Versenyfutás a járványidővel

reggel 4
2021 január 25., 05:59

Jó reggelt! Ez január utolsó hete

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek. Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

VAKCINAHEZITÁCIÓ

photo_camera Fotó: VLADIMIR ZIVOJINOVIC/AFP

Két narratíva feszül most egymásnak Magyarországon. Az egyik az, hogy az országban kevés vakcina van, és azzal sem oltanak gyorsan. 165 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett eddig, 20 ezret pedig még nem használtak fel. A másik szerint, és ez Müller Cecília álláspontja, az országban átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció. Amit egyébként egyik minisztérium sem vállalt fel.

Lehet, hogy Müllernek igaza van, az viszont tény, hogy a kormányzat különböző emberei folyamatosan azt kénytelenek hangoztatni, hogy mindenki bízzon az oltóanyagokban.

Nyilván nem lenne szükség erre a győzködésre, ha az emberek egy részét nem bizonytalanította volna el a vakcinák körüli politikai kavarás, a brüsszelezés, a minden más EU-s ország előtt bekért orosz és kínai oltóanyag. Érdemes megnézni a Qubit olvasóinak véleményét, akiknek csak egy törpe kisebbsége kérne ebből a két vakcinából. Pedig még az is lehet, hogy ezek teljesen jól működnek, csak erről már nehéz lesz tömegeket meggyőzni.

VERSENYFUTÁS

Azért is nagy kár, hogy Magyarországon más köti le az energiákat, mert most már teljesen egyértelmű, hogy az egész világ versenyt fut az idővel. Nem csak azért kell minél több embert minél gyorsabban beoltani, hogy minél kevesebben haljanak meg, hanem hogy a szabadon cikázó koronavírusnak ne legyen ideje újra és újra mutálódni, mígnem az egyik variánsa már képes lesz kikerülni az oltást. A természet rendje az, hogy egy vírus megpróbálja kikerülni az ellene létrehozott védvonalat, így tényleg csak a gyorsaságban és a szerencsében bízhatunk.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Sajnos Európában most egyikkel sem állunk jól. Horvátországban például már fel is kellett függeszteni az oltásokat, olyan kevés vakcina van az országban. Az Európai Tanács elnöke pedig nem véletlenül figyelmeztette a gyógyszergyárakat, hogy az EU nem fogja hagyni, hogy ne úgy szállítsák a vakcinákat, ahogy megállapodtak velük, mert már vannak hírek arról, hogy lehetnek késések az oltóanyagok érkezésében.

Még Izraelben is, ahol az oltási program annyira előrehaladott, hogy már a tinédzsereket oltják, és egyértelműen visszaszorulóban van a harmadik hullám, annyira tartanak az új variánsok felbukkanásától, hogy egyszerűen lezárták a nemzetközi repülőteret. Hasonló határzárat léptettek életbe Svédországban is, ahol a norvégoktól érkező brit variánstól tartanak.

Közben viszont az is látszik Európában mindenhol, hogy egyre nehezebb az emberekkel betartatni a járványügyi szabályokkal, mert egyszerűen unják. És ez csak egyre nehezebb lesz, ahogy fokozatosan beoltják az időseket, mert sok, a vírus által kevésbé veszélyeztetett fiatal fogja követelni, hogy most már engedjék szabadon élni. A tiltakozó holland fiatalok által felgyújtott covidközpont ennek az előszele.

OROSZ MECCS

photo_camera Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Szombaton Oroszország-szerte, az európai Szentpétervártól a -50 fokos Jakutszkig tüntetések voltak a bebörtönzött Alekszej Navalnij mellett. A 444 egy Navalnij-portréjával vezette fel az eseményeket, amelyben Plankó Gergő megírta, hogy lett a korrupcióellenes blogolásból epikus harc egész Oroszországért.

A decemberi hideg és a potenciális megtorlások ellenére is több tízezer orosz vonult végül utcára, ami évek óta a legkomolyabb megmozdulás volt a Putyin-rezsim ellen. Közülük több ezret tartóztattak le a rendőrök, köztük igazi hősöket is. Navalnijék ezzel elvégezték a kezdőrúgást egy olyan meccsen, amiről senki sem tudja, hogy meddig fog tartani, és egyáltalán mi lesz az ellenzék következő lépése.

