Aki utoljára megy ki a kastélyból, kapcsolja le a csillárt

reggel 4
október 15., 06:30

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele. Olyan cikkekkel tegnapról és ma reggelről, mint például:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

A turai Botaniq kastélyszálló teljes pompájában
photo_camera A turai Botaniq kastélyszálló teljes pompájában Fotó: BOTANIQ Turai Kastély/Instagram

Éppen akkor zár be a Tiborcz István kastélya szállodaként, amikor a magyar államnak már nincs pénze minden őrültségre. Az értelmes üzemeltetési terv nélkül felújított kastélyokat eközben államközeli vállalatokra sóznák rá. Kedd reggeli cikkünk bemutatja, hogy ez mennyire tűnik életképes ötletnek.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ádám Zoltánt tavaly októberben rúgták ki a Corvinusról. Ügyvédje szerint ez megtorlás volt, hivatalosan viszont azért távolították el, mert egy vizsgálatban nem működött együtt a kancellárral. Ádám szerint enyhén gondatlan volt, a Corvinust képviselő ügyvédek viszont új érvet hoztak a védekezése ellen. Helyszíni riport a hétfői tárgyalásról.

Hír volt hétfőn, hogy már a rendőrség vizsgálja az atlétikai szövetség és Deutsch Tamás unokaöccsének szerződéseit, Orbán támogatását kérte Karácsony a lakhatási programjához, és hogy a Belügyminisztérium szerint mindenkit el tud látni az állami egészségügy, csak az ellátás időpontja kérdéses. A Politico közben arról írt, hogy Orbán az EU számára is költséges ajándékot készülhet Trumpnak adni.

Jó hír a nemzeti konzultációk rajongóinak, hogy hamarosan jöhet az újabb kör, ezúttal a „gazdasági semlegességről." Hétfőn emellett Nagy Márton bemutatta a turisztikai csomagját, megjelentek a részletek arról, hogyan használhatnánk fel a nyugdíjmegtakarítást lakáscélra, kiderült, hogy 298 milliárd forintot nem rezsivédelemre költött el a kormány a rezsivédelmi alapból tavaly, és hogy senki nem akarta ötmilliárdért az egyik utolsó nagy tihanyi ingatlant.

Folytatódott hétfőn a MÁV-HÉV-SAGA is: a vasúttársaság igazgatója, Hegyi Zsolt egy fideszes lapnak beszélt arról, hogy járműhiány ugyan van, de még nincs döntés új menetrendről, és Vitézy szerint az interjúban a MÁV vezetője két ponton is cáfolta Lázár miniszter korábbi kijelentéseit. Majd kora délután Hegyi már arról posztolt, hogy semmiféle menetrendváltozás nem lesz 2025-ben a HÉV-eknél.

A világ

Az ukrán tankisták tartaléklánctalpa valahol Herszon megyében, a frontvonalban, 2022. november 9-én.
photo_camera Az ukrán tankisták tartaléklánctalpa valahol Herszon megyében, a frontvonalban, 2022. november 9-én. Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Az eddigieknél is fenyegetőbb jövőképet vázolt fel hétfőn Bruno Kahl, a német hírszerzés vezetője, aki szerint Oroszország közvetlen konfrontációra készül a NATO-val, és a támadásra akár már a 20-as évek végéig sor kerülhet. Közben a szokásos forgatókönyvtől eltérően ezúttal nem valamelyik szuverenista jobboldali kormánnyal van konfliktusa menekültügyben az Európai Uniónak, hanem a centrista néppárti Tusk vezette Lengyelországgal, miután Varsó ideiglenesen fel akarja függeszteni a menedékjogot.

Oroszország-szakértő vendégszerzőnk arról írt, hogy a kivándorlás nem csak kockázatos, hanem drága is az oroszoknak. Ráadásul nem kell ahhoz átállt titkosügynöknek vagy ellenzéki politikusnak lenni, hogy a szolgálatok klasszikus, vagy újszerű módszerekkel zaklassák a külföldre távozókat. Hír volt még az országból, hogy katonai szövetséget kötött Putyin Észak-Koreával, valamint hogy hiába szavalt Puskint, három év büntetőtelepre ítéltek egy francia kutatót Moszkvában.

Közben Kína óriási hadgyakorlatot tart Tajvannál, teljesen bekerítették a szigetországot, Donald Trump pedig akár a hadsereget is bevetné a választás napján. Hír volt még a világból, hogy

Roblox

photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

A Hindenburg Research jelentése szerint az itthon is népszerű Roblox évek óta félrevezető módon felfújja a számait, mindeközben pedig csökkentették a moderálási költségeket, amivel veszélyeztetik a platform felhasználóit, a gyerekeket. Az oldal egyik moderátora azt mondta, ha tehetné, egy gyereknek se engedné, hogy a Robloxszal játsszon.

Oktoberfest

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Fényképes beszámoló a magyar és német szabadidős kultúra szerelemgyerekéről, az ország egyetlen medencés Oktoberfestjéről.

Nadal

photo_camera Fotó: IBRAHIM EZZAT/NurPhoto via AFP

Múlt héten visszavonult minden idők legnagyobb balkezes teniszezője, a hét elején megjelent terjedelmes cikkünkben pedig összefoglaltuk, miért volt akkora játékos: Rafael Nadal több mint 20 éves pályafutása alatt újradefiniálta a sportágat, és soha nem látott dominanciát épített ki salakon. Közben pedig egyetlen ütőt sem tört el.

Sporthír volt még, hogy a magyar labdarúgó válogatott simán nyert Boszniában.

Nobel

photo_camera Illusztráció: Nobelprize.org

Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson kapták a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.