjuttatták azt a jamaicai futót, akinek a szeme megsérülhetett a versenye előtti balesetben.

A Qubiton megjelent véleménycikkében Zorigt Burtejin azt vizsgálta, hogy miért nincsenek még mindig nők a magyar nyilvánosságban.

A háború

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A csütörtöki napot természetesen teljesen uralta Prigozsin halálhíre: a Wagner alapítóját szállító repülőgép szerda este zuhant le, vélhetően nem véletlenül. Írtunk arról, hogy rövidtávon ugyan megerősítheti Putyin rendszerét, ahogy elbánt Prigozsinnal, de hosszabb távon ez még visszaüthet. Hasonló gondolatokat fejtett ki a lengyel elnök is, aki szerint Prigozsin vége valami még rosszabbnak a kezdete lehet.

Putyin persze nem vállalta magára a merényletet, hanem cinikus módon részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és tragédiának nevezte az esetet. Írtunk arról is, hogy Moszkvában annyira nem döbbent meg senki azon, ami Prigozsinnal történt, ahogy a hírek szerint Joe Biden se lepődött meg nagyon a történteken. Prigozsin haláláról az M1 Híradója is beszámolt, de sajátos értelmezését adva a közelmúlt eseményeinek.

A sajátos értelmezések persze megszokottak a fideszes médiavilágban, ahol a háborúról mostanában Georg Spöttle „biztonságpolitikai szakértő” számol be, akit Donbaszba vitt az orosz védelmi minisztérium, hogy onnan „tudósítson” a háború állásáról. Riportjaiból egy alternatív valóság rajzolódik ki, ahol Ukrajna az agresszor, az oroszok csak segítenek. Magyar vonatkozású történés volt még, hogy Pressman nagykövet megdicsérte Novák Katalin kijevi látogatásán mondottakat, egyben reméli, hogy a kormány is ennek szellemében fog eljárni.

A háborúval kapcsolatos hír volt, hogy Kijev szerint ukrán csapatok szálltak partra a Krím-félszigeten, valamint hogy a fehérorosz elnök is gratulált Ukrajna függetlenségéhez.

A világ

Donald Trump mugshotja a börtönnyilvántartásban
photo_camera Donald Trump mugshotja a börtönnyilvántartásban

Trump börtönbe vonult, igaz, egyelőre csak 20 percre, de a bűnügyi nyilvántartáshoz szükséges fotója így is elkészült.

Hír volt emellett, hogy

Vadnyugat

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Midjourney

A segítő szándékkal létrejött Facebook-csoportokban uralkodó terror mélyére ásott Diószegi-Horváth Nóra. Cikkében arról ír, hogy rémesen agresszívan kommunikálnak az emberek ezekben a csoportokban is, és sokan úgy vannak vele, hogy bárkire lehet lőni, nincsenek szabályok, ahogy nincsenek következmények sem. De ez azért nincs teljesen így.

AI + Orbán

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás

Orbán hangján szólaltattuk meg a kizsákmányolt kékgalléros melósok új himnuszát: a Rich Men North of Richmond újcountryslágert a Mandiner már lefordította magyarra, mi pedig rá is szabadítottuk a híres utcai harcos szakmunkás orgánumát.

Podcast

Egy friss kutatás szerint az információs buborékok egyáltalán nem olyan elszigeteltek egymástól, mint ahogy gondolnánk. Ez segítheti a tudatos tájékozódást? Ha ez nem, akkor mi? A Lakmusz podcastja Urbán Ágnes médiaszakértővel.