Inkább nem tippelnénk

reggel 4
2022 december 13., 03:53

Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele, amiben az elmúlt 24 óra híreiből válogatunk. (Itt lehet feliratkozni a hírleveleinkre.) Előtt itt van 4 kiemelt anyag a 444-ről:

POLITIKA

A magyar helyreállítási tervet jóváhagyták, így 1650 milliárd forint nem veszik el. A befagyasztásos büntetés 3100-ról 2600 milliárd forintra mérséklődött, cserébe a magyar kormány átengedte az Ukrajnának ígért támogatást és a globális minimumadót.

Orbán Viktor május 30-án Brüsszelben.
photo_camera Orbán Viktor május 30-án Brüsszelben. Fotó: BART MAAT/ANP via AFP

Farkas Flórián megúszta: a NAV csendben megszüntette a nyomozást az ORÖ botrányos felzárkóztató programjának ügyében.

Alig-alig, de idén csökkent a villamosenergia-felhasználás: 1,9 százalékkal az elmúlt év azonos időszakához képest. (Közben a szlovén kormány korlátozza az áram- és gázszámlákat a közintézményekben.)

OKTATÁS

Ősszel 13 tanárt rúgtak ki, mert tiltakoztak az oktatás válsága miatt. Tablóra tettük őket, és megkértük, hogy válaszoljanak négy-négy kérdésre.

A kirúgott tanárok tablója
photo_camera Illusztráció: Kiss Bence, Bankó Gábor, Kristóf Balázs, Németh Dániel / 444

A KLIK elnökhelyettese arról, hogy szeretnek-e a gyerekek iskolába járni, azt mondta: „Inkább nem tippelnék.” A PSZ azt kéri a kormánytól, kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal összehívását az oktatás összes szereplőjének részvételével. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a kormányülésen nem volt szó sem a tüntetésekről, sem a hőfokokról az iskolákban.

HÁBORÚ

Az ukránok egyre bátrabban támadnak oroszországi célpontokat. Kiderült, hogy az ukránok képesek akár 600 km-re is csapást mérni Oroszország belsejében. A nyugatiak nem adnak erre alkalmas fegyvereket, de mi van, ha közben fejlesztettek maguknak ilyeneket?

Az engelszi légibázis a Maxar Techologies műholdfelvételén, a december 5-i támadás után. A középső fehér gép körül látszik, hogy valami nincs rendben.
photo_camera Az engelszi légibázis a Maxar Techologies műholdfelvételén, a december 5-i támadás után. A középső fehér gép körül látszik, hogy valami nincs rendben. Fotó: Maxar Technologies/AFP

Még nincs megállapodás a 9. szankciós csomagról, de Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány több személy törlését is kérte a jegyzékből.

A 9 évre ítélt Brittney Griner közel tíz hónap után szabadult, az orosz büntetőtelepről kiszabadított amerikai kosarast egy texasi klinikán kezelik. Közben az amerikai börtönből egyenesen az orosz parlamentbe kerülhet Viktor But, aki Jevgenyij Prigozsin szerint „nem egy személy, ő a szilárdság példája”. Putyin pedig nem tartja meg az éves nagy sajtótájékoztatóját.

KÜLFÖLD

Az EU történetének egyik legnagyobb botránya alakul: több letartóztatott politikus, köztük az Európai Parlament alelnöke, valamint néhány zsák pénz az eddigi eredménye a feltehetően katari lobbitevékenységnek/korrumpálásnak. Az EU kritikusai pedig dörzsölik a kezüket, Orbán például mémmel nevetett az ügyön. Azóta újabb razziasorozatot indított a brüsszeli rendőrség. 19 lakóhelyet és számtalan parlamenti irodát kutattak át.

Eva Kaili, az Európai Parlament bűnszervezetben elkövetett korrupció és pénzmosás gyanújával vizsgálati fogságba helyezett görög alelnökeként december 7-én.
photo_camera Eva Kaili Fotó: ERIC VIDAL/AFP

Úgy tűnik a most Németországban zajló letartóztatások összefüggenek azzal a botránnyal, ami során egy egész nácibarát katonai egységet számoltak fel.

Elon Musk szerint büntetőeljárást kellene indítani Anthony Fauci ellen: a Twitter új tulajának víziói szerint az USA fertőző betegségekért felelős vezető tisztviselője és vezető immunológusa rá akarja venni Joe Bident egy újabb koronavírus-zárlatra.

Újabb kormányellenes tüntetőt végeztek ki Iránban, már legalább 10 embert ítéltek halálra a szeptember óta tartó tüntetéssorozat miatt.

KULTÚRA ÉS SPORT

Hevesi László mint OMZ
photo_camera Hevesi László mint OMZ Fotó: Kis Kata Linda/Örkény Színház

Mi értelme színházban eljátszani 444-es videókat? Az extravagáns polgármester, Orosz Mihály Zoltán színpadra termett karakter, de az Örkény Színház előadása nem tudja visszaadni azt a valós drámát, ami Érpatakon lejátszódott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.