HÉTVÉGI PÉNZ

Még az utóbbi hónapokban megszokott közpénzszivárgás tempójához képest is súlyos dolgok történtek, és súlyos dolgokra derült fény a hétvégén. Néhány csemege, emelkedő összegekkel:

Az ember azt gondolná, hogy ezek az ügyek mind olyanok, amikre egy ellenzéki pártnak azonnal le kellene csapnia. Csak az a gond, hogy a következő hónapokban ezek mind az előválasztással lesznek elfoglalva. Hol legyen? Hány fordulót tartsanak? Kik indulhassanak? Mikor? Listás is legyen? Nagyon sok kérdést kell eldönteni, a végső szót pedig hat párt vezetői mondják majd ki. Őszig nem nagyon lesz másra idejük, mint egymással vetélkedni. Ez a Fidesznek sincs ellenére.

APOKALIPSZIS MIKOR?

photo_camera Fotó: WIN MCNAMEE/AFP

A történelemben volt már néhány apokaliptikus, csodaváró szekta, de ezektől egy ideje már elszoktunk. Most viszont itt van nekünk a QAnon, amelynek hívői arra számítottak, hogy a beiktatása helyett a hadsereg letartóztatja Bident és társait, Trump pedig visszatér. Nem így történt, a demokrataűző Vihar elmaradt, a csalódott hívők azóta sem térnek magukhoz. De mi lesz a konteóval ezután?

Máshol:

KUTYA ÉS MAJOM

photo_camera Szerző: winkler róbert

Megnéztük magunknak a sinkát, a tizedik – még nem hivatalos – magyar kutyafajtát. Hegyes fülű, kunkorodó farkú, sima szőrű, fekete, fehér, vörös színben. Nem a szépségükért vagy divatból veszik. Villámgyors, ügyes pásztorkutya: szeret marhát hajtani, ért is hozzá.

Két kérés:

4! CIKK, AMIRŐL A HÉTVÉGÉN LEMARADHATTÁL

photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A digitális oktatás sem szakadt el a tankönyvektől – Kutatás készült a tavaszi karantén idején bevezetett digitális oktatásról. A tanárok tanultak, a tanulók elfáradtak, a szülők birkóztak a tanár szerepével. A szegényebbeknél a körülményeket sem sikerült mindig megteremteni.

„Az a legjobb, amikor egy egészségügyi dolgozó anyukája ír, hogy megköszönje, hogy minden nap viszünk ételt a lányának” – Törzsvendégek támogatásával ingyen szállítanak ebédet a Kalicka Bistróból a Szent Imre Kórház covid osztályának dolgozóinak. Minden úgy kezdődött, hogy egy vendég otthagyott egymillió forintot az étteremben.

Akik már a halottakat sem bírják békében hagyni – Kásler miniszter és a Magyarságkutató Intézet összerakná Mátyás király csontjait. Történész olvasónk feleleveníti, hogy kétszáz éve minden rezsim megbolygatta a fehérvári királysírokat, politikusok és holdkórosok piszkálták, de a tudomány sosem haladt tőle előre.

A világűrbe robbantott atommeghajtású csatornafedél nem egészen igaz történetének igaz története – A kozmikus sebességű vasdarab történetének valóságalapját az atomkísérlet vezetője is cáfolta. A sztori valóságszagú részletei sokkal izgalmasabbak, mint maga a legenda.

ÉS KÉT PODCAST

A Guardiola–II. Erzsébet–Puskin–Navalníj tengely – Verbális infografikahumor, és eligazítás alapvető labdarúgásfilozófiai kérdésekben. Háttérhatalmi álhíradó, mélyállampolgári ismeretek. Heti rendes önbeszélgetés többek között a címben is olvasható figurákról, Winkler Róberttel, Uj Péterrel és velem.

Miért talált telibe ilyen sok embert a kiégett fiatal felnőttekről szóló cikk? – Óriási érdeklődés kísérte a fiatalkori kiégésről szóló írásunkat, rengetegen ismertek magukra, munkahelyeken indultak beszélgetések a munka helyéről az életünkben. Mi állhat a jelenség mögött? Podcast a cikk szerzőjével, Horváth Bencével.