Elhibázott brüsszeli hétvégi olvasnivalók

reggel 4
2022 október 22., 06:44

Jó reggelt! Ez a 444 napindító (de nem az egyetlen) hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét nagyobb-érdekesebb, fontosabb anyagaival. De mindenekelőtt: itt az új 444 jó hely Budapesten.

HÁBORÚ

Orbán Viktor és a békegalambok
photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A magyar kormány akkor akar tűzszünetet, amikor épp senki nem tervez tárgyalni a másikkal: a háború eszkalációja és a magyar kormány magánya.

Egyre durvább plakátok után már bombás plakátokkal terrorizálja az országot a kormány. Ungváry Krisztián történelmi párhuzamot azt kérdezi: minek nevezzük a magyar miniszterelnököt, aki mindent elkövet azért, hogy az agresszor Oroszország minél gyorsabban végezhessen áldozatával, a segítségére siető szövetségeseit pedig úgy állítja be, mint akik bombákat hajigálnak a szankciókkal Magyarországra.

A kelet-ukrajnai háború 2014-es szakaszának egyik kulcsfigurája, a maláj utasszállító tragédiájának felelőse eltűnt az online nyilvánosságból, többek szerint úgy döntött, hogy harcolni megy. Az ukrán közvéleményt és a politikai-katonai vezetést lázba hozta ez a fejlemény.

Nem sokkal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az orosz katonák rettenetes mészárlást végeztek a Kijevhez közeli Bucsában. A New York Times visszament, hogy megismerje három, ott meggyilkolt nő történetét.

VÁLSÁG

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Vannak élelmiszerek, amik ára többet nőt az elmúlt egy évben, mint a megelőző két évtizedben. Különösen igaz ez a tejtermékekre és a baromfihúsra. Ezek a pénzek alig jelennek meg a felvásárlási árakban, pedig a gazdáknak súlyos költségeket okoznak az aszály következményei és az elszálló energiaárak. Videóriportunkban olyan alföldi termelők helyzetét mutattuk be, akiket ezek a hatások érintenek, ráadásul az állami támogatásokat sem nagyon tudják igénybe venni.

Annyi LNG érkezett a spanyol partokhoz, hogy a hajók már nem férnek a terminálokhoz. Az enyhe tél, a tárolók töltöttsége és az európai ipar megtorpanása egyelőre mind lefelé viszik a gáz árát.

Méltánytalan, jogellenes, indokolatlan – mondja a hirtelen felmentett magyar diplomata, Baranyai Gábor, aki minden rendelkezésére álló jogi eszközzel megtámadja csütörtöki elbocsátását a brüsszeli EU-nagykövetségről. Úgy tudjuk, hogy már meg is van az utódja, akit egy lengyel-magyar vita miatt elvesztett állásáért kompenzálhatnak.

A köznevelés és oktatás állapota elleni tiltakozások során először fordul elő, hogy egész kerületek összes óvodájában polgári engedetlenségi akciót hirdettek a dolgozók. Pénteken több mint 700 óvodapedagógus nem vette fel a munkát csak Budapesten. Tiltakozó gyógypedagógusok arról beszéltek, hogy olyan kevesen vannak, hogy képtelenség megfelelni a szakmai elvárásoknak. De mozgalmi erő, rend vagy gördülés: miért egy felkiáltójel az oktatási tüntetések új szimbóluma?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.