OV22: az emberek Romániába járnak át dolgozni és magyar lisztet venni

reggel 4
2023 január 13., 04:34
comments 1

Üdvözlök mindenkit a 444 reggeli hírlevelében! Influenzajárvány van és péntek 13., a babonák szerint a szerencsétlenségek napja. Erre sajnos az elmúlt nap hírei is ráerősítenek…

De előtte 4 kiemelt cikk a 444-ről:

OKTATÁS

Újra volt Kormányinfó, amin Szurovecz Illés kollégám is kérdezett az Erasmus+ programról. Gulyás Gergely szerint Brüsszelt először nem zavarták a kuratóriumok, aztán a kormány azt hitte, ez csak apróság. Egy hosszú határozat 18. sorában, persze – mondta Gulyás arra, hogy Brüsszel igenis jelezte, nem kellene minisztereknek irányítani az egyetemeket. A Corvinus közölte, hogy szükség esetén biztosítja az erasmusos hallgatóinak járó támogatást. Az Európai Bizottság várja a megígért változtatásokat.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Szabó Márton nyugdíjasként lett matektanár, de most kirúgta a tankerület, mert részt vett a polgári engedetlenségi akciókban. A kormány augusztus 1-ig haladékot ad a tüntető tanárok kirúgására.

MAGYARORSZÁG

Európa csak ámulhat azon, hogy mennyire drágulnak a magyar élelmiszerek, tojástól sörig rekorderek vagyunk. Nem csoda, hogy egyre több magyar dolgozik és vásárol Romániában, a magyar lisztet is a kinti boltokban veszik meg.

photo_camera Grafika: Tbg

A magyar nagyvárosokban kicsit már csökkentek is a lakásárak: 2022 utolsó negyedévére megtorpant a lakáspiac, hirtelen a vevők kerültek kedvező alkupozícióba.

Lázár János arról beszélt, hogy az a cél, hogy 25 percen belül mindenki eljuthasson otthonából a munkahelyére.

Magyarország kisebb szerepet vállal vagy teljesen visszalép a 2024-es női kézi Eb társrendezésétől, mert nincs rá pénz, Kocsis Máté pedig nem indul újra a szövetség elnöki címéért. Pedig Szijjártó Péter épp most ábrándozott a 2024-es budapesti olimpiáról.

További 2 millió dollárt ad Magyarország libanoni templomok felújítására, Szijjártó szerint ez csökkentheti majd a migrációs nyomást.

HÁBORÚ

Ivan Krasztev szerint aligha lesz béke az idén Ukrajnában. A politológus szerint 2024 tavaszán az oroszok és az ukránok is elnököt választhatnak, addig sem Putyin, sem Zelenszkij nem lesz abban a helyzetben, hogy engedményt tegyen a békéért, Orbán pedig akkor sem tudna kimaradni a blokkosodásból, ha akarna.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Műholdképeken látszik a pusztítás mértéke Szoledarban: a Wagner alapító Prigozsin szerint már teljesen elfoglalták a rommá lőtt várost, az ukránok szerint ez nem történt meg, és az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek.

Egy év alatt majdnem 60 százalékkal esett vissza az új autók eladása Oroszországban, miután minden nyugati márka kivonult az országból a háború kirobbantása miatt.

KÜLFÖLD

A brazil elnök szerint Bolsonaro emberei engedték be a zavargókat az elnöki palotába, ezért átvilágítják az alkalmazottakat, hogy kiderüljön, kik állhattak kapcsolatban a volt elnök köreivel.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök január 12-én.
photo_camera Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök január 12-én. Fotó: WILTON JUNIOR/Agência Estado via AFP

Az Exxon tudósai nagyon pontosan megjósolták a globális felmelegedést, a cég mégis évtizedekig kétségbe vonta a klímaváltozást, aminek eredményeképp az elmúlt 8 év volt a legmelegebb, amióta mérik.

Alabama legfőbb ügyésze kész vád alá helyezni az abortusztablettát használó nőket. Az abortuszt tiltó állami törvény eddig nem fenyegette büntetéssel az abortuszon átesett nőket, de Steve Marshall előásott egy 2006-os törvényt, ami alapján szerinte erre is lehetőségük van.

Csökkentheti Európa kínai függését, hogy Svédország legészakibb részén 1 millió tonnányi ritkaföldfémre bukkantak, eddig ezeket még csak nem is bányászták a kontinensen.

Brigitte Macron támogatja az iskolai egyenruha bevezetését Franciaországban. És ha már egyenruha: kiderült, hogy náci egyenruhát viselt a 21. születésnapján Ausztrália egyik vezető politikusa, a most 40 éves Dominic Perrottet.

KULTÚRA

Muhi András producer visszavonul, mert a NER utóbbi éveiben ötven filmtervét utasította vissza a Nemzeti Filmintézet, az újabban fideszes Gáspár Győző pedig egy OV22 rendszámú Ferrari mellett énekelt.

photo_camera Fotó: YouTube

Átszerelték az iregszemcsei óvodások liliputi mosdókagylóit egy nappal azután, hogy kiderült: olyan alacsonyra helyezték, hogy a kisgyerekek azokat csak térdelve vagy ülve tudják használni.

  • A fehér olasz-ír-amerikai Gwen Stefani arról beszélt egy ázsiai származású újságírónak, hogy ő japán.
  • Ha valakinek van félretett pénze: eladó a Subway.

A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.