Petőfi II. a Türk Tanácsban pihente ki Európa háborús pszichózisát

reggel 4
2023 március 17., 00:56

Jó reggelt kívánok! És hogy valóban jó is legyen, itt egy reménykeltő hír: vasárnap már 19 fok is lehet.

Ez a 444 reggeli – de nem az egyetlen – hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel. Kezdésnek itt van 4 kiemelt:

MÁRCIUS 15. (MEGINT)

Ács Dániel és Rényi Pál Dániel ott volt Orbán kiskőrösi show-ján, ahol Orbán-pizzát evő megafonosokkal is beszélgettek.

Egyébként Orbán Jókai-beszédből meríthette az ünnepi szónoklatának leghangsúlyosabb részét, de két dolgot kihagyott belőle: pont azt, ami a szabad sajtóról szól, na meg arról, hogy „van még egy népeitől szeretett s népeit szerető király s az Magyarországé”.

Van aki örült volna a forradalmi hangulatnak az idei március 15-én, de az elmaradt. Az oktatási tüntetés résztvevői nem számítanak arra, hogy meghallja a hangjukat a hatalom, de így is kimentek az utcára. Videóriport az eseményről.

HAZÁNK

Megint több ezer tanár sztrájkol, a szakszervezetek szerint minden 8. pedagógus tagadta meg a munkát tegnap és ma.

Orbán megköszönte a türk államok vezetőinek, hogy a háborús pszichózisban szenvedő Európával szemben a béke hangját erősítik.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor Ankarában 2023 március 16-án
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor Ankarában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Csányi Sándor egy családi vagyonkezelőbe kezdte átpakolni a vagyonát: a tavaly év végén alapított Unity Vagyonkezelő Alapítvány kurátorai az üzletember gyerekei, akiknek „megbízása" a 80. életévük betöltéséig szól.

24 óriáscég klímaterveit elemezték kutatók, és kiderült, hogy bár a legnagyobb vállalatok egyre többet beszélnek arról, hogy tesznek a klímaváltozás ellen, egyelőre ez nagyrészt üres beszédnek tűnik.

A Népszava szerint kiborult a médiahatóság elnöke az EP-küldöttségen, és megkérte őket, hogy többet ide ne jöjjenek, miután Koltay András arról győzködte a delegációt, hogy független média márpedig nem létezik.

Balla György szerint azért halogatja a Fidesz a NATO-szavazást, mert „Brüsszel hazudik, mint a disznó”: hogy mi az összefüggés, azt talán még maga a kormánypárti képviselő se tudja, a jelen állás szerint március legvégén dönthet a parlament Svédország és Finnország csatlakozásáról.

TÖRVÉNY

Háromnegyed évvel a törvény elfogadása után volt hajlandó adatokat közölni a Pénzügyminisztérium, és kiderült: semmi sem volt igaz abból, hogy tömegesen csaltak volna a katázók.

Az MSZP – aminek elhappolta egy politikusát a DK – úgy véli, nincs magyar nyelvű szerződés, ezért érvénytelen a Vodafone-üzlet.

Orbán Viktor a Vodafone kormánya mögött és Talmácsi Gábor mellett egy 2019. májusi rendezvényen
photo_camera Fotó: Vodafone Magyarország

A törvény szerint akkor lenne érvényes a végrehajtók eskütétele, ha azt Schadl György előtt tartották volna a börtönben, a törvény ugyanis azt mondja, a végrehajtói szolgálat megszűnik, ha valaki nem teszi le az esküt a törvényben meghatározott módon, vagyis a Végrehajtói Kar elnöke előtt.

Elítélték Kósa Lajos bizalmasát, mert hamis információkat szivárogtatott az Origónak: a lap Fiák Istvánra hivatkozva állította, hogy Czeglédy Csaba DK-s politikus adót csalt.

HÁBORÚ

Videófelvétel bizonyítja, hogy orosz vadászgéppel ütközött az amerikai felderítő drón a Fekete-tenger felett, miután kedden két Szu-27-es eredt a Reaper típusú drón nyomába a Krím közelében.

Hogy lesznek-e parlamenti és elnökválasztások Ukrajnában ősszel és jövő tavasszal, több mint kérdéses, de az már látszik, hogy új arcok és új erők válthatják a régiek nagy részét. Példátlan népszerűsége ellenére Zelenszkij sem vehet biztosra semmit.

Álhírterjesztésért ítélték el az orosz katonát, aki korábban nyilvánosan bevallotta, hogy civilt ölt Ukrajnában, Oroszország ezzel a további vallomásoktól akarhatja eltántorítani a katonákat.

Lengyelországban orosz kémhálózat tagjait tartóztatták le, legalábbis a gyanú szerint az Ukrajnába küldött segélyszállítmányok szállítására használt közlekedési infrastruktúrát próbálták meg lefilmezni, és feltehetően szabotázsakcióra készültek.

„Szervusz, itt a Dáridó", írta Lagzi Lajcsi a Novák Katalinnak címzett borítékra, amiben visszaküldte az állami kitüntetéseit, és a kézzel írt borítékra hangjegyeket is rajzolt.

KÜLFÖLD

Betilthatják az USA-ban a TikTokot, ha a kínai tulajdonos nem válik meg a cégtől, a külföldi befektetéseket felügyelő bizottság már felvette a kapcsolatot a ByteDance vezetésével. A brit kormány is megtiltja a TikTok használatát, a kormánytisztviselők csak magánemberként, saját eszközeiken tiktokozhatnak.

Két amerikai bank csődje után egy európai bank is a frászt hozta a befektetőire, a Credit Suisse viszont gyorsan segítséget kapott. Az európai bankválság most valószínűleg elmarad, de a svájci banknak azért még lehetnek gondjai.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Szavazás nélkül átment a nyugdíjreform Franciaországban, pedig január óta sztrájkokkal, tüntetésekkel tiltakoztak ellene.

2,5 tonna urán tűnt el egy líbiai tárolóból: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint egy olyan térségben tárolták a radioaktív anyagot, amit nem a kormány felügyel.

SPORT

A multifunkcionális kézilabda-csarnok, az MVM Dome 2022. január 19-én.
photo_camera A multifunkcionális kézilabda-csarnok, az MVM Dome 2022. január 19-én. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Mégsem lesznek meccsek a budapesti MVM Dome-ban: a jégkorong-vb után a női kézilabda-EB budapesti meccseit, így a döntőt is lefújták, csak Debrecenben rendeznek mérkőzéseket.

POSTA

Mi áll a Magyar Posta leépítési hullámának hátterében? Milyen eszközökkel és kinek kéne nyomást gyakorolnia ahhoz, hogy rendeződjön a helyzet? Mi lesz azokkal a területekkel, amik ellátatlanok? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk meghívott vendégeinkkel Pfeifer Tamással, a POFÉSZ elnökével és Füzi Krisztián civil aktivistával.