A béke trolljai és a szoláris magyarok

reggel 4
2023 február 27., 06:36

Mindenkit üdvözlök a (visszatérő) tél utolsó hétfőjén, a napsütéses tavasz előtt! Ez a 444 reggeli hírlevele (érdemes erre és a többire is feliratkozni), benne a hétvége legfontosabb híreivel, anyagaival. 4 kiemelt cikk a címlapról:

BELFÖLD

Hogyan nyert megbocsátást az Orbán-fejet rugdosó Dopeman? Milyen veszélyes ideológiák mögött állnak a hitehagyott zsidók? Ki a nagyobb háborús bűnös? Mindezekre választ kaptunk a jobbos béketüntetésen.

Gulyás Gergely a Kormányinfón – amin a 444 is kérdezett – hatalommal való visszaéléssel vádolta a Magyar Orvosi Kamarát, miután felszólították a háziorvosokat, hogy ne írják alá ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket. A MOK szerint nem igaz, hogy etikai eljárást indítanak azokkal az orvosokkal szemben, akik aláírják az új ügyeleti rendszert.

Miután a kormány beharangozta a munkavállalók utazási költségtérítésének emelését, a váci tankerület tanáraival alá is íratták a dupla összegről szóló elszámolást, de pár nappal később indoklás nélkül visszaléptek, pedig a támogatás a jelenlegi üzemanyagárak mellett csak a költségek töredékét fedezi, és vannak, akiknek a tömegközlekedés egyszerűen nem opció.

Az Alapjogokért Központ genderaktivistának nevezte a Kúria bíróit, a Kúria közleményt adott ki, ami szerint sérti az alkotmányos működést, ha megkérdőjelezik a bírák pártatlanságát.

Nyomoznak a kirándulásnak álcázott kitörés napi neonáci megemlékezés miatt: a Pilisi Parkerdő engedélyt adott a Légió Hungáriásoknak, de azért, mert a bejelentésben csak kirándulásról, nem zászlós-koszorús megemlékezésről volt szó.

HÁBORÚ

Joe Biden azt mondta, egyelőre nem adnak F-16-osokat Ukrajnának, de a német védelmi miniszter szerint 300 nyugati tankot kaphatnak.

Az ukrán elnök Kijevben pénteken.
photo_camera Az ukrán elnök Kijevben pénteken. Fotó: STR/NurPhoto via AFP

1,5 millió embert tudna mozgósítani Fehéroroszország, ha szükség lenne rá, de egyelőre fehérorosz csapatok hivatalosan nem vesznek részt az Ukrajna elleni hadműveletekben.

Putyin páncélvonattal utazik vidéki rezidenciáira, a minél gyorsabb eljutását titkos vasúti vonalak és rejtett állomások segítik.

KÜLFÖLD

India egy adóellenőrzéssel mutatta meg, hogy mekkora nagyhatalom: az 1,4 milliárd lakosú ország 2023-ra olyan erős gazdaságilag és olyan fontos geopolitikailag, hogy akkor sem szól be nekik senki, ha a BBC-t vegzálják és felszámolják a sajtószabadságot. Kínával is hasonló volt a taktika, az ismert eredménnyel.

Várady Tibor a háborús években volt a maradék Jugoszlávia igazságügyi minisztere. A volt jugoszláv elnök önámítása mellett Tito Jugoszláviájának titkáról, Bosznia-Hercegovina szerbek és horvátok közötti esetleges felosztásáról, az 1999-es NATO-bombázásról is beszélt a Károli Szabadegyetemen.

Milosevic 1991-ben Párizsban az Elysée-palotában François Mitterrand elnök vendégeként
photo_camera Milosevic 1991-ben Párizsban az Elysée-palotában François Mitterrand elnök vendégeként Fotó: FREDERIC HUGON/AFP

Kb. 200 embert vettek őrizetbe Törökországban az épületek összeomlása miatt, Gaziantep tartomány Nurdagi járásának polgármesterét is előállították.

A fekete focisták több sárga és piros lapot kapnak, mint a fehérek az olasz labdarúgó-bajnokságban, szurkolók jelenléte nélkül viszont ez a különbség nem figyelhető meg.

KULTÚRA

Horváth Vilmos 18 évesen, végzős gimnazistaként alkotott meg egy alternatív magyar írásrendszert. A sci-fik és titkosírások világát idéző szoláris magyar hobbiprojektnek indult, de mostanra azért jóval több annál.

Egy példamondat a szoláris magyart bemutató prezentációból
photo_camera Egy példamondat a szoláris magyart bemutató prezentációból Fotó: Horváth Vilmos

A Kúria új döntése alapján nem lehet tudni, hogy kié az Esterházy-kincsek tulajdonjoga, sem az Esterházy Magánalapítvány, sem az állam nem kapta meg a tulajdonjogot.

A magyar labdarúgás nagy napján a csak magyarokkal kiálló Paks Felcsúton rommá verte a Puskás Akadémiát.

BORÍZŰ HANG

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Botos Tamás/444

Előfizetők már meghallgathatják Bede Márton, Uj Péter és Winkler Róbert legújabb adását, benne: a 444 helyes kiejtése és a jamaicai nukleáris program titkai; két új, jó indiai; az inflációálló pisztráng.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.