Hétvégi olvasnivalók olvasni tudó embereknek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak reggel 4
szeptember 3., 7:48
photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Jó reggelt kívánok! Itt az első szeptemberi hétvégi összefoglalónk, a reggeli hírlevél szombati kiadása, benne a hét legjobb, leghosszabb, legérdekesebb cikkeivel. (Vannak egyéb hírleveleink is.)

VÁLSÁG

A magyar tőzsdén minden eddigi csúcsot megdöntött az áram ára. Ha az állami MAVIR beengedné az ukrán áramot a piacra, valamivel csökkenthetné az árat, de a magyar fél augusztusban felfüggesztette az erről szóló tárgyalásokat.

photo_camera Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

Magyarok ezrei töltik azzal a napjaikat, hogy a postaládából kivéve a rezsiszámlákat, fejüket vakargatva, tanácstalanul számolgatnak a konyhapultra görnyedve, ugyanis érthetetlen, hogyan jöttek ki ekkora gázszámlák már az első, rezsinövelés utáni hetekre. A következő körben kiderült – persze nem a hivatalos tájékoztatásból, mert az nincs, hanem szintén az olvasóink ügyfélszolgálatokkal folytatott beszélgetéseiből – a rejtvény lehetséges megoldása: a súlyozási kulcs miatt, amiről nem véletlenül nem hallott senki.

A rezsiszámlák miatt bajba jutott önkormányzatok Pintér Sándor segítségét kérik: az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának azonnali összehívását kezdeményezték, mert az a veszély fenyeget, hogy komplett települések maradnak áram vagy gáz nélkül. A gazdaságban sorra zárnak be az éttermek.

Lázár János azt mondta, ősbűn, hogy Paks 2 jövőre nem termel áramot, a legsúlyosabb kormányzati hibák egyike. Az építésügyi miniszter az mondta a Tranziton, hogy Navracsics Tibor Brüsszelben gazemberekel tárgyal, a Biodómot be kell fejezni, és készül a törvény, amivel a magyar vállalkozókat hozzák majd helyzetbe az építőiparban.

Orbán Viktor eredetileg az inflációs helyzet javulásához kötötte a hatósági árak kivezetését, de az infláció azóta csak rosszabb lett, és csak találgatni tudnak a kereskedelmi szakértők, hogy az élelmiszerek esetében hogyan lehet fokozatosan kivezetni a hatósági árat.

OKTATÁS

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

A Tanítanék Mozgalom gördülő polgári engedetlenségi mozgalmat hirdet hétfőtől. Hosszabb ideig is fenntartható, ugyanakkor látványos ellenállást szeretnének, ennek lebonyolítására tettek javaslatokat a pedagógusok számára. A Pedagógusok Szakszervezete nemzetközi fórumokon szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar kormány hatalmi szóval korlátozta a sztrájkjogot.

A tanévnyitó reggelére időzítve pályaelhagyó tanárokkal beszélgettünk, akik idén először nem az iskolában töltik az évnyitót. Más-más okokból mondtak fel, van, aki pályakezdőként, és van, aki 18 év tanítás után váltott szakmát. Az iskolakezdés történéseit egy folyamatosan frissülő oldalon követtük. Péntekre diákok olyan tüntetést hoztak össze, amire az ellenzéki pártok képtelenek voltak a választások óta. Videónk az eseményről.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